5.8 C
București
joi, februarie 29, 2024

Ce este AUTISMUL si cum se manifesta

Autismul reprezinta pierderea de contact cu lumea exterioara, printr-o repliere in sine insusi, un mod de gandire detasat de realitate si o predominenta a vietii interioare. Autismul poate fi manifestarea unei schizofrenii.

Simptome autism

Diagnosticul ca micutul tau sufera de autism nu se poate da decat dupa varsta de 18 luni desi, daca se face o trecere in revista a comportamentului copilului din primele lui zile de viata, se pot observa semne ale bolii. Sugarul este excesiv de linistit, indiferent, apatic, nu comunica nici prin priviri, nici prin suras. Cand mai creste, traieste inchis in el insusi, insingurat, inexpresiv, fara niciun contact cu realitatea. Comportamentul este ciudat, bizar, cu accese de agitatie si agresivitate.

Tratament autism

Tratamentul autismului se bazeaza in primul rand pe educatie. Aceasta trebuie adaptata fiecarei persoane in parte, in functie de simptome si nevoi.

Tratamentul poate include:

  • terapie comportamentala pentru a ajuta bolnavul sa se adapteze conditiilor sale de viata
  • “programe de integrare” care ajuta bolnavul sa se adapteze lumii inconjuratoare atat cat e posibil
  • asigurarea unui mediu organizat de viata
  • terapie audio-vizuala, care sa ajute in comunicare
  • controlarea regimului alimentar
  • medicamente
  • terapia cu muzica sau mai nou terapia cu animale
  • terapie fizica
  • terapia limbajului.

Tratamentul mai poate sa includa educarea bolnavului de a se descurca in situatii noi (sa ceara ajutor, indrumare etc.). Uneori bolnavul necesita internarea intr-o institutie specializata, daca familia nu e in stare sa ajute si sa trateze o persoana care sufera de autism.

Efectele secundare depind de tratamentul folosit. Terapia comportamentala poate cauza frustrarea bolnavului si a familiei. Medicamentele pot afecta stomacul, pot cauza alergii, iritabilitate, depresie. Tratamentul autismului dureaza de obicei o viata intreaga. O persoana cu o forma mai putin grava de autism trebuie sa se astepte la simptome noi sau la o inrautatire a celor deja existente. O persoana care sufera de o forma mai grava de autism are nevoie de program permanent de terapie.

Autismul trebuie tinut sub observatie permanenta. Tratamentul trebuie mereu imbunatatit. O persoana care sufera de o forma mai putin grava de autism poate sa-si imbunatateasca starea o data cu inaintarea in varsta. Dar, in cazul celor care sufera de o forma mai grava de autism, boala poate sa se agraveze, iar tratamentul trebuie imbunatatit. Acestia depind de un ingrijitor care sa le controleze comportamentul si sa-i ajute in activitatile zilnice.

Preventie autism

Deoarece cauzele autismului nu sunt cunoscute, aceasta boala nu poate fi prevenita. Doar recunoasterea si tratamentul precoce pot diminua efectele autismului. O examinare genetica poate fi de ajutor unui cuplu care doreste sa aiba copii si au sau au avut in familie cazuri de autism.

Statistici autism

Aceasta boala este, de obicei, evidenta inainte de varsta de 3 ani. Are o frecventa de patru ori mai mare la baieti decat la fete. Aproape 5 persoane din 10.000 sufera de autism, indiferent de mediul social.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole