Bergamota, un fruct paradoxal. Necomestibil, dar totusi plin de beneficii

Bergamota, un fruct paradoxal. Necomestibil, dar totusi plin de beneficii

Bergamota (Citrus bergamia) este un arbust pitic din specia citricelor, originar din Bergamo, Italia. Fructul acestui arbust se aseamana foarte mult cu portocala (la forma) si lamaia (la culoare), dar nu este comestibil. Chiar daca nu este comestibil, din coaja acestui fruct se obtine un valoros ulei esential cu multiple utilizari in medicina naturista. 

Esenta de bergamote are proprietati antiseptice si antibacteriene.

Uleiului esential de bergamota este utilizat pe scara larga in parfumuri pentru mirosul sau deosebit, proaspat si delicat. De asemenea, acesta este folosit si in fitoterapie ca remediu digestiv, calmant si antidepresiv.

Pe langa beneficiile lui calmante, uleiul de bergamote este recomandat si in urmatoarele afectiuni: acnee, eczeme, iritabilitate, piscaturi de insecte, raceli, rani, tensiune nervoasa, urticarie.

Bergamota – Metode de folosire:

-In aromoterapie, uleiul esential de bergamota se foloseste sub forma de lumanari parfumate sau vaporizat in incapere. Aceasta metoda aduce o stare de liniste, indeparteaza insectele, mirosul fumului de tigara si impropspateaza aerul.

-In apa de baie, se folosesc cate 3-5 picaturi de ulei esential de bergamota si sare de baie.

-Sub forma de inhalatii sau masaj. Aceasta metoda are efecte de inviorare, alunga depresia, relaxeaza si revitalizeaza, fiind indicat in tristete, stres, anxietate, depresie si insomnie.

-In cosmetica, acest ulei este utilizat adesea in cazul tenurilor grase si acneice. Acesta are efecte revitalizante, usuca usor, racoreste si calmeaza pielea, are efecte antibacteriene, antiinflamatoare si previne infectiile datorita proprietatilor antiseptice. De asemenea, uleiul esential de bergamota este indicat si in tratarea infectiilor de la nivelul pielii (psoriazis, herpes, herpes genital, varicela) si in infectii ale tractului urinar (cistita).

Atentie!

Uleiul de bergamota creste fotosensibilitatea pielii si din acest motiv nu se recomanda expunerea la soare timp de 12 ore dupa masajul cu acest ulei.

Cei care se stiu cu pielea sensibila trebuie sa-l evite sau sa il foloseasca cu precautie, iar in apa de baie nu se adauga mai mult de 5 picaturi de ulei.

Uleiurile esentiale se vor folosi numai diluate in ulei vegetal.

Vezi si: Coaja de portocale. 9 beneficii uimitoare pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...