8.9 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024

Care este doza zilnica recomandata de coenzima Q10 si la ce ajuta?

CoQ10 este necesara pentru producerea de energie in fiecare celula. Cea mai mare parte a activitatii sale se afla in mitocondrii, puterea celulei, pentru a sintetiza ATP, care este un fel de combustibil. CoQ10 accepta si apoi transfera electroni dupa cum este necesar. CoQ10 transfera, de asemenea, protoni. Cu aceste procese, se genereaza energie sub forma de ATP.

CoQ10 este un purtator de electroni in timpul respiratiei mitocondriale. De asemenea, transporta electroni in alta parte in celule. Regleaza permeabilitatea unui numar de membrane, inclusiv porii mitocondriali. Poate afecta cantitatea anumitor substante transportate de un tip de celule sanguine numite monocite. Are un efect asupra captuselii vaselor de sange numite endoteliu. CoQ10 poate provoca modificari ale infectiilor si bacteriilor. Multe dintre aceste actiuni au fost intelese din cauza a ceea ce se gaseste la persoanele cu deficiente genetice ale CoQ10.

CoQ10 exista intr-o forma redusa si o forma oxidata. CoQ10 este un antioxidant in forma sa redusa. Deoarece este liposolubil, functioneaza in membranele celulare si lipoproteinele, prevenind deteriorarea acestora. Lipoproteinele sunt pachetele care transporta colesterolul. CoQ10 poate preveni, de asemenea, deteriorarea oxidativa a mitocondriilor.

CoQ10 este sintetizat in trei pasi. O parte din structura sa provine dintr-un aminoacid. O a doua parte este mevalonatul. Cele doua parti sunt unite; aceasta este reglata de hidroximetilglutaril (HMG) -CoA reductaza. Aceasta enzima este necesara pentru sinteza colesterolului si este tinta terapiei cu statine. Unul dintre efectele terapiei cu statine pentru reducerea colesterolului este reducerea CoQ10.

Deoarece persoanele cu deficiente genetice ale CoQ10 au fost identificate, s-a estimat ca exista cinci grupuri generale de simptome, care sunt legate de diferite erori in biosinteza CoQ10. Mai multe defecte genetice sunt inca gasite si analizate.

Utilizari primare ale coenzimei Q10

CoQ10 trebuie administrata oricarei persoane cu o afectiune genetica care are incapacitatea de a o fabrica. Acestea sunt probleme rare si nu toate sunt tratabile cu CoQ10. Cu toate acestea, daca anomalia genetica poate fi identificata devreme la pacienti sau frati si se administreaza CoQ10, aceasta poate imbunatati multe simptome, in special cele din afara sistemului nervos central.

Poate fi utilizata pentru dureri de cap de migrena si varsaturi ciclice. CoQ10 nu s-a dovedit benefica pentru majoritatea conditiilor pentru care oamenii o iau. Persoanele pot alege sa o ia pentru a-si imbunatati sanatatea cardiovasculara sau toleranta la efort, pentru a obtine un control mai bun al diabetului sau lipidelor, pentru a preveni cancerul sau boala Alzheimer. Pacientii cu statine pot lua CoQ10 pentru a incerca sa evite problemele musculare.

Doze recomandate de CoQ10

Ca supliment, dozele de CoQ10 sunt de obicei intre 30 si 100 mg pe zi. Capsulele cu gel moale variaza intre 20 si 60 USD pentru 60 pana la 120 de capsule de 100 mg sau pentru 30 de capsule de 400 mg.

Ca tratament pentru diferite afectiuni, pot fi utilizate doze de 100 mg pana la 300 mg. Dozele peste 100 mg trebuie impartite. CoQ10 se absoarbe cel mai bine atunci cand este luata la o masa care contine grasimi.

Doze de pana la 3.000 mg pe zi au fost utilizate pentru tratamentul bolii Parkinson.

Desi este destul de sigur ca suplimentele de CoQ10 cresc nivelul sangelui si, de asemenea, nivelurile de lipoproteine ​​ale CoQ 10, nu este sigur ca suplimentele cresc concentratiile tisulare la indivizii normali. Nu au fost suficiente cercetari in acest domeniu.

CoQ10 este disponibila in multe forme diferite. Este dizolvabila in lipide sau grasimi, nu in apa. Poate fi gasita sub forma de pulbere, suspensie, solutie de ulei si sub forma solubilizata. Sunt disponibile creme, napolitane, tablete, capsule atat cu invelisuri dure cat si moi. Exista forme mai noi care urmaresc sa creasca cantitatea de CoQ10 disponibila organismului, cum ar fi CoQ 10 nanoparticular. Exista, de asemenea, un analog al CoQ10, numit idebenona. Aceasta substanta se poate dizolva mai usor in apa.

Administrarea CoQ10 creste nivelul sangelui. Utilizarea unei formulari lipidice (grasimi) sau administrarea acesteia cu alimente care contin grasime imbunatateste absorbtia acesteia.

Nu exista sindrom de deficienta legat de CoQ10 insuficienta. Este facut de organism suficient pentru a satisface nevoile oamenilor sanatosi. Aproximativ 25% din CoQ10 poate proveni din surse dietetice. Exista tulburari genetice care duc la scaderea productiei de CoQ10, dar acestea sunt foarte rare.

Deficienta de CoQ10 si alimentele in care se gaseste

Deficientele genetice de CoQ10 sunt conditii autozomale-recesive. Acestea implica, in diferite grade, miopatie (anomalii musculare), encefalopatie (probleme cu creierul), encefalopatie si miopatie impreuna, atrofie a cerebelului (centru de echilibru) cu ataxie (dificultate la mentinerea echilibrului) si o varianta infantila care implica mai multe organe, inclusiv rinichii. Acest lucru poate aparea ca intarziere a cresterii, cu surditate, convulsii si tulburari cognitive.

Defectele genetice abia incep sa fie intelese. Identificarea timpurie a pacientilor si a fratilor lor poate permite un tratament prompt cu CoQ10. Toti pacientii se imbunatatesc cu administrarea CoQ10, dar au nevoie de doze mari si de administrare pe termen lung. Simptomele musculare si periferice se imbunatatesc mai mult decat anomaliile sistemului nervos central; CoQ10 nu poate trece prin bariera hematoencefalica sau deteriorarea poate fi ireversibila. Exista alte mutatii genetice in alte zone care pot interfera cu sinteza CoQ10 si pot provoca aceleasi tipuri de simptome.

Deoarece deficienta CoQ10 scade capacitatea antioxidanta si provoaca disfunctii mitocondriale, alte boli cu aceste defecte ale sistemului nervos central pot raspunde la CoQ10. Aceasta ar putea include boala Parkinson, boala Alzheimer, ataxia Friedreich si altele. Majoritatea sunt studiate.

Exista multe alte boli mitocondriale. Un defect de sinteza CoQ10 este una dintre putinele boli mitocondriale tratabile. Deoarece defectele genetice sunt izolate, va fi posibil un tratament mai timpuriu.

Deficienta CoQ10 a fost raportata cu multe tipuri de cancer, precum si cu alte boli, inclusiv diabetul, insuficienta cardiaca congestiva si tulburarile neurologice progresive. Nivelurile CoQ10 scad, de asemenea, odata cu varsta. Semnificatia tuturor acestor lucruri nu este inca inteleasa complet.

Cele mai bune surse de CoQ10 sunt pestele, pasarile de curte si carnea. Uleiurile de nuci, soia si canola contin, de asemenea, o cantitate relativ mare de CoQ10. Alte alimente, inclusiv fructe, legume, produse lactate si oua contin relativ putina CoQ10.

Majoritatea oamenilor consuma probabil mai putin de 10 mg pe zi de CoQ10. Ca exemple, circa 10- de grame de pui prajit contine 1,4 mg de CoQ10, in timp ce o portocala are 0,3 mg.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole