8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Castana. Alimentul tepos, dar foarte sanatos

Pe vremuri, castana (Castanea vulgaris) era cunoscuta sub denumirea de “painea celor saraci”, fiind un produs natural bogat in nutrienti si usor de conservat. De asemenea, castana a fost folosita si in tratamentele naturiste, fiind indicata mai ales in alimentatia copiilor, a varstnicilor si a celor care depuneau efort fizic si intelectual.

Datorita compozitiei sale, asemanatoare cu cea a graului, castana este recomanda pentru virtutile ei hranitoare. Aceasta contine pentru 100 g: apa (52 g), protide (4g), lipide (2,6 g), glucide (40 g – amidon), cenusi cu jumatate de potasiu (1 g), vitamine (complex B – mai ales B1 si B2, C (50 mg – cat intr-o lamaie), minerale (zinc, cupru, mangan, fosfor, magneziu, sulf, sodiu, calciu). De asemenea, acesta este un fruct are o mare valoare calorica: 200 de calorii la 100 g.

Datorita acestor proprietati, castana are efect energizant, remineralizant, tonic pentru sistemul muscular si nervos, antianemic, stomahic si antiseptic.

Castana – Beneficii pentru sanatate

In scop terapeutic, se folosesc castanele proaspete, care se consuma coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse alte combinatii. De aceea, putem face din castana un adevarat aliment de rezistenta.

Acestea sunt recomandate astenicilor fizici si intelectuali, anemicilor, copiilor, batranilor, convalescentilor, persoanelor predispuse la varice si la hemoroizi. Totodata, castana constituie un aliment de economie, care face mari servicii sportivilor sau celor care fac munci ce implica mult efort fizic. Ca piure, este excelenta pentru dispeptici, convalescenti si batrani, declara dr. Jean Valnet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„.

Datorita efectului antiinflamator si tonic vascular, castana stimuleaza tranzitul intestinal, fiind eficienta in caz de hemoroizi, varice si tromboflebita. Se recomanda sa se consume cate o farfurie de piure de castane, inainte de micul dejun si cina.

Consumul de castane previne aparitia calculilor renali. Cate o farfurie de pireu de castane inainte de fiecare masa, in cure de 2 saptamani te previne aparitia bolilor de rinichi.

Nu uitati!

Castanele sunt excelente in starile de convalescenta si in perioada de crestere la copii, fiind o hrana usor digerabila si foarte energizanta.

Cum se pastreaza castanele mai mult timp

Pentru a le pastra mai mult timp, castanele trebuie sa fie tinute intr-un vas cu apa rece timp de 24 de ore, imediat dupa recoltare, dupa care se lasa sa se scurga si se asaza in cutii de lemn, in straturi acoperite de nisip uscat.

Sfat!

In afara castanelor comestibile, la care ne-am referit pana acum, trebuie sa stii ca exista si castane salbatice care se folosesc in industria farmaceutica pentru prepararea unor medicamente indicate mai ales in bolile de circulatie.

Cum recunosti castanele comestibile

Castane salbatice vs. castane comestibile
  • Castanele comestibile au invelisul spinos, asemanator unui arici de mare, care se deschide in momentul cand fructele sunt coapte, iar in interior se gasesc 3 castane.
  • Castanele salbatice nu au codita si sunt mai mari si mai rotunde decat cele comestibile, iar invelisul lor exterior are tepi rari si mici, iar in interior se afla 1- 2 castane.
  • Castanele salbatice nu sunt bune de mancat, ci se utilizeaza la prepararea diverselor produse cosmetice. In schimb, cele comestibile se consuma coapte, fierte sau sub forma de faina.

Atentie! Castana este contraindicata diabeticilor.

Unguent din castane – Remediul care reduce inflamatiile dureroase

Ghindele, medicamentele naturale ale toamnei

Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole