3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cancerul de san. Care sunt consecintele chimioterapiei

Cancerul de san. Prin natura lor, chimioterapicele sunt medicamente toxice la nivel celular, adica distrug celulele atat pe cele normale, cat si pe cele canceroase.

Medici oncologi explica felul in care chimioterapia afecteaza organismul si de ce este ea, totusi, indicata in tratamentul cancerului mamar.

Medici specialisti din intreaga lume incearca mereu sa atraga atentia asupra acestui grup de boli grave cu consecinte devastatoare pentru pacienti. Diagnosticate devreme, multe cancere sunt curabile, iar tratamentele standard trebuie urmate intocmai, in ciuda efectelor secundare importante pe care acestea le au.

In ultima vreme, tot mai multe paciente cu cancer la san tind sa renunte la chimioterapie din cauza consecintelor importante pe care tratamentul le are asupra organismului. Plus ca au inceput sa apara si studii care pun la indoiala beneficiile pentru sanatate ale chimioterapiei.

Iata mai jos care sunt efectele secundare ale chimioterapiei in tratamentul cancerului de san si de ce este ea necesara:

-Chimioterapicele, prin natura lor, sunt medicamente toxice celular, adica distrug celulele. Desi se utilizeaza in tratamentul neoplasmelor, actiunea lor este nespecifica, adica distrug deopotriva celulele canceroase cat si cele normale. Drept urmare efectele secundare apar, in mod obligatoriu, consecinta a mecanismului lor de actiune.

-Efectele chimioterapiei vizibile imediat sunt cele toxice si apar in 100% din cazuri. Efectele antitumorale sunt probabile, dar nu certe, si apar tardiv, fiind necesare multiple administrari. Avand in vedere actiunea neselectiva, efectele secundare sunt multiple, practic orice organ poate fi afectat de chimioterapie: maduva hematogena, inima, nervii periferici, ficatul, rinichiul, tubul digestiv, firul de par, aparatul reproductiv (fertilitatea) etc.

-Oamenii sunt diferiti nu numai ca profil fizic – exterior – dar si ca profil biologic  -interior. Drept urmare, intensitatea si natura efectelor secundare sunt diferite de la caz la caz, de la pacient la pacient, si imprevizibile. Desi se administreaza aceleasi tratamente, in mod frecvent, exista pacienti care parcurg seriile chimioterapice cu efecte secundare minime si pacienti suportand chimioterapia cu efecte seundare severe, uneori chiar deces.

Daunatoare, dar utila. Boala netratata duce in mod sigur la deces

Un lucru este cert: un diagnostic de cancer la sân netratat duce în mod sigur la deces. Odata diagnosticul de cancer stabilit, boala lasata netratata conduce la deces. Ca atare pacienta poate accepta aceasta fatalitate  -si poate refuza tratamentul – sau poate decide sa lupte impotriva ei asumand si intreg cortegiul de efecte secundare, inclusiv posibilitatea decesului legat de terapie.

Orice tratament oncologic, inainte de a fi inclus in practica curent, este evaluat din punct de vedere al raportului risc/beneficiu, iar in cazul in care raportul este in favoare beneficiului tratamentul este admis, iar daca se considera ca riscurile sunt prea mari atunci este respins. De exemplu, leucemiile acute sunt neoplazii care netratate duc la deces rapid, in mai putin de 3 luni, in proportie de 100%. Tratamentele moderne asigura o rata de supravietuire la 5 ani  – vindecari!? – de 60%.  Mortalitatea legata de tratamentele chimioterapice initiale se situeaza intre 10-30%.  Chimioterapia in leucemiile acute are un raport risc/beneficiu favorabil si este considerata “standard of care”.

Uleiul din seminte de susan pentru cancerul la san

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole