13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Bujorul – frumusete, parfum si leac

Bujorul este o planta perena, cultivata in scop ornamental datorita florilor sale frumoase, cat si in scop terapeutic, ca planta medicinala. Acesta a fost descoperit pentru prima data in munţii Qin Lin din vestul Chinei.

Frumoase si foarte parfumate, florile de bujor infloresc in luna mai, fiind considerate de multi oameni regina sezonului.

In medicina chineza, bujorul, unde este numit si „Sho-yo” („planta medicinala”), joaca un rol extrem de important pentru sanatate, fiind cunoscut pentru intarirea arterelor si a venelor.

In prezent, bujorul nu are licenta pentru a fi utilizat ca planta medicinala, insa cercetatorii din China continua studiile. Pana in prezent, s-au facut o serie intreaga de experimente in laborator pe animale, insa lipsesc studiile clinice,  de aceea preparatele cu bujor sunt considerate inca nesigure.

Bujorul – Proprietati

Bujorul are in componenta sa tani­nuri, alcaloizi, substante minerale si oligoele­mente (fier, mangan, cupru, magneziu, calciu), acizi organici, flavonoide si vitamina C.
Datorita acestor proprietati, preparatele din bujor ajuta la normalizarea meta­bolismului, inlatura insomniile, elimina stresu si imbunatateste starea de spirit, au efecte antiinfla­ma­toare si antiseptice, combat tusea si bolile res­piratorii, calmeaza tusea si sunt eficiente in cazul afectiunilor femeiesti.

Bujorul – Indicatii terapeutice

-Bujorul si bolile de piele

Florile si radacinile de bujor sunt folosite pentru boli ale pielii, fisuri anale, eruptii cutanate, hemoroizi, guta, acnee, escare sau tuberculoza pielii.  

  • 1 lingura de petale de bujor maruntite se adauga la 1 litru de apa clocotita si se lasa la infuzat 15-20 de minute. Se bea incet, pe par­cursul intregii zile. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 10 zile, o data la 3 luni.
  • 1 lingura de radacina maruntita de bujor se adauga la 200 ml apa clocotita. Re­cipientul se pune la fiert pe baie de abur pentru 15 minute. Se ia de pe foc si se lasa asa 40 de minute. Se folosesc com­prese ste­rile, cu care se tam­poneaza zonele afectate, de 3 ori pe zi, pana la ame­liorare.

-Bujorul si tulburarile nervoase

Tinctura din radacina si tulpina de bujor este recomandata in afectiunile sis­temului nervos, isterie, convulsii si insomnii. Intr-un borcan steril, se adauga 10 g radacina si tulpina de bujor, tocate marunt si 100 ml alcool de 40 de grade. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, intr-un loc raco­ros, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate 30-40 de picaturi, de 3 ori pe zi, dupa mesele principale. Se pastreaza la frigider. Tratamentul dureaza aproximativ 1 luna.

-Bujorul si tusea

In caz de tuse si bronsita se prepara urmatorul remediu: intr-un vas se adauga 1 lingura cu petale de bujor maruntite, 1 lingura de maghiran maruntit, 1 lingura cu zmeura si 1 lingura miere. Peste acest amestec se toarna 2 cani cu apa clocotita si se lasa la infuzat 2 ore. Se bea cate o ceasca, de 3 ori pe zi, pana la vindecare.

-Bujorul si bolile gastro-intestinale

Decoctul din radacina de bujor este folosit im­potriva gastritei si a ulcerului gastric si amelioreaza durerile de stomac. Totodata, datorita pro­prietatilor bactericide, acest decoct este utilizat si in tratamentul di­zen­teriei.

  • Decoct: 1 lingurita de radacina de bujor maruntita se adauga la 400 ml apa clocotita. Se mai lasa pe foc 5 minute, dupa care se opreste, se acopera si se lasa la racit. La final, se strecoara si se administreaza cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 2 saptamani.

Atentie, remediile cu bujor se utilizeaza doar sub supraveghere medicala!

Beneficiile pentru sanatate ale bujorului. Afla lucruri nestiute despre superbele flori

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole