8.7 C
București
vineri, martie 1, 2024

Bradul, simbolul Craciunului sau leac pentru sanatate?

Nu, nu suntem de acord cu taiatul brazilor de Craciun! Prin practicarea acestui lucru, nu facem altceva decat sa contribuim la dezastrul ecologic si… pentru ce? Pentru cateva zile de fericire? De ce sa nu pretuim bradul pentru minunatele sale calitati terapeutice?

Specialistii din domeniul sanatatii spun ca cel mai cunoscut produs natural al bradului este siropul din muguri de brad, folosit in special pentru afectiunile respiratorii. Totodata, si rasina, scoarta si cetina de brad au proprietati curative exceptionale in tratarea bolilor.

In lumea medicala, este cunoscut faptul ca bradul tinut in casa dezvolta mucegaiuri care, in foarte scurt timp, ajung sa colinizeze locuinta. De exemplu, in urma unui studiu publicat in anul 2011 de dr. Kurlan­dsky in revista americana „Annals of Allergy, Asthma and Immunology” s-a evidentiat prezenta a 53 de tipuri de mucegaiuri diferite pe 28 de brazi de Craciun. Principalele simptome aparute, mai ales in randul copiilor, au fost: dezvoltarea unor alergii res­pi­ratorii, raceala, inflamarea gatului si curgerea nasului.

Iata, asadar, de ce este bine sa lasam bradul asa cum este el, in natura. Care sunt beneficiile pe care ni le ofera:

Preparatele din brad au efect de calmant al tusei, expectorant, dezinflamator, bactericid, revulsiv, activeaza circulatia locala, combate spasmele si balonarile, este un bun tonic general, dar si un calmant al starilor nervoase.

MUGURII DE BRAD

Mugurii de brad se culeg primavara. Acestia contin proantocianidine (antioxidanti foarte puternici, care elimina efi­cient radicalii liberi din organism), rezine, uleiuri eterice, mo­no­terpene, acizi organici, substante amare, ceruri, fitoncide (antibiotice vege­tale), gume, calciu, magneziu, potasiu, siliciu, sulf, fier, cupru, carotenoide si vitamine (C, B1, B2, E, PP si K).

Stu­diile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca puterea antioxidanta a proanto­cianidinelor este de 20 de ori mai mare decat cea a vitaminei C si de 50 de ori mai mare de­cat cea a vitaminei E.

Iata in ce afectiuni sunt indicati mugurii de brad:

  • Dureri articulare, artrite, ar­tro­ze
  • Osteoporoza, deminerali­za­re, parodon­toza
  • Dureri musculare
  • Anemie
  • Detoxi­fiere
  • Cistita, nefrita, microlitiazele si infectiile urinare
  • Hemoroizi

Pentru afectiunile mai sus mentionate, se administreaza cate o lingurita de pulbere de muguri de brad, cu putina apa, inainte cu 15 minute de mesele principale. Este indicat ca pulberea sa se tina sub limba, 5-10 minute, deoarece acolo se afla una dintre cele mai vascularizate parti ale corpului.

RASINA DE BRAD

Rasina apare pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost ranit, ea avand rol dezinfectant si cicatrizant. Aceasta se culege cu mare grija, se depoziteaza in cutii metalice, rezistand pana la 3-4 ani.

Iata in ce afectiuni este indicata rasina de brad:

  • Durerile de gat, amigdalitele, faringitele, esofagitele. Se mesteca si se suge o lingurita de rasina, lasand-o sa alunece cat mai incet pe gat. Tratamentul se face de 2-3 ori/zi. Se poate face si o gargara cu tinctura. Rasina luata ca atare poate ataca smaltul dentar;
  • Infectiile urinare (cistitele) si cele de rinichi (nefritele). Se recomanda tintctura, cate o lingurita de preparat, diluata cu putina apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Arsuri, taieturi usoare, hemoroizi. Se recomanda alifia din rasina de brad;
  • Astenie, convalescenta, dureri musculare, reumatism. Se pracatica baile fierbinti, partiale sau complete, facute in extract de cetini de brad.

!!!Nu uita ca rasina apare din cauza ca pomul este ranit. Asadar, aceasta trebui recoltata cu multa grija, cu ajutorul unui cutitas, doar de acolo unde stratul este gros si nu este nevoie sa se razuie trunchiul, pentru a nu-l lasa cu rani si mai mari.

ACELE DE BRAD

Acele de brad se recolteaza primavara, care se pun la uscate si pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Acestea sunt foarte bogate in vitamina C, de exemplu, iarna pot ajunge chiar la o concentratie de 200-300 mg%.

Acele de brad se folosesc la prepararea ceaiului abia dupa ce le-au fost extrese substantele toxice cu gust amar. Ceaiul este indicat pentru intarirea imunitatii, incetinirea procesului de imbatranire, previnirea si combaterea racealii si a gripei.

CETINA DE BRAD

Cetina de brad ajuta la combaterea asteniei nervoase si la calmarea durerilor cauzate de reumatism. In aceste cazuri, se face o infuzie concentrata, pentru uz extern, in felul urmator: la 5 litri de apa, se adauga ramuri de brad tocate marunt (20-30 cm din terminatiile ramurilor) si 300 g dintr-un amestec de plante (rozmarin, ienupar, etc.). Infuzia obtinuta se adauga in apa din cada.

Metode de preparare si administrare:

  • Infuzie din muguri sau ace de brad: la 200 ml apa clocotita se adauga 2 linguri de plante si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi, fiinf utila in: afectiuni pulmonare, raceli, gripe, boli nervoase, boli renale, litiaze biliare si parazitoze.
  • Sirop din muguri: se sfarama mugurii si se amesteca cu miere, apoi se lasa la macerat timp de 1 luna. La final, se strecoara si se pune in sticlute. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, fiind util in foarte multe afectiuni ale aparatului respirator si nu numai.
  • Bai: se culege o mana de muguri si ramurele (varfuri) care se va pune in 3 litri de apa sa fiarba timp de 3 ore, dupa care se strecoara direct in cada.
  • Tinctura: la 200 ml alcool de 80-90° se adauga 3-4 linguri de rasina. Se pune intr-un borcan, se inchide ermetic si se lasa la macerat 5 zile, agitandu periodic. La final, se filtreaza, iar tinctura rezultata se depoziteaza in sticlute, fiind un bun remediu cicatrizant, antiinfectios si antiinflamator, dar foarte util si in afectiunile interne (se administreaza cate 20 picaturi, de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa).
  • Uleiul de rasina: intr-o oala cu apa clocotita, se pune un vas de 100 ml de ulei de masline, care se lasa sa se incalzeasca. Dupa ce uleiul devine fierbinte, se pune o lingurita de rasina si se amesteca bine pana se dizolva complet. La final, se filtreaza, se lasa sa se raceasca si apoi se pune intr-o sticla. Cu acest ulei se fac frectionari pentru combaterea afectiunilor respiratorii si se aplica pe arsuri de gravitate mica si pe contuzii, pentru o vindecare rapida.
  • Unguent: untura sau ulei vegetat, 7 linguri rasina de brad, o lingurita de miere zaharisita si o lingurita ceara de albine. Intr-un vas, se pune untura si se lasa sa se topeasca, apoi se adauga rasina si ceara, care se amesteca pana ce se dizolva complet, dupa care se ia vasul de pe foc, se adauga mierea si se lasa sa se raceasca. La final, se toarna compozitia intr-un borcan, se inchide bine si se lasa la frigider, unde se poate pastra pana la 3 luni.

Vezi si: Mierea de mana de brad, cel mai fortifiant remediu pentru organism

Vezi si: Bradul coreean. 5 sfaturi pentru a se prinde si a se dezvolta asa cum trebuie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole