8.4 C
București
miercuri, martie 13, 2024

Cat de ingrijorate ar trebui sa fie gravidele de problema coronavirusului

Se pare ca raspandirea coronavirusului nu a incetat, din contra, acesta continua sa afecteze din ce in ce mai multe tari. Stim ca oamenii in varsta si bolnavii cronici ar trebui sa se fereasca cel mai temeinic. Dar cum ramane cu femeile gravide? Trebuie sa se ingrijoreze? Asadar, cum afecteaza coronavirusul femeile insarcinate? Prezinta acestea un risc mai mare de Covid-19 si ce ar trebui sa faca daca au simptome? Iata raspunsurile la cele mai frecvente intrebari ale gravidelor.

Cum afecteaza coronavirusul femeile insarcinate – Nu exista dovezi in prezent ca femeile insarcinate ar putea prezenta riscuri mai mari de infectare cu Covid-19

Oamenii cu boli cronice, dar si femeile insarcinate ar trebui sa se autoizolele timp de 12 saptamani. Insa, Colegiul Regal de Obstetricieni si Ginecologi si Colegiul Regal de Moase din Marea Britanie a asigurat oamenii ca nu exista dovezi care sa sugereze ca femeile insarcinate prezinta un risc mai mare la infectarea cu Covid-19.

Intr-o declaratie, acestia au spus: „Aceasta este o masura de precautie pentru a reduce riscul de nastere prematura, daca mama da semne de boala.” Covid-19 prezinta multe dintre aceleasi simptome ca o gripa de iarna si se pare ca cele mai grave cazuri sunt la varstnici si la cei care traiesc cu afectiuni de sanatate existente, in special cu probleme respiratorii.

Este mai mare riscul ca femeile insarcinate sa se infecteze cu coronavirus? RCOG spune ca femeile insarcinate nu par a fi mai sensibile la virus decat restul populatiei, desi la acest moment datele disponibile sunt limitate. De asemenea, nu exista dovezi care sa sugereze ca Covid-19 creste riscul de avort spontan.

„Se asteapta ca marea majoritate a femeilor insarcinate infectate sa aiba doar simptome de raceala / gripa usoare sau moderate”, spune RCOG. Dr. Edward Morris, presedintele RCOG spune: „Am dori sa asiguram femeile insarcinate ca, pana acum, nu au aparut noi dovezi care sugereaza ca gravidele sunt expuse unui risc mai mare de a prezenta forme severe in comparatie cu alte persoane sanatoase.”

Citeste si Ce persoane cad cel mai des victime coronavirusului.

Cum afecteaza coronavirusul femeile insarcinate – Se transmite virusul la bebelus?

Coronavirusul poate fi transmis copilului? Pe 9 martie, dr. Morris a spus: „Desi datele sunt in prezent limitate, este linistitor faptul ca nu exista dovezi ca virusul poate trece la copil in timpul sarcinii. Prin urmare, este considerat putin probabil ca, daca aveti virusul, acesta va provoca anomalii la copilul din burta”.

El a adaugat insa ca indrumarile vor fi analizate in mod regulat pe masura ce apar noi dovezi. Unii copii nascuti in China din mame ce prezentau simptome de coronavirus s-au nascut prematur. Nu este clar daca coronavirusul a cauzat acest lucru sau medicii au luat decizia ca bebelusul sa se nasca prematur din cauza faptului ca mamele nu se simteau bine.

La 18 martie, RCOG a publicat un raport in care declara ca au fost raportate doua cazuri de posibila transmitere de la mama la bebelus a virusului. „In ambele cazuri, nu este clar daca transmisia a fost inainte sau imediat dupa nastere”, se arata in raport. „Opinia expertilor este ca era putin probabil ca fatul sa fie expus in timpul sarcinii”.

In prezent, nu exista dovezi ca virusul poate fi transferat in laptele matern, astfel incat se considera ca beneficiile alaptarii depasesc riscurile potentiale ale transmiterii coronavirusului. In raportul publicat la 18 martie, RCOG a declarat ca in „sase cazuri testate la mamele din China, laptele matern a fost negativ pentru Covid-19”. „Cu toate acestea, avand in vedere numarul mic de cazuri, aceste dovezi ar trebui interpretate cu prudenta”, a adaugat organizatia.

Nu se recomanda separarea mamei infectate de nou-nascut

Daca o femeie insarcinata infectata cu Covid-19 naste, va fi separata de copilul ei? Pe informatiile actuale disponibile, medicii spun ca nu exista dovezi care sa sugereze ca separarea unui copil de mama infectata va fi utila. In schimb, acest lucru ar putea provoca suferinte semnificative mamei si bebelusului.

Profesorul Russell Viner, presedintele Colegiului Regal de Pediatrie si Sanatate a Copilului, a declarat: „Pe baza dovezilor actuale, nu credem ca bebelusii nascuti din mame care au fost gasite pozitiv pentru coronavirus trebuie separati. Impactul acestei despartiri, chiar si ca masura de precautie, poate fi dezastruos atat pentru copil, cat si pentru mama. Vom examina aceasta recomandare pe masura ce vom vedea mai multe dovezi in saptamanile si lunile urmatoare”.

In raportul recent RCOG, acesta a declarat ca „literatura din China a recomandat izolarea separata a mamei infectate de copilului ei timp de 14 zile”. „Cu toate acestea, separarea de precautie a unei mame infectate de bebelusul sanatos nu trebuie facuta asa usor, avand in vedere efectele daunatoare potentiale asupra hranirii bebelusului si asupra legaturii mama-copil”, a declarat RCOG.

„Avand in vedere dovezile limitate actuale, va sfatuim ca femeile si sugarii sanatosi, care nu necesita altfel de ingrijiri neonatale, sa fie tinuti impreuna in perioada imediat post-partum.”

Cum sa se protejeze si ce sa faca femeiele gravide daca prezinta semne de infectare

Cum se pot proteja femeile gravide impotriva Covid-19? RCOG spune: „Cel mai important lucru de facut este sa va spalati mainile in mod regulat si eficient.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Sanatatea Publica din Anglia continua sa sfatuiasca ca cele mai bune modalitati de a evita contractarea coronavirusului sunt: spalarea mainilor des, evitarea infectarii cu raceala sau gripa normala si evitarea contactului cu persoane bolnave.

Vezi si Coronavirus: Primele 5 lucruri de facut atunci cand intri in casa.

Ce ar trebui sa faca femeile insarcinate daca cred ca ar putea avea coronavirus? Ar trebuie sa anuntati imediat o unitate medicala ca aveti simptome si ca sunteti insarcinata. La ora actuala, daca aveti nevoie de testare pentru coronavirus, vi se va recomanda sa va autoizolati. De asemenea, li se recomanda femeilor insarcinate sa nu mearga la maternitate decat daca au nevoie de ingrijiri medicale obstetrice sau medicale urgente.

Daca femeile sunt ingrijorate si necesita sfaturi medicale de urgenta, acestea sunt incurajate sa apeleze la unitatea maternala telefonic. Daca se recomanda prezenta la maternitate sau la spital, femeile insarcinate sunt sfatuite sa calatoreasca cu transport privat si sa anunte dinainte ca sosesc pentru a nu fi lasate sa astepte.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole