18.3 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Cat de grea a fost marea seceta din 1947. Fermierii romani spun ca 2020 este aproape la fel de rau

Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost motiv de bucurie, dar nu pentru mult timp. Distrugerile agriculturii provocate de razboi, urmate de seceta au dus la o perioada de foamete agresiva, perioada in care multi copii au pierit. Apoi, Romania trebuia sa livreze alimente impuse de conditiile Armistitiul din 12 septembrie 1944.

Moldova, cea mai afectata regiune de seceta si foamete

Regiunile Munteniei si Moldovei au fost cele mai afectate de seceta si foamete. Astfel, in perioada 1946-1947 oamenilor li s-a confiscat chiar si graul de samanta. In Basarabia, au murit in jur de 300.000 de oameni de foame. Asta din cauza ocupatiei sovietice si al jafului local sistematic pe care l-au produs trupele sovietice in special in zonele de Nord si centrale ale Moldovei.

Pe langa toate aceste neajunsuri, pamantul arabil fusese nelucrat intre 1945-1946, iar forta de munca ce ar fi putut lucra pamantul o parte a fost omorata in razboi, iar alta parte a fost luata prizoniera in lagarele sovietice. Mai mult, razboiul a lasat in urma multe dezastre, inclusiv lipsa animalelor sau utilajelor pentru muncile agricole. Toate aceste au fost insotite de o mare seceta, care nu putea duce decat la o lupta crunta pentru supravietuire a tuturor romanilor.

Guvernul lui Petru Groza nu a luat seceta in serios, astfel lasand persoanele cele mai nevoiase ale tarii sa moara de foame. Exact persoanele pe care partidul comunist ar fi trebuit sa le protejeze de nobilime si burghezie mureau pe capete din cauza dezinteresului guvernului. Acesta era preocupat doar de propaganda in vederea alegerilor, fara sa prevada foametea ingrozitoare ce batea la usa.

Astfel, dupa ce au falsificat alegerile si au castigat la 19 noiembrie 1946, comunistii de la putere care aveau o situatie financiara deosebita, au inceput sa petreaca, lasand tara in mizerie si foamete. Anul 1947 a fost marcat de multe nenorociri, in timp ce partidul comunist voia sa cumpere tehnica militara sovietica, in Moldova mureau cateva sute de mii de oameni, inclusiv copii. In unele zone de peste Prut, saracia era atat de mare, incat au fost semnalate chiar si cazuri de canibalism.

Mii de copii au fost mutati in zone mai putin afectate de seceta pentru a putea supravietui

In acest context, 54.000 de copii din regiunile cele mai afectate de foamete au fost mutati in alte regiuni, unde aveau mai multe sanse de supravietuire. Astfel, acestia au fost trimisi de familii cu probleme precum subnutritie si alte boli asociate foametei si au fost tinuti de catre familii voluntari, in camine sau institutii. Unii din ei au fost gazduiti de familiile din tarile vecine, din Bulgaria si Polonia.

Multi din copiii Moldovei au fost tinuti de familiile din Dobrogea, care a fost mai ferita de seceta in unele zone. Dar, din zona judetului Constanta plecau si alimentele pentru aprovizionarea armatei sovietice. Astfel, sute de mii de tone de grau plecau prin porturile romanesti inspre URSS.

„Granele circulau intr-o singura directie, dinspre Romania spre Uniunea Sovietica, in contul obligatiunilor de stat prevazute prin Conventia de Armistitiu de la 12 septembrie 1944, prin care Romania ramanea sub influenta Uniunii Sovietice. Prin sistemul cotelor obligatorii se ajunsese ca producatorilor sa li se ridice intreaga productie de cereale, astfel incat acestora nu le mai ramanea nici pentru consumul familial. Si totusi, Prefectura comunista era nemultumita ca acele cote nu acopera contributia stabilita judetului Constanta“, relateaza profesorul de istorie Vasile Batlan, autorul cartii despre „Constanta in anii marii foamete 1946-1947“, scrie adevarul.ro.

In vara anului 1946, dupa ce vara anului 1945 fusese extrem de secetoasa, se semnaleaza si primele cazuri de moarte prin infometare, mai ales in randul copiilor. Astfel, pe 31 august 1946 se infiinteaza Comitetul pentru Ajutorarea Regiunilor Lovite de Seceta. Acestea, pe langa multe masuri pentru a preveni situatiile de foamete, au deschis numeroase cantine atat in mediul urban, cat in special in mediul rural.

Nu doar romanii au sarit in ajutorul confratilor sai, dar si tarile vecine s-au aratat solidari cu saracia cu care se confruntau romanii. Polonia si Bulgaria a gazduit mii de copii aflati la limita supravietuirii. Ungaria, Cehoslovacia, Franta, Iugoslavia, dar si evrei din Haifa au trimis ajutoare spre Romania in timpul Marii Foamete.

„Multe organisme internationale s-au implicat in sprijinirea populatiei Romaniei, fapt care contravenea strategiei Guvernului roman, intrucat atragea atentia strainilor asupra starii de mizerie in care se traia.”, au notat specialistii de la Arhivele Nationale ale Romaniei. Din nou, guvernul comunist proaspat venit la putere a dat dovada de lipsa de interes pentru populatia pe care o conducea, facand in asa fel incat toate organizatiile care trimiteau ajutoare sa fie nevoie sa isi incheie activitatea pe teritoriul tarii noastre.

Nu doar copiii au fost trimisi cu trenurile spre zone mai „bune” ale tarii, ci o multime de oameni s-au deplasat cu asa-numitele „trenuri ale foamei” spre Oltenia si alte zone unde se mai gaseau cereale.

In vara anului 1947 oamenii sperau sa isi puna recoltele pe picioare, doar sa vina si putina ploaie. Guvernul propune stabilirea ratiilor de paine si malai in functie de greutatea muncii fiecarui cetatean.

Sursa poze: agerpres.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole