22.1 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Cat trebuie sa fie pulsul si cum il putem masura

Pulsul normal difera de la o persoana la alta si este influentat de o serie de factori: varsta, activitatea, deshidratarea, efortul fizic sau starea de spirit. De asemenea, daca stai in caldura sau in umezeala, pulsul va creste din cauza disconfortului termic.

Frecventa pulsului se exprima in numar de batai pe minut (bpm). Valorile de puls normal sunt cele care masoara bataile inimii in repaus, atunci cand stam linistiti pe un scaun si nu suntem concentrati la nicio activitate.

Iata care sunt valorile normale in functie de varsta:

  • Nou-nascut: 100 – 150 bmp
  • Sugar 3-6 luni: 90 – 120 bpm
  • Sugar 6-12 luni: 80 – 120 bpm
  • Copii 1-10 ani: 70 – 130 bpm
  • Copii peste 10 ani si adulti: 60 – 90 bpm
  • Atleti: 40 – 60 bpm

Potrivit specialistilor americani, simpla masurare a pulsului o data pe luna poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC).

Cum iti masori pulsul

Tensiometrele au devenit cele mai utilizate aparate de masurat pulsul si bataile inimii, datorita simplitatii cu care se folosesc.

Daca nu ai, atunci nu-ti face griji. O poti face manual, fara niciun alt dispozitiv. Ai nevoie doar de un ceas cu secundar si de cel mult un minut din timpul tau. Pulsul poate fi luat la nivelul gatului (arterei carotide), incheieturii mainii, coapselor (artera femurala), plicii cotului sau in spatele genunchiului. Cel mai comod de masurat este insa la nivelul incheieturii mainii.

Cat trebuie sa fie pulsul si cum il putem masura
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

1. Asaza-te comod pe un scaun sau pe un fotoliu;

2. Sprijina un antebrat pe o suprafata cum ar fi o masa;

3. Cu varful degetelor aratator, mijlociu si inelar de la mana cealalta repereaza pulsatia arterei care trece pe marginea antebratului, la baza degetului mare;

4. Apasand pe zona respectiva, dar nu prea tare (pentru ca risti sa nu mai simti pulsul), incepe sa numeri pulsatiile pe parcursul unui minut;

5. Poti numara bataile si pentru numai 10 sau 30 de secunde. In aceste cazuri, trebuie sa inmultesti bataile cu 6 (daca ai cronometrat doar 10 secunde) sau cu 2 (daca ai cronometrat 30 de secunde). De exemplu: 12 batai in 10 secunde x 6= 72 de batai pe minut.

Aplicatiile care permit masurarea pulsului si a tensiunii arteriale sunt foarte utile, oferindu-ti un plus de siguranta, deoarece le poti folosi oricand simti ca inima ta bate nefiresc.

Multi considera masurarea pulsului cu telefonul drept eronata, insa rezultatele pe care le ofera astazi a multe dintre aplicatii sunt mai mult decat satisfacatoare. Cele mai eficiente aplicatii pentru masurat pulsul sunt Runtastic Heart Rate, Instant Heart Rate si Cardiograph.

masurarea pulsului si a tensiunii arteriale

In ciuda diferentelor uneori mari de la o persoana la alta, extremele pulsului pot indica anumite afectiuni, care trebuie sa te trimita de urgenta la medic. Astfel, dincolo de zona 60-100, care este puls normal, niveluri in repaus de peste 100 de batai indica de obicei tahicardie (iar peste 150 de batai inseamna tahicardie supraventriculara). Daca pulsul tau scade sub 50 de batai pe minut, afectiunea se numeste bradicardie, in timp ce oscilatiile pulsului indica aritmie.

Cititi si:

10 recomandari de care sa tii cont atunci cand iti masori tensiunea arteriala acasa

Cum sa scazi rapid tensiunea arteriala fara sa iei medicamente!

Sursa: clickpentrufemei.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole