8.2 C
București
luni, martie 25, 2024

Boala de reflux gastroesofagian: Cum ameliorezi simptomele

Fiecare dintre noi este familiarizat cu acea senzatie de arsura in piept care urca uneori suficient cat sa ne faca sa simtim gustul acru-amar al acidului gastric. Refluxul gastroesofagian este un proces fiziologic normal care nu produce simptome de obicei, insa daca muschiul situat la capatul dinspre stomac al esofagului (sfincterul esofagian inferior) este slabit sau nu lucreaza corespunzator, continutul gastric va refula in esofag. Cand lucrul acesta se intampla de mai multe ori in cursul unei saptamani sau al unei zile, acidul irita mucoasa esofagiana, provocand simptome care afecteaza calitatea vietii.

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian

Diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate fi pus pe baza urmatoarelor simptome:

  • Senzatia de arsura din piept, care poate iradia catre baza gatului, aparuta ori ca o consecinta a unor mese grele sau dupa consumul de alimente sau bauturi iritante, ori in diverse posturi ale corpului (intins pe spate sau aplecat in fata).
  • Refularea fara efort a continutului gastric in gura .
  • Dificultate sau durere la inghitirea bolului alimentar.
  • Alte manifestari precum tuse, raguseala, respiratie urat mirositoare, senzatie de nod in gat.

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Inainte de stabilirea tratamentului, medicul poate recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare pentru a detecta inflamatia esofagului sau posibilele complicatii ale bolii de reflux gastroesofagian. Tratamentul medicamentos poate consta in administrarea unor antiacide precum Dicarbocalm-ul, a unor antisecretorii care blocheaza pompele de protoni reducand productia de acid (asa cum este Controloc pe catena.ro) si/sau a unor prokinetice care grabesc golirea stomacului, printre altele, in functie de situatie.

In acelasi timp, insa, se impune schimbarea stilului de viata si aplicarea unor remedii naturale care pot atenua simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Iata cateva masuri pe care le poti aplica daca suferi de BRGE:

  • Evita mesele abundente, cu multe feluri de mancare. Mananca putin si des.
  • Evita consumul de grasimi, cafea, ciocolata, sucuri carbogazoase, sucuri de fructe, condimente, otet, usturoi, ceapa, menta, citrice, rosii si orice alte alimente acide.
  • Evita consumul de alcool.
  • Nu fuma.
  • Incearca sa pierzii in greutate (daca este cazul) pentru a scadea presiunea din abdomen.
  • Nu te culca imediat dupa masa. Ia cina cu cel putin trei ore inainte de culcare. De asemenea, nu te apleca imediat dupa masa (indoaie genunchii daca trebuie sa iei ceva de jos).
  • Ridica capul patului cu 5-10 centimetri sau pune sub saltea niste carti. Capul si pieptul vor fi mai sus decat restul corpului, ceea ce va impiedica acidul gastric sa iasa din stomac.
  • Nu purta haine stramte in jurul abdomenului in timp ce dormi.

Exista si cateva remedii naturale care pot reduce frecventa simptomelor bolii de reflux gastroesofagian:

  • Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza aciditatea stomacului, asa ca poti amesteca o lingura de praf intr-o jumatate de pahar cu apa atunci cand nu ai in casa un pansament gastric. Ai grija insa sa nu folosesti acest remediu pe o perioada mai lunga de o saptamana, pentru ca in timp aciditatea se va intensifica.
  • Guma de mestecat mestecata 15-30 de minute poate stimula glandele salivare, ajutand la eliminarea acidului din gura.
  • Ceaiul de ghimbir se poate dovedi util in blocarea acidului din stomac, insa nici aceasta solutie nu este una care poate fi urmata timp indelungat. Este recomandat sa faci pauze de cateva saptamani intre cure si sa nu prelungesti o cura mai mult de jumatate de an.

Este important sa retii faptul ca schimbarea stilului de viata si aplicarea remediilor naturale mentionate mai sus nu sunt niste solutii suficiente daca suferi de simptomele bolii de reflux gastroesofagian, vizita la medic fiind obligatorie pentru a se evita complicatiile mai grave ale bolii.

Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole