18.1 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Beneficiile unui somn de 8 ore

Somnul este esential pentru bunastarea noastra si pentru mentinerea sanatatii. Cu totii am auzit expresia „Trebuie sa dormi 8 ore pe zi” sau „Un somn de 8 ore este benefic pentru sanatatea ta”. Dar, este adevarata aceasta afirmatie?  

Din pacate, in lumea moderna, multi oameni tind sa doarma prea putin sau prea mult, fara sa realizeze efectele negative ale acestui lucru. De exemplu, s-a dovedit stiintific ca a dormi mai putin de 6 ore este rau pentru sanatate, deoarece nu lasam suficient timp pentru a ne odihni corpul si pentru a efectua toate procesele de viata care au loc in timpul somnului.

Iata cele mai importante beneficii pentru cei care dorm 8 ore pe noapte:

-Creste energia si productivitatea

Un somn odihnitor de 8 ore pe noapte poate creste nivelul de energie si imbunatati productivitatea in timpul zilei. Acest lucru se datoreaza faptului ca somnul ajuta la refacerea corpului si a creierului, astfel incat sa poata functiona la capacitatea lor maxima.

-Are loc o imbunatatire a starii de spirit

Un somn suficient poate avea un efect pozitiv asupra starii de spirit si poate reduce riscul de depresie. In timpul somnului, creierul elibereaza hormoni care ajuta la reglarea starii de spirit, cum ar fi serotonina si dopamina. Prin urmare, lipsa de somn poate duce la o dispozitie proasta si la o stare de iritare.

-Ajuta la mentinerea greutatii corporale sanatoase

Un somn suficient poate ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si poate preveni obezitatea. Cand nu dormim suficient, corpul elibereaza hormoni care stimuleaza pofta de mancare si reduc senzatia de satietate. Prin urmare, persoanele care dorm putin sunt mai predispuse la ingrasare.

-Imbunatateste sanatatea inimii

Somnul adecvat poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. In timpul somnului, tensiunea arteriala scade, iar inima bate mai lent si mai regulat. Pe de alta parte, lipsa de somn poate creste tensiunea arteriala si poate creste riscul de boli cardiovasculare.

-Imbunatateste sistemului imunitar

Dormitul suficient poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea impotriva bolilor. In timpul somnului, corpul elibereaza proteine care ajuta la combaterea infectiilor si la consolidarea sistemului imunitar.

-Imbunatateste functia cognitiva

Somnul adecvat poate imbunatati functia cognitiva si poate imbunatati memoria si atentia. In timpul somnului, creierul proceseaza informatii si ajuta la consolidarea amintirilor. Prin urmare, persoanele care dorm suficient sunt mai capabile sa isi indeplineasca sarcinile de zi cu zi.

Calitatea somnului este extrem de importanta!

Trebuie mentionat ca si mai important decat orele de somn este calitatea acestuia, adica sa dormim bine si sa ne odihnim la nevoie. Sunt multi oameni care petrec mai mult de 8 ore in pat, dar intr-adevar tulburarile de somn, cum ar fi apneea sau lipsa de liniste, ii fac sa nu se odihneasca corespunzator si sa scada sanatatea si starea de bine.

Iata cateva sfaturi care te vor face sa ai un somn mai odihnitor:

  • Stabileste-ti un program de somn mai mult sau mai putin fix, cel putin in zilele lucratoare;
  • Evita cofeina, tutunul si alcoolul. Toate acestea iti modifica sistemul nervos si aproape garanteaza ca te vei trezi in miezul noptii;
  • Evita sa te culci flamand sau insetat, deoarece asta te-ar putea trezi in miezul noptii sau te poate impiedica sa dormi bine. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca, daca vei lua cina, ar trebui sa treaca cel putin 2 ore intre momentul in care mananci si momentul in care te culci si ar trebui sa incetezi sa bei lichide cu o ora inainte de culcare;
  • Renunta la fumat! Nicotina este direct legata de tulburarile de somn;
  • Fa niste exercitii usoare cu cateva ore inainte de a merge la culcare, dar nu prea intens, deoarece asta te va trezi din nou. O plimbare sau un curs de yoga ar fi perfect;
  • Stabileste-ti o rutina cu o ora stabilita pentru a merge la culcare si a te trezi. Corpul tau se va obisnui cu asta.

Vezi si:

Care este cel mai bun somnifer din plante

Uleiuri esentiale care te scapa de insomnie

Kiwi, fructul minune plin de vitamina C, care regleaza somnul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole