13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Cafeaua. Lucruri mai putin stiute despre cea mai apreciata bautura

Cafeaua (Coffea arabica) este originara din Abisinia, aclimatizata in Arabia, Africa tropicala, Brazilia si a fost introdusa si consumata in Franta, pe vremea lui Ludovic al XIV-lea. De asemenea, se pare ca prima referinta la cafea, dateaza din secolul al IX-lea, despre care se spunea ca e o bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.

Tipuri de cafea

In prezent, se cunosc aproximativ 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri indrustiale urmatoarele patru tipuri de cafea: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.

Cafeaua Arabica se pare ca este cea mai apreciata si raspandita cafea. Aceasta este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru boabele sale de calitate superioara, de forma alungita si de culoare verde- albastrui. Cafeaua Arabica are aroma si gustul mult mai rafinate in comparatie cu celelalte specii.

Cafeaua Robusta are boabele mai mici, de o forma neregulata si culoare maro-galbui. Aceasta are un gust neutru, fiind mai putin aromata in comparatie cu cea arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.

Cafeaua Liberica are boabele deformate, de dimensiuni medii si culoare maro-galbui, iar calitatea ei este mediocra.

Cafeaua Maragogype este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica. Boabele acesteia sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie.

Principalii constituenti cunoscuti din cafeaua verde sunt:

  • Protide (8-14%) continand majoritatea aminoacizilor, lipide (12-14%), glucide (6%), minerale (4-5% magneziu, potasiu, acid fosforic);
  • Oligoelemente: mangan (1,30-3,20 mg la 100 g materie uscata), cupru (1-3 mg), zinc (0,2-0,7), rubidiu (4 mg), fluor, iod;
  • Vitamine: PP (16-26 mg);
  • Alcaloizi: cafeina (0,7 la 3%), trigonelina.
  • Substante aromatice, numai in cafeaua prajita, grupate sub numele de cafeol (acizi: capric, oleic, linoleic, palmitic), circa 0,05%. Prajirea produce, de asemenea, un element toxic complex: cafeotoxina (0,07%).

Proprietati:

-Cafeaua este un bun tonic al sistemului nervos si cardiac
-Inlesneste munca intelectuala si activitatea musculara
-Creste frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii
-Euforizant
-Diuretic
-Favorizeaza digestia prin actiunea asupra peristaltismului gastrointestinal.

Atentie! In doze exagerate, duce la confuzia ideilor, la incoerenta musculara, la tulburarea simturilor, la agitatie (betie cafeica). De asemenea, cafeotoxina provoaca in cele din urma o actiune depresiva asupra sistemului nervos central si asupra centrilor nervos – doar fierberea cafelei permite sa se elimine acest toxic.

Beneficii si indicatii terapeutice:

-Cafeaua este indicata in caz de oboseala musculara si intelectuala. Un studiu recent realizat in Olanda a ajuns la concluzia potrivit careia un consum moderat de cafea are efect pozitiv asupra performantelor cognitive. S-a demonstrat ca declinul mintal al celor care nu beau deloc cafea era de 4 ori mai mare decat al celor care beau pana la 3 cesti pe zi. Se pare ca efectul se datoreaza cofeinei care, ajuta memoria, actionand asupra receptorilor din creier. Vezi si: Cicoarea, planta minune care inlocuieste cafeaua

-Consumata cu moderatie, cafeaua este considerata un bun vasodilatator. Aceasta inseamna ca provoaca extinderea vaselor de sange, ceea ce este benefic pentru circulatie. Si se pare ca are un efect deosebit asupra vaselor de sange care hranesc creierul – facandu-l un aliat in lupta impotriva tuturor formelor de dementa.

-Cafeaua scade riscul de cancer hepatic. Daca beti o ceasca de cafea dimineata, s-ar putea nu numai sa va treziti, ci si la nivelul ficatului sa va ajute. Un studiu efectuat de specialistii japonezi a aratat ca persoanele care au acest tabiet matinal zilnic, au un risc de tumoare maligna cu 50% mai mic decat cei care nu beau deloc cafea. Exista si un remediu cu clisma cu cafea – Procedura de tratament impotriva cancerului, in care, pe langa clismele respective, cu cafea naturala macinata, bolnavii trebuie sa respecte si un regim alimentar fara carne, bogat in legume, fructe si cereale integrale (grau, orez, hrisca, mei). Atentie! Tratamentul cu clisme de cafea trebuie sa se faca sub supraveghere medicala.
Dupa unii observatori, tratamentul ar duce la o stimulare a imunitatii, o dezintoxicare a organismului si, in unele cazuri, chiar pana la remisia tumorilor.

-Cafeaua activeaza spermatozoizii. Cofeina ar putea fi medicamentul viitorului, in tratarea sterilitatii la barbati. Un studiu efectuat de medicii brazilieni a dovedit ca un consum moderat de cafea activeaza mobilitatea spermatozoizilor.

Mod de folosire:

-Infuzie de praf de cafea
-Cafeina in terapeutica

-Cafeina, omolog superior al teofilinei si al teobrominei, a fost studiata in 1823 de Dumas si Peiletier si sintetizata in 1863. In cafeaua verde, cafeina se gaseste in stare libera si in parte asociata cu acidul cofic. Prajirea care necesita in jur de 200-220 grade Celsius, distruge o parte importanta din cofeina, volatila la 200 grade C. Prin prajire, protidele din cafeaua verde sporesc cu circa 2%, mineralele marcheaza o usoara crestere, in timp ce procentajul glucidelor scade la circa 0,4%, relateaza Jean Valnet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„.
-Cafeaua – ca si ceaiul – au fost multa vreme contraindicate persoanelor care aveau prea mult acid uric. De aceea, metilxantinele pe care le contin nu pot fi trasformate in acid uric.

Cum se pregateste cafeaua:

Pentru a face o „cafea ca la carte”, trebuie sa tii seama de 4 pasi importanti: macinarea, dozarea, apa si prospetimea cafelei.

Pasul 1 – Macinarea cafelei

Atunci cand se pregateste cafeaua cu o cafetiera, boabele trebuie macinate mai mari, deoarece timpul de contact dintre apa si cafea este in jur de 4 minute, in timp ce cafeaua pregatita pentru cu un expresor trebuie sa fie mai fin macinata, intrucat prepararea ei dureaza aproximativ 15-20 de secunde. Asadar, cu cat timpul de pregatire al cafelei este mai mic, cu atat cafeaua trebuie sa fie macinata mai fin.

Pasul 2 – Dozarea cafelei

Dozarea cafelei este cu siguranta unul dintre cei mai importanti pasi. Se pare ca cele mai bune dozari se produc prin combinarea mai multor tipuri de cafea. Proprietatile si caracteristicile lor variate se combina pentru a asigura un echilibru de buchet si aroma. De exemplu, amestecurile de cafea Arabica tind spre o cafea mai moderata si mai aromata, iar amestecurile de cafea Arabica si Robusta au o pulpa mai bogata si o aroma mai puternica.

Pasul 3 – Apa

O ceasca cu cafea contine 98% apa si din acest motiv, apa folosita trebuie sa fie de calitate, curata. Pentru a obtine gustul si aroma cafelei, apa trebuie incalzita pana aproape de punctul de fierbere, 96°C.

Pasul 4 – Prospetimea cafelei

Pentru un gust si o calitate mai buna, cafeaua trebuie consumata proaspata.
Pentru a pastra prospetimea cafelei, aceasta trebuie tinuta intr-un recipient, opac, inchis ermetic si la temperatura camerei. De asemenea, cafeaua boabe se patreaza proaspata mai mult timp decat cea macinata, deoarece suprafata de contact cu oxigenul este mult mai mica. De aceea, pentru rezultate cat mai bune, specialistii recomanda cafeaua macinata inainte de utilizare.

Vezi si: Cafeaua cu unt. Reteta inedita a diminetii tale

Precautii si contraindicatii

Consumata in doze mari sau prelungite, cafeaua provoaca agitatie, tremuraturi, insomnii, nevralgii si depresie. De asemenea, cafeaua este contraindicata in nevroze si miocardite avansate.

Vezi si: Cafeaua de ciuperci – cafea terapeutica cu extract de ciuperci medicinale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole