9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Care este diferenta dintre smochine si curmale?

Daca te-ai intrebat vreodata care este diferenta dintre smochine si curmale, atunci acest articol este pentru tine. Noi iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre aceste fructe delicioase. Smochinele si curmalele sunt fructe diferite, cu profiluri nutritionale distincte si beneficii pentru sanatate.

Atat smochinele, cat si curmalele sunt feucte ce se pot consuma crude, gatite sau uscate. Acestea sunt populare pentru valoarea lor nutritiva si gustul dulce, ceea ce le face ingredientele perfecte pentru deserturile sanatoase, atunci cand vrei sa renunti la zaharul procesat.

Iata, in tabelul de mai jos, care sunt diferentele dintre curmale si smochie:

Tabel comparativ

Parametrii de comparatie Smochine Curmale
Planta Smochinele sunt fructe comestibile care cresc pe planta cu flori, Ficus Carica. Curmalele sunt fructele palmierului de curmale, care poarta numele stiintific Phoenix dactylifera.
Origine Smochinele sunt originare din Asia de Vest si Marea Mediterana. Originea curmalelor este necunoscuta, totusi, se crede ca au venit din regiunea Semiluna Fertila care se afla intre Mesopotamia si Egipt.
Culoare Culoarea smochinelor depinde de cat de matur este fructul; culoarea pielii variaza de la verde la violet, in timp ce pulpa fructului este rosie sau alba. Curmalele proaspete, coapte tind sa fie rosu sau galben aprins; cand este uscat, culoarea variaza de la maro-auriu la negru.
Forma Smochinele au in mod obisnuit o forma bulboasa asemanatoare unei pere. Curmalele sunt de obicei oval-cilindrice.
Textura -Pulpa unui fruct copt este moale si gelatinos, in timp ce semintele minuscule din interior sunt crocante.

-La suprafata, smochinele sunt mai dure si stancoase.

-Textura curmalelor proaspete este ca a unui mar; cand este uscat, fructul devine moale si lipicios.

-Curmalele sunt mai netede. Curmalele proaspete sunt mai uleioase si mai suculente, se revarsa peste tot.

Gust Smochinele au o dulceata asemanatoare mierii si o aroma subtila de boabe. Curmalele au un gust dulce de caramel datorita continutului ridicat de zahar.
Clima potrivita pentru productie Smochinele au nevoie de un climat subtropical pentru a creste, dar pot supravietui chiar si in iernile blande. Curmalele sunt cultivate in regiuni semi-aride si aride care au veri lungi si calde.
Care este profilul nutritional -Smochinele sunt o sursa buna de energie deoarece sunt bogate in fibre si antioxidanti.

-O portie de 100 g smochine contine:

  • Apa: 79,1 g
  • Calorii: 74
  • Proteine: 0,75 g
  • Zaharuri: 16,3 g
  • Galactoza: 0 gr
  • Carbohidrati: 19,2 g

-Smochinele sunt surse bune de diverse vitamine si minerale, inclusiv:

  • Potasiu
  • Calciu
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Aminoacizi
  • Smochinele au mai multe vitamine A, K si C.

 

-Curmalele sunt bogate in diverse vitamine, minerale si fibre.

O portie de 100 g curmale contine:

  • Apa: 21,3 g
  • Calorii: 277
  • Proteine: 0,15 g
  • Zaharoza: 0,53 g
  • Glucoza: 33,7 g
  • Fructoza: 32 g
  • Galactoza: 0 g
  • Carbohidrati: 75 g

-Curmalele sunt o sursa excelenta de fibre. De exemplu, 100 g curmale= 8 g fibre.

-Curmalele sunt, de asemenea, bogate in zaharuri naturale, cu 65 g zahar in 100 g.

Curmalele contin alti nutrienti, cum ar fi:

  • Curmalele sunt mai bogate in vitaminele B5, B6 si foliate.
  • Fier
  • Potasiu
  • Calciu
  • Cupru
  • Mangan
  • Sulf
  • Fosfor
  • Aminoacizi

Prin urmare, trebuie sa stim ca smochinele sunt mai putin dulci, cu mai putine zaharuri;
smochinele au jumatate din continutul de fibre din curmale; smochinele au mai putine calorii, aproximativ jumatate din curmale; curmalele contin mai multi carbohidrati.

Ce beneficii pentru sanatate smochinele fata de curmale?

-Smochinele

  • Te ajuta sa ai o digestie mai usoara. Fibrele din smochine actioneaza ca un probiotic si laxativ natural, hranind bacteriile intestinale bune si promovand miscarile intestinale regulate.
  • Smochinele sunt bogate in polifenoli, care au proprietati antioxidante, prevenind astfel deteriorarea celulelor care poate duce la boli.
  • Fibrele regleaza nivelul de sodiu-potasiu si pot ajuta si la scaderea tensiunii arteriale.
  • Smochinele sunt bogate in calciu, un mineral care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase si scade riscul de osteoporoza.

Vezi si: 6 beneficii mai putin stiute ale smochinelor uscate/deshidratate

-Curmalele

  • Potrivit USDA, curmalele sunt bogate in potasiu si fibre alimentare, precum si magneziu si calciu si pot ajuta la digestie, sanatatea imunitara si problemele de tensiune arteriala.
  • Curmalele sunt bogate si in antioxidanti, cum ar fi antociani, acid ferulic si acid cafeic. Acesti polifenoli scad riscul de dementa si Alzheimer.
  • Fibrele alimentare insolubile ajuta la usurarea digestiei si amelioreaza constipatia. Totodata, fibrele din curmale ajuta si la tratarea tulburarilor intestinale (ex: reflux gastroesofagian).
  • Consumul de curmale ajuta la reducerea nivelului de trigliceride si a stresului oxidativ, ambele fiind factori de risc pentru boli de inima si ateroscleroza.
  • Exista studii care arata ca femeile insarcinate care au mancat curmale au avut nevoie de mai putin ajutor in inducerea travaliului cu prostaglandine si oxitocina. Totodata, un alt studiu a constatat ca un consum de doar 6 curmale pe zi, timp de 4 saptamani inainte de travaliu, poate reduce nevoia de inducere a travaliului.

Vezi si: Care este diferenta dintre mandarine si clementine

Vezi si: Jujuba. Ce beneficii au „curmalele chinezesti”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole