6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Caperele, un condiment cu putere de vindecare

Caperele au o aroma placuta, cu beneficii surprinzatoare pentru sanatate. Acestea sunt una dintre plantele delicioase care sunt cultivate in regiunile mediteraneene. Sunt utilizate pe scara larga in bucatariile mediteraneene. Caperele contin o sumedenie de vitamine esentiale si alti nutrienti, precum Vitamina A, Vitamina B12, Vitamina E, Vitamina K, fibre si niacina. Beneficiile nutritive continute in capere vindeca in mod eficient infectiile, tulburarile digestive, cancerul, diabetul, etc.

Caperele, condiment plin de vitamine folosit mai ales in zona Mediterana

Caperele sunt apreciate pentru gustul lor acrisor asemanator cu lamaia, picant, usor iute, pe care il dau preparatelor culinare de legume, peste, sosuri reci si calde, dar si pentru nenumaratele beneficii pe care le aduc organismului.Caperele sunt rar folosite in bucataria din Europa Centrala si de Nord, din pacate.

In Marea Mediterana, insa, caperele sunt servite aproape zilnic ca antipaste sau mirodenii. Aici, caperele au fost de asemenea apreciate ca medicamente de mii de ani. In zona Marii Mediterana exista aproximativ 10 tipuri de arbusti caperici care ofera muguri comestibili. Cel mai cunoscut tip de caper este tufisul caperului real sau spinos (Capparis spinosa), care poate fi gasit atat ca salbatic, cat si in culturi.

Iata cate vitamine exista in aproximativ 50 de grame de capere:

  • 60 ug de vitamina B1 (4 la suta din ADR)
  • 135 ug de vitamina B2 (8,5% din ADR): este responsabil pentru echilibrul energetic al organismului.
  • 750 ug de vitamina B3 (4 la suta din RDA): este utilizat pentru tulburari mentale, cum ar fi depresia
  • 365 mg calciu (36% din ADR): asigura ca inima, rinichii si plamanii pot functiona corect.
  • 550 mg potasiu (25% din ADR): este responsabil pentru continutul de lichide din celulele corpului.
  • 130 mg magneziu (40% din RDA)
  • 120 mg sodiu (25 la suta din ADR)
  • 3 mg fier (23% din ADR): Fiecare celula a corpului are nevoie de fier pentru echilibrul sau de energie.
  • 250 mg cupru (16% din ADR): Alzheimer poate fi asociat cu un deficit de cupru.

Nu exista niciun alt aliment care sa contina mai multa quercetina decat caperele. Desi exista aproximativ 16 miligrame de quercetina in 50 de grame de ceapa, aproape 100 de miligrame sunt in capere.

Quercetina este un colorant natural din grupul polifenolilor si flavonoidelor, care are un puternic efect antioxidant. Numeroase studii au aratat ca quercetina poate preveni alergiile, arterioscleroza, bolile ochilor si cancerul si poate scadea nivelul colesterolului.

Caperele, bune pentru diabet si scaderea colesterolului LDL

Caperele sunt excelente pentru persoanele care sufera de diabet. Cercetarile au aratat ca acestea au substante care au efecte benefice pentru diabetici. Ele ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahar din sange, la nivelul ridicat al colesterolului si la corectarea functionarii ficatului la persoanele diabetice. De asemenea, reduc nivelul de trigliceride la persoanele diabetice si nu au prezentat efecte secundare asupra rinichilor si ficatului.

Daca doriti sa pierdeti in greutate, trebuie sa mentineti o dieta saraca in carbohidrati si calorii. De asemenea, trebuie sa aveti o dieta bogata in fibre care sa va ajute sa va pastrati senzatia de satietate mult timp. Caperele sunt o combinatie perfecta de continut ridicat de fibre si calorii scazute. Sunt cu adevarat bune pentru persoanele care doresc sa scape de kilogramele in plus.

Colesterolul precum LDL si VLDL, trigliceridele in cantitati mari pot dauna organismului nostru si provoca boli ale inimii, creierului, etc. Extractele de Capparis spinosa s-au au aratat eficiente in reducerea nivelului tuturor acestor lipide nocive din organism, conform unui studiu.

Caperele contin o cantitate semnificativa de vitamina K care ajuta la cresterea densitatii oaselor. Acesta ajuta la scaderea riscurilor de dezvoltare a problemelor legate de oase, cum ar fi osteoporoza, artrita, care apar din cauza reducerii densitatii osoase.

Dupa cum stim cu totii, razele UV pot duce chiar la aparitia cancerului de piele precum melanomul. Anumiti compusi din capere au proprietati foto-protectoare. Ne protejeaza de razele UV daunatoare si reduc roseata pielii cauzate de razele UV.

Extractul de capere este foarte bun pentru alergii

Extractele de Capparis Spinosa au prezentat, de asemenea, efecte anti-alergice. Alergiile pot provoca simptome care variaza de la o iritatie usoara a pielii la eruptii cutanate pana la bronhospasmul care poate pune viata in pericol sau greutate in respiratie.

Reactia alergica este vindecata de anumite substante precum histamina, mastocitele, etc. Caperele au substante care au efecte antihistaminice si controleaza, de asemenea, mastocitele care duc la reactii alergice. Persoanele care sufera de alergii pot beneficia cu siguranta de consumul de capere, dupa cum spun anumite studii.

Un alt studiu italian a descoperit ca extractul de capere poate reduce semnificativ un raspuns imunitar excesiv sub forma de alergie. Cu ajutorul extractului, simptomele alergice la febra fanului pot fi reduse cu 75% si la alergiile alimentare cu peste 90%.

Pentru prevenire, se recomanda consumul zilnic a 300 mg extract de capere. Ar trebui inceputa terapia cu trei saptamani inainte de sezonul polenului. Acest lucru corespunde de obicei unei capsule pe zi.
Daca simptomele exista deja, trebuie sa luati pana la 7 capsule pe zi, timp de o saptamana. Simptomele pot fi mult atenuate.

Vezi si: Valeriana, miracolul din natura pentru tulburarile nervoase

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole