Bunicul plimbat o noapte intreaga cu ambulanta, fara sa aiba COVID-19

bunicul-plimbat-cu-ambulanta-intre-spitale

Vasile Turcanu, in varsta de 70 de ani, bolnav de cancer, a fost plimbat intre spitale din comuna Cotusca, Botosani pana la Dorohoi, unde si-a gasit sfarsitul.

Un bolnav de cancer ajunge internat la Boli Infectioase fara Covid-19

Sotia nu va uita niciodata durerile sotului, pe care le-a auzit prin telefon din ambulanta cu care era plimbat „bunicul”. “Imi suna in urechi cat traiesc eu”, a declarat aceasta, scrie libertatea.ro.

Vasile era bolnav de cancer la colon de 4 ani de zile, timp in care viata celor doi se schimbase complet. In 2016, acesta a fost operat si trebuia sa traiasca cu stoma (punga colectoare de resturi alimentare facuta de chirurg). Desi bolnava de tiroida, Florica, sotia acestuia, a renuntat la grija pentru ea si s-a ocupat cat a putut de bine de el.

Chiar daca punga se mai dezlipea si ea trebuia sa duca tot greul, Floricai i-a fost frica sa il duca la spital din cauza virusului. “Uneori ma depaseau puterile, mirosul ala in casa”, a mai spus aceasta. Inainte de pandemie, cei doi soti se duceau la chimioterapie mereu impreuna, fiind obisnuiti cu aceasta rutina.

De multe ori se intampla sa ramana Vasile la spital pentru mai multe zile, ea era mereu pregatita cu schimburi pentru acele momente. Din pacate, decizia de a suna la ambulanta acum a fost una grea, deoarece stia ca nu se putea duce alaturi de el la spital.

Cand a venit ambulanta, barbatul nu avea febra, iar analizele facute cu cateva zile inainte nu aratau nicio infectie. Desi femeia nu voia sa se duca la spital, decizia a fost a lui. “Ori ca vedea ca mi-e si mie greu si sa-mi usureze munca, ori ca spera sa-i fie bine, sa primeasca un pic de ajutor, nu stiu”.

Batranul bolnav era spre seara la spitalul din Botosani, unde nu a fost internat, ca mai tarziu in noapte sa fie la spitalul din Dorohoi. “Nu stiu unde l-au tinut, pe o banca, pe un scaun, pe un pat, nu stiu pe ce, nu mi-a spus”, a declarat fiul acestuia.

A fost plimbat cu ambulanta o noapte intreaga, a parcurs 100 de km pana sa fie internat

Abia dupa 15 ore de cand plecase de acasa cu ambulanta, Vasile fusese internat intr-un spital la sectia Boli Infectioase. Astfel, barbatul a parcurs 100 de kilometri cu ambulanta in acea noapte, de la un spital la altul. Florica a ajuns joi dimineata la spital, unde a luat o proba pentru analize de Clostridium difficile, o bacterie ce provoca diaree, excat problema batranului.

Analizele au iesit negative, iar sotii au avut ocazia sa se vada si sa vorbeasca. “Joi la amiaza nu se simtea atat de rau, daca a cerut pasta si periuta”, a mai spus sotia.

Joi seara femeia si-a sunat sotul, care i-a spus hotarat ca el nu se simte bine si ca mai bine sa inchida telefonul. Pana sa apuce sa inchida, aceasta l-a auzit pe Vaile urland de durere, urlet ce nu poate sa si-l stearga din minte.

Femeia a reusit sa sune la spital sa anunte sa fie trimisa o asistenta la el, deoarece stia ca urla de durere. In aceas noapte, la ora 4 sotul a sunat si a rugat-o sa vina dupa el. “Florico, vino si ma ia acasa, ca eu de amu mor, aici nu imi face nimeni nimic, vino de ma ia acasa, ca nu mai pot de durere, nu-mi da nimeni nici o lingura de apa”.

Desi Florica a sunat la spital, nimeni nu i-a mai raspuns. Cand a sunat la ambulanta, acestia i-au spus sa stea linistita si sa il sfatuiasca pe sot la fel.

Dimineata, femeia nu a incetat sa sune cand pe telefonul sotului, cand la spital, dar nimeni nu i-a mai rapsuns. Intr-un final, a raspuns o infirmiera care i-a spus ca are nevoie de bani pentru scutece. Florica i-a spus sa ia de la sotul ei. Ulterior, cand a mai sunat sa vada ce este cu sotul ei, a vorbit cu aceeasi infirmiera care a anuntat-o ca sotul ei decesade. ” Imi pare rau, bunicul nu mai este”, i-a spus aceasta.

Toata lumea i-a spus ca s-a facut tot ce s-a putut, dar ca nu mai putea fi salvat. Pe certificatul constatator scria data de 1 mai, ora 8:45. Inmormantarea a fost ca in vreme de pandemie, doar 8 persoane si mutla durere, multe semne de intrebare si multa mahnire.

Familia stie ca nu mai aveau cum sa il salveze nimeni de la cancer, insa conditiile in care a murit sunt cel putin suspecte. Iar cand au cerut detalii despre ce s-a intamplat cu batranul, acestia au comunicat ca toate datele sunt confidentiale chiar si dupa deces, daca pacientul nu si-a dat in prealabil acordul sau nu a desemnat in scris o persoana care sa aiba acces la aceste date.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...