16.9 C
București
duminică, martie 24, 2024

Cartofi dulci vs. cartofi albi. Care este diferenta dintre cele doua soiuri

Cartofi dulci vs. cartofi albi – Tinzi sa crezi ca atat cartofii dulci, cat si cartofii albi sunt „frati”, dar nu este chiar asa. Desi au acelasi nume, cartofii dulci si cartofii albi nu sunt inruditi din punct de vedere botanic. De exemplu, ccartofii dulci fac parte din familia Convolvulaceae, in timp ce cartofii albi provin din familia Solanaceae. Totodata, acestia ofera nutrienti, vitamine si minerale diferite.

Chiar daca nu au o reputatie tocmai buna, trebuie sa stii ca aceste legume sunt sanatoase, atata timp cat sunt gatite corespunzator.

Potrivit lui Julie Upton, MS, RD si membru al consiliului de experti medicali, cei mai sanatosi sunt cartofii copti in coaja. Cartofii copti nu adauga calorii suplimentare, cum ar fi prajirea in ulei. Totodata, pastrand coaja, vei avea parte de si mai multi nutrienti.

Cartofi dulci vs. cartofi albi

Ceea ce diferentiaza cu adevarat cartofii albi de cartofii dulci este continutul lor de beta caroten, care este pigmentul antioxidant care coloreaza cartofii dulci intr-o culoare portocalie. Potrivit unui studiu publicat in mai 2016 in jurnalul Scientific Reports, beta-carotenul este intr-adevar sanatos, deoarece persoanele a caror dieta include cel mai ridicat nivel de betacaroten au un risc cu 17% mai mic de deces prematur din toate cauzele, comparativ cu un grup care consuma o cantitate mai mica.

Dar iata mai jos si o comparatie nutritionala a 100 de grame de cartofi dulci copti versus cartofi albi.

Cartofi dulci vs. cartofi albi – Diferentele nutritionale (pentru un cartof mic)

-Calorii:

  • 108 calorii intr-un cartof dulce
  • 125 de calorii intr-un cartof alb

-Proteine:

  • 1,3 g proteine ​​intr-un cartof dulce
  • ​​1,9 g de proteine ​​intr-un cartof alb

-Grasimi:

  • 4,2 g de grasime cartof dulce
  • 4,2 g de grasime cartof alb

-Carbohidrati:

  • 16,8 g carbohidrati intr-un cartof dulce
  • 20,4 g carbohidrati intr-un cartof alb

-Fibre:

  • 2,4 g intr-un cartof dulce
  • 1,4 g de fibre intr-un cartof alb

-Zahar:

  • 5,5 g zahar intr-un cartof dulce
  • 1,6 g de zahar intr-un cartof alb

-Potasiu:

  • 219 mg intr-un cartof dulce
  • 372 mg de potasiu intr-un cartof alb

-Vitamina C:

  • 12,1 mg de vitamina C intr-un cartof dulce
  • 12,1 mg de vitamina C intr-un cartof alb

Comparand cele doua soiuri, observam ca cei albi au mai multe calorii, mai multe proteine ​​​, cateva grame de carbohidrati in plus si cu 70% mai mult potasiu in comparatie cu cel dulce. Acest mineralul este esential pentru sanatatea cardiovasculara, deoarece contracareaza sodiul pentru a scadea tensiunea arteriala, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. (Daca urmezi o dieta cu un continut limitat de potasiu din cauza unei boli de rinichi, estie indicat sa consulti medicul pentru a vedea daca iti sunt permici cartofii albi).

Pe de alta parte, cartofii dulci castiga la capitolul fibre.

De asemenea, ambele soirui ne ofera o sursa buna de vitamina C care este esentiala pentru producerea de colagen (esentiala pentru sanatatea oaselor) si formarea vaselor de sange.

Totodata, chiar daca soiul dulce are mai multe grame de zahar decat soiul alb nu trebuie sa te sperii, deoarece ambele soiuri au acelasi numar de grame de carbohidrati, asa ca vor fi metabolizati in acelasi mod.

Trebuie sa mai stii ca fie ca alegi cartofii dulci sau cartofii albi, ambii se pot incadra intr-o dieta de slabit. Principala problema cu cartofii si pierderea in greutate este de fapt modul in care acestia sunt preparati si consumati (prajirea in ulei adauga multa grasime si calorii). Totusi, un mic studiu publicat in Jurnalul Colegiului American de Nutritie asupra barbatilor si femeilor supraponderali care consuma o dieta cu continut scazut de calorii a aratat ca includerea cartofilor in dieta lor nu a determinat cresterea in greutate.

Pe langa cartofii copti in coaja, acestia mai pot fi preparati si altfel. De exemplu, taiati felii si preparati in cuptor pentru a face „cartofi prajiti”; taiati in cubulete pentru a face o supa crema sau piure.

Vezi si: 7 beneficii pentru sanatate ale cartofilor dulci

Vezi si: Sucul de cartofi, cel mai bun medicament pentru bolile de stomac si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole