Care este temperatura normala la copii, adulti si varstnici

Care-este-temperatura-normala-la-copii-adulti-si-varstnici

Temperatura corpului este unul dintre „semnele noastre vitale”, impreuna cu ritmul cardiac, tensiunea arteriala si ritmul respiratiei. Acestea sunt numite „vitale” deoarece sunt indicatori importanti ai starii corpului nostru si pot servi ca semne de avertizare importante daca exista ceva in neregula cu corpul.

Care este temperatura normala

Temperatura normala a corpului uman este de 37 ° C, iar corpul este foarte bun in mentinerea acestei temperaturi. Cu toate acestea, aceasta valoare poate varia usor in functie de diferiti factori, cum ar fi:

  • Varsta
  • Gen
  • Marimea corpului
  • Unde masurati temperatura (sub limba, la celalalt capat al tractului gastro-intestinal, sub axila etc.)
  • Ora din zi
  • Conditii exterioare
  • Ati facut recent ceva activ, cum ar fi antrenamentul
  • Posibila boala sau infectie (de aceea ajungem la termometru atunci cand nu ne simtim bine).

Unii oameni au o temperatura corporala scazuta in mod natural, care este mai mica de 37 ° C. Temperatura subnormala a corpului poate fi, de asemenea, cauzata de anumite afectiuni medicale, inclusiv o infectie. Hipotermia este o urgenta medicala in care temperatura corpului scade periculos sub 35 ° C. Aceasta afectiune rezulta de obicei din expunerea prelungita la frig sau prin scufundarea in apa rece, moment in care corpul incepe sa piarda mai multa caldura decat poate genera.

La temperaturi sub 35 ° C, diferitele sisteme de organe ale corpului nu pot functiona corect. Netratata, aceasta poate duce la insuficienta de organ si chiar la moarte.

Studiile arata ca temperatura corpului central scade odata cu inaintarea in varsta. Hipotiroidismul sau tiroida subactiva pot, de asemenea, incetini metabolismul, ceea ce poate duce la scaderea temperaturii corpului. De aceea, de cele mai multe ori persoanele in varsta au temperatura de 36,9 sau mai mica.

Daca temperatura corpului de baza scade pana la 35 grade C sau mai mica, acest lucru este considerat hipotermie. Este adesea cauzata de expunerea la vreme rece, dar exista si alti factori care va pot expune riscului de hipotermie, cum ar fi varsta si anumite medicamente.

Unii oameni au o temperatura normala a corpului, care este ceva mai mare de 37 ° C. Bebelusii si copiii au in mod normal o temperatura intre 36,6 si 37,2 grade C. Adultii au o temperatura normala intre 36,1 si 37,2 grade C.

Peste 39,4 grade C este nevoie sa cereti asistenta medicala

Temperatura corpului poate creste si mai mult ca raspuns la anumite conditii, cum ar fi o infectie. Orice temperatura intre 37-38 ° C este considerata o febra de grad scazut. Temperaturile peste 38 ° C sunt considerate febra. O febra in sine nu este neaparat un lucru rau si poate insemna ca sistemul imunitar al organismului lupta impotriva unei infectii. Acesta este un raspuns normal.

Febra mica poate fi tratata cu medicamente obisnuite, gen paracetamol sau prin racirea corpului in cada cu apa calaie.

Cu toate acestea, daca sunteti un adult cu alte afectiuni medicale semnificative sau daca temperatura este mai mare 39,4 ° C, solicitati asistenta medicala. Acest lucru este valabil si pentru bebelusii si copiii care au febra mare.

Cand va expuneti corpul la conditii extreme, ar trebui sa va ganditi mai departe la modalitati de a va ajuta corpul sa regleze temperatura corpului pentru a evita unele dintre complicatiile ce pot aparea. Mai ales daca luptati impotriva unei infectii, este o idee buna sa oferiti corpului un sprijin suplimentar.

Pe vreme rece, purtati mai multe straturi, inclusiv manusi si o caciula calda. Petreceti cat mai putin timp posibil la frig.

Pe vreme calda, aceasta inseamna sa beti multa apa, deoarece corpul pierde lichid suplimentar, in incercarea sa se raceasca. Incercati sa evitati expunerea prelungita la soare. Luati pauze frecvente daca faceti ceva activ si purtati haine respirabile si usoare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...