9 C
București
joi, februarie 29, 2024

Beneficiile semintelor de mustar negru si mustar alb

Mustarul este o planta de cultura, iar semintele sale sunt folosite in scopuri medicinale si industriale. Ele contin o cantitate apreciabila de ulei gras, un glucozid (sinigrina) si un ferment (mirozina) care in contact cu apa dau nastere la esenta de mustar. Iata, mai jos, Iata beneficiile semintelor de mustar negru si mustar alb.

Beneficiile semnitelor de mustar negru

Semintele de mustar se intrebuinteaza sub forma macinata pentru cataplasme revulsive (produce congestie la locul unde se aplica, activand circulatia sangelui). Prin proprietatea rubefianta pe care o are, atrage sangele la locul dureros si astfel provoaca o activare a circulatiei sangelui facand sa dispara durerile sau sa se descongestioneze unele organe ca plamanii, creierul, etc. indicandu-se in bronsite, pneumonii, angina pectorala si cardialgii, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Cataplasma cu seminte de mustar se pregateste in felul urmator: 100 g faina de mustar se amesteca cu apa calduta de 25-30 de grade Celsius pana se formeaza o pasta moale. Nu se intrebuinteaza apa fierbinte deoarece distruge fermentul si nu se mai formeaza esenta de mustar.

Pasta care se obtine se pune intre doua carpe si se aplica pe locul dureros. Se lasa un sfert de ora, apoi se scoate, putandu-se aplica pe alt loc.

La copii sau cei care nu pot suporta actiunea iritanta a mustarului, cataplasma se prepara dintr-un amestec de 50 g faina de mustar cu 100 g de in.

Faina de mustar se mai foloseste pentru bai locale sau generale in tratarea reumatismului, nevralgiilor, racelii, gripei, inflamatii ale articulatiilor, etc. Pentru o baie locala se pun 25-30 gr. faina de mustar intr-un saculet, peste care se toarna 2-3 litri de apa calda de 25-30 de grade celsius. In cazul unei bai generale, se adauga o cantitate mai mare ( 250 gr. ) de faina de mustar, iar saculetul se agita in apa. Atat baia locala, cat si cea generala dureaza 20-30 minute. Vezi si: Beneficiile si efectele secundare ale uleiului de mustar

Beneficiile semintelor de mustar alb

Semintele acestei plante contin o cantitate importanta de mucilagii, fapt pentru care se folosesc ca laxativ in doze care depind de gradul de constipatie. Se incepe cu o ligurita de seminte, doza care se mareste pana la o lingura pe zi. Semintele se iau intregi cu putina apa. Datorita unui glucozid (sinalbina) pe care-l contin si a unui ferment (mirozina), semintele in contact cu apa produc o esenta care are calitatea de a stimula pofta de mancare si functiile aparatului digestiv prin excitarea secretiei gastrice. Prin iritarea locala pe care o produce aceasta esenta in stomac, cat si datorita mucilagiilor, semintele contribuie la stabilirea unui scaun normal.

In industria alimentara, din seminte se prepara mustarul de masa.

Cataplasma cu mustar, remediul care iti pune sangele in miscare

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole