Cate tipuri de tuia sunt, cum arata fiecare si cat de greu se intretin

Daca te-ai intrebat vreodata cate tipuri de tuia sunt, venim sa-ti dam raspunsul in acest articol. Mai mult de atat, iti oferim cateva informatii interesante despre intretinerea celui cunoscut in limbaj popular ca ‘gard viu’.

Cate tipuri de tuia sunt? Ei, bine, exista 5 tipuri principale de tuia, cu toate ca la noi in tara este raspandita o singura specie. Pe langa aceste 5 tipuri principale din familia tuia, mai exista cel putin 11 alte specii asemanatoare care sunt si ele categorisite ca fiind plante de tuia.

Dupa ce am aflat cate ceva despre cate tipuri de tuia sunt, acum e momentul sa le si cunoastem, separat si in detaliu, pe cele 5 tipuri principale.

Cate tipuri de tuia sunt – Tuia occidentalis sau tuia de canada

tuia occidentalis

Cea mai cunoscuta specie de tuia la noi in tara este tuia occidentalis, cunoscuta si sub numele de tuia de Canada. E o specie decorativa prin portul sau piramidal, are frunze persistente, moi si asezate imprejurul lujerului, colorate in verde mat si vedre pal.

Tuia occidentalis suporta tunderea numai pentru cresterile anuale, de doua ori pe an, in primavara si in iunie. Se pot face prin tundere diverse forme geometrice, de plante solitare sau de gard viu de tuia.

Tuia Coreeana

tuia coreeana

Un alt tip de tuia, foarte rar intalnit pe la noi, este tuia coreeana, o specie nativa desigur din Coreea dar si nordul extrem al Chinei. Este o planta destul de rara, surprinzator in raport cu celelalte plante din familia tuia. Putinele plante de tuia coreeana sunt protejate prin lege atat in cateva parcuri naturale din China, cat si in Corea de Sud.

Spre deosebire de tuia occidentalis, tuia coreeana creste sub forma unui arbust de 3-10 metri inaltime. Este rareori folosita pe post de pom ornamental pentru ca exista un numar limitat si foarte mic de seminte pentru cultivarea sa.

Cate tipuri de tuia sunt – Tuia plicata

tuia plicata

Tuia plicata mai este numita ci ‘vestica’ pentru ca provine din vestul nord american. Face parte din familia coniferelor si a fost gasita la altitudini chiar si de 2290 de metri.

Ca si particularitate, acest tip de tuia ajunge sa creasca pana la 65-70 de metri inaltime si sa aiba un trunchi chiar si de 3-4m.

Tuia Standishii sau tuia japonez

tuia japonez

Si tuia japonez reprezinta tot o specie de pomi coniferi ce pot creste in inaltime de pana la 20-35m. Frunzele lor sunt mereu verzi, iar lemnul este unul foarte rezistent la apa, durabil si foarte des folosit in industria forestiera din Japonia

Cate tipuri de tuia sunt – Tuia Sutchuenesis sau Sichuan tuia

Thuja sutchuenensis

Acest tip de tuia este aproape disparut. El a fost pentru prima oara descoperit si descris in anul 1899 de un botanist francez dar nu a mai fost vazut de atunci si s-a crezut ca a disparut. Tuia Sichuan a fost descoperita insa in anul 1999 intr-un numar foarte mie, a crescut pe unele dintre cele mai inacesibile pante posibile chiar in zona descrisa de botanistul francez. Acum acea zona este arie special protejata.

Gard viu cu frunze rosii – Ce arbusti sa plantezi pentru a obtine un spectacol de culoare

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...