10.4 C
București
marți, martie 26, 2024

Ce activitati ai de facut in gradina in luna iunie

Din cele mai indepartate timpuri, oamenii au cautatat sa aiba cat mai aproape de casa lor plante care sa le asigure hrana si sa le incante privirea. Daca si tu ai o mica gradina langa casa ta, trebuie sa stii ca lucrarile nu s-au terminat. Iata, asadar, ce putem face in aceasta prima luna de vara:

Nu uita de buruieni!

Stim ca majoritatea legumelor au fost plantate, dar nu uita ca trebuie sa te ocupi si de buruienile din gradina. Buruienile sufoca legumele si extrag umiditatea, dar pot fi si o sursa de boli si daunatori. Daca faci acest lucru, plantele se vor dezvolte mai bine.

Sfat: Dupa indepartarea buruienilor, puteti adauga un strat de mulci care ajuta la mentinerea umiditatii si va impiedica aparitia buruienilor.

Ce rasaduri se mai pot planta in iunie

Daca nu ai apucat sa termini cu plantarea rasadurilor in luna mai, acum mai poti planta rasadurile de rosii pentru ciclul doi, ardei si vinete. Totodata, pe soluri fertilizate cu ingrasamant organic mai poti planta conopida, varza de toamna, varza rosie, varza de Bruxelles, gulia de toamna broccoli, fasole.

Sfat:

Nu uita sa folosesti culturile succesive pe parcele eliberate dupa ceapa verde, salata etc. Sapa, niveleaza pamantul si apoi poti cultiva fasole, mazare, ridichi de toamna si castraveti de toamna.

 Nu este recomandat sa aplici ingrasamant rasadurilor de rosii decat dupa ce au terminat de inflorit. Prea mult ingrasamant va stimula cresterea frunzelor si a tulpinilor in detrimentul florilor si al fructelor.

Copilirea rosiilor

Copilirea presupune taierea lastarilor fara rod. Copilitul se face atunci cand lastarii din lateral au intre 5 si 10 cm si se poate face cu mana sau cu foarfeca.

Atentie! Este foarte important ca atunci cand se copilesc rosiile sa nu se rupa si coaja de pe tulpina lastarului. Prin indepartarea lastarilor, tufele de rosii sunt fortate sa-si dezvolte o singura tulpina principala care sa fructifice.

Sfat: Si vita de vie trebuie copilita, iar lastarii trebuie legati in asa fel incat planta sa fie cat mai aerisita si sa se bucure de cat mai multa lumina. Totodata, nu uita sa stropesti via contra manei, a fainarii si a putregaiului.

Bulbii si semintele de flori

Sezonul bulbilor nu s-a incheiat. Exista bulbi care infloresc vara si toamna, asa ca, daca nu ai apucat, poti incepe acum sa plantezi brandusele de toamna, ciclamenul, gladiolele si crinii.

Sfat: Nu tunde frunzele plantelor cu flori de primavara inainte sa se fi ofilit de tot, pentru a avea suficient timp sa absoarba substantele nutritive.

Tot in iunie, poti insamanta plante anuale care cresc repede si iubesc caldura, precum: garofita, floarea soarelui, micsandra, floare de nu ma uita, ochiul boului si regina noptii. Acestea iti vor infrumuseta gradina pana toamna tarziu.

Sfat: Pentru a avea flori inflorite mai mult timp, indeparteaza mereu partile uscate.

Fructele

In aceasta perioada, trebuie sa raresti fructele pomilor din livada. De exemplu, imediat dupa recoltare, la zmeuri si muri trebuie sa tunzi pana la pamant crengile care au facut fructe. Tunde si varfurile ramurilor tinere, pentru a indesi tufa.

Indeparteaza daunatorii, paduchii

In aceasta perioada apar tot mai multi daunatori. Pentru a-i indeparta de pe frunzele plantelor, foloseste un macerat din 2 kg de urzici cu 20 de kg de apa care se pun la soare. Se lasa la macerat 4-5 zile. Cu lichidul rezultat se stropesc plantele. Acesta ajuta in cazul paduchilor, dar si in cazul bolilor, precum putregaiul cenusiu si negru.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole