0.7 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Bioflavonoidul care omoara coronavirusul. In ce legume si verdeturi se gaseste

Acest compus foarte puternic poate omora coronavirusul. Ceapa rosie este cea mai bogata in acest flavonoid si este una dintre cele mai consumate legume in Romania.

In ce alimente se gaseste bioflavonoidul?

Quercetina este un flavonoid din grupul de polifenoli flavonoizi care se gaseste in cea mai mare parte in legume, fructe, cereale si frunze. Ceapa rosie si kale verde au cel mai ridicat continut de quercetina. Este folosit ca ingredient in bauturi si suplimente alimentare. Este considerat a fi printre cei mai abundenti antioxidanti din dieta umana si joaca un rol crucial in contracararea deteriorarii radicalilor liberi, a efectelor imbatranirii sau a inflamatiei.

Glicozidele de quercetina si alte flavonoide, cum ar fi miricetina si kaempferolul, actioneaza ca agenti antimicrobieni, antivirali, antialergici si antiinflamatori cu capacitatea de a se exprima pozitiv in diferite tipuri de celule atat la oameni, cat si la animale. Quercetina este un flavonoid care formeaza coloana vertebrala chimica pentru alti flavonoizi cum ar fi naringina, hesperidina, tangeritina si rutina. Se gaseste legat de una sau doua molecule de glucoza (forme diglicozidice si monoglicozidice).

Acest compus se gaseste in mare parte in capere (233,84 mg la 100 g), frunze de leustean, suc de soc, frunze de ridiche, marar, coriandru, spanac de apa sau macris, frunze verzi de fenicul, oregano, polen.

Cum actioneaza quercitina?

Actioneaza ca un antioxidant

Flavonoidele au proprietati antioxidante care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, acordandu-i atomi de hidrogen. Se observa ca dificultatea a stimulat corelarea structurii flavonoidelor si raspunderea acesteia pentru eliminarea radicalilor. Formarea speciilor reactive de oxigen care raporteaza diabet, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca si boli de inima ischemice. Actioneaza ca antioxidant prin prevenirea stresului oxidativ, care este cauza principala a generarii de ROS. Este capabil sa elimine radicalii liberi si sa lege ionii metalelor de tranzitie.

Prevenirea bolilor neurodegenerative

Quercetina este un neuroprotector si neurotoxic. Se raporteaza ca este neuroprotector in creierul sobolanului atunci cand este utilizat cu ulei de peste, este benefic pentru bolile neurodegenerative. Se raporteaza ca are un stres oxidativ scazut indus de 6-hidroxidopamina in neuronii striatului cerebral al sobolanilor. Un alt studiu arata ca tratamentul cu quercetina afecteaza activitatea sistemului nervos prin scaderea continutului de glutation intracelular.

Proprietati antivirale

Se constata ca quercetina este eficienta impotriva virusilor precum parainfluenza de tip 3, herpes simplex tip I, Sindbis, pseudorabie si sincitial respirator. Quercetina are activitate antivirala, deoarece este capabila sa se lege de proteinele de acoperire virale si polimeraze si, de asemenea, de a deteriora ADN-ul. Quercetina contine activitati cancerigene, mutagene si anticancerigene, care este legata de capacitatea sa de a impune sau preveni deteriorarea ADN-ului.

Studiile recente arata ca acest compus inhiba si coronavirusul Sars-CoV-2. Acesta a prezentat o actiune destabilizatoare a 3CLpro, una dintre proteinele cheie in multiplicarea agentului patogen.

Prevenirea cancerului

Quercetina, precum si alte flavonoide derivate din legume si fructe sunt compusi crucisti care ajuta la prevenirea cancerului. Studiul a evaluat efectul anticancerigen asupra culturilor de celule, care a constatat ca cresterea lenta a celulelor canceroase a fost efectuata si ajuta la prevenirea apoptozei. Studiile la animale arata ca quercetina ajuta la protejarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole