7.7 C
București
joi, februarie 29, 2024

Bolile inflamatorii intestinale, risc de cancer de colon

Bolile inflamatorii intestinale. Un factor de risc este orice lucru care va creste sansele de a avea o boala precum cancerul. Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiti. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi schimbati. Altele, cum ar fi varsta unei persoane sau istoricul familiei, nu pot fi schimbate.

Dar a avea un factor de risc, sau chiar multi, nu inseamna ca veti face boala. Si este posibil ca unele persoane care sufera de boala sa nu aiba factori de risc cunoscuti.

Cercetatorii au descoperit mai multi factori de risc care ar putea creste sansele unei persoane de a dezvolta polipi colorectali sau cancer colorectal.

Bolile inflamatorii intestinale – Factori de risc ce nu pot fi modificati

Un istoric personal al bolii inflamatorii intestinale

Daca aveti o boala inflamatorie intestinala, inclusiv colita ulcerativa sau boala Crohn, riscul de cancer colorectal este crescut.

Boala inflamatorie intestinala este o afectiune in care colonul este inflamat pe o perioada lunga de timp. Persoanele care au avut astfel de boli de multi ani, mai ales daca sunt netratate, dezvolta adesea displazie. Displazia este un termen folosit pentru a descrie celulele din mucoasa colonului sau rectului care par anormale, dar nu sunt celule canceroase. Se pot transforma in cancer in timp.

Daca aveti o astfel de afectiune, poate fi necesar sa incepeti sa faceti analize pentru depistarea cancerului colorectal cand sunteti mai tineri si sa fiti examinati mai des.

Boala inflamatorie a intestinului este diferita de sindromul intestinului iritabil (IBS), care nu pare sa creasca riscul de cancer colorectal.

Un istoric familial de cancer colorectal sau polipi adenomatosi

Majoritatea cancerelor colorectale se gasesc la persoanele fara antecedente familiale de cancer colorectal. Cu toate acestea, pana la 1 din 3 persoane care dezvolta cancer colorectal au alti membri ai familiei care au facut boala.

Persoanele cu antecedente de cancer colorectal la o ruda de gradul I (parinte, frate sau copil) prezinta un risc crescut. Riscul este chiar mai mare daca ruda respectiva a fost diagnosticata cu cancer mai devreme de varsta de 50 de ani sau daca sunt afectate mai multe rude de gradul I.

Motivele riscului crescut nu sunt clare in toate cazurile. Cancerele pot „rula in familie” din cauza genelor mostenite, a factorilor de mediu impartasite sau a unei combinatii a acestora.

A avea membri ai familiei care au avut polipi adenomatosi este, de asemenea, legat de un risc mai mare de cancer de colon. (Polipii adenomatosi sunt genul de polipi care pot deveni cancer.)

Daca aveti antecedente familiale de polipi adenomatosi sau cancer colorectal, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibila necesitate de a incepe screeningul inainte de varsta de 45 de ani. Daca ati avut polipi adenomatosi sau cancer colorectal, este important sa spuneti rudelor apropiate, astfel incat acestea sa poata transmiteti aceste informatii medicilor lor si incepeti screeningul la varsta potrivita. Vezi si: Antibioticul natural care trateaza problemele respiratorii si nu numai

Persoanele mai in varsta

Riscul de cancer colorectal creste pe masura ce imbatranim. Adultii mai tineri il pot dezvolta, dar este mult mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. Cancerul colorectal creste in randul persoanelor mai devreme de 50 de ani si motivul pentru acest lucru ramane neclar.

O istorie personala a polipilor colorectali sau a cancerului colorectal

Daca aveti antecedente de polipi adenomatosi (adenoame), aveti un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Acest lucru este valabil mai ales daca polipii sunt mari, daca sunt multi dintre ei sau daca vreunul dintre ei prezinta displazie.

Daca ati avut cancer colorectal, chiar daca a fost complet eliminat, este mai probabil sa dezvoltati noi cancere in alte parti ale colonului si rectului. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt mai mari daca ati avut primul cancer colorectal cand erati mai tineri.

Factori de risc ce pot fi modificati

A fi supraponderal sau obez

Daca sunteti supraponderali sau suferiti de obezitate, riscul de a dezvolta si de a muri de cancer colorectal este mai mare. A fi supraponderal creste riscul de cancer de colon si rect atat la barbati, cat si la femei, dar legatura pare a fi mai puternica la barbati. A ajunge la o greutate sanatoasa va poate ajuta sa va reduceti riscul.

A nu fi activ fizic

Daca nu sunteti activi fizic, aveti sanse mai mari de a dezvolta cancer de colon. Activitatea fizica regulata moderata pana la intensa va poate ajuta sa va reduceti riscul.

Anumite tipuri de diete

O dieta bogata in carne rosie (cum ar fi carnea de vita, porc, miel sau ficat) si carne procesata (cum ar fi hot dog-ii si carnatii) creste riscul de cancer colorectal.

Gatitul carnii la temperaturi foarte ridicate (prajire, fierbere sau gratar) creeaza substante chimice care ar putea creste riscul de cancer. Nu este clar cat de mult creste acest lucru riscul de cancer colorectal.

Daca aveti un nivel scazut de vitamina D in sange, va puteti creste riscul.

Urmarea unui model de alimentatie sanatoasa care include o multime de fructe, legume si cereale integrale si care limiteaza sau evita carnea rosie si procesata si bauturile cu zahar, probabil scade riscul.

Fumatul

Oamenii care fumeaza tutun de multa vreme sunt mai predispusi decat nefumatorii sa dezvolte si sa moara de cancer colorectal. Fumatul este o cauza binecunoscuta a cancerului pulmonar, dar este legat si de multe alte tipuri de cancer.

Consumul de alcool

Cancerul colorectal a fost legat de consumul moderat de alcool intens. Chiar si aportul usor pana la moderat de alcool a fost asociat cu un anumit risc. Cel mai bine este sa nu beti alcool. Daca oamenii beau alcool, nu ar trebui sa bea mai mult de 2 bauturi pe zi pentru barbati si 1 bautura pe zi pentru femei. Acest lucru ar putea avea multe beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc mai scazut de multe tipuri de cancer.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole