6.3 C
București
miercuri, februarie 21, 2024

Beneficiile mersului pe jos. Sfaturi de la specialisti

Beneficiile mersului pe jos. Specialistii din domeniul sanatatii vorbesc constant despre importanta exercitiilor fizice regulate, ca o modalitate excelenta de a imbunatati sanatatea generala si de a preveni tot felul de afectiuni. Din nefericire, conform statisticilor OMS, se pare ca 60% din populatie este sedentara, iar lipsa de miscare diminueaza, in general, functionalitatea intregului organism.

Trebuie sa stiti ca mersul pe jos este o activitate care nu presupune nicun fel de investitie. Aceasta activitate este una extrem de benefica sanatatii, deoarece numai o plimbare zilnica de 30 de minute, cu pasi rapizi, poate adauga 7 ani la viata si poate reduce riscul de boala coronariana, infarct miocardic, deces cardiac si accidente vasculare cerebrale. Vezi si articolul: Exercitii fizice pentru cardiaci. Ce recomanda medicii

Puteti sa va stabiliti unele obiective de mers pe jos zilnic, prin locuri placute. Mergand pe jos, aveti grija sa va corectati pozitia. Apasati solul cu calcaiul si rulati complet talpa. Pastrati-va trupul drept, cu umerii trasi inapoi si burta supta.

Beneficiile mersului pe jos

  • Mersul pe jos reprezinta o forma foarte buna de exercitiu si va poate ajuta sa va atingeti obiectivele de pierdere in greutate. Totodata, cei cu probleme de genunchi, glezne si spate si, de asemenea, pentru persoanele care sufera de obezitate, aceasta activitate este foarte benefica. Plimbarea este un exercitiu de impact mai redus si se poate face pentru perioade mai lungi de timp.
  • Un nou studiu a aratat faptul ca exercitiile fizice care intaresc muschii pot ajuta la incetinirea declinului mental, imbunatatind, totodata, performantele cognitive. De asemenea, un alt studiu a aratat cat de important este urcatul scarilor. Se pare ca cei care aleg sa urce scarile in loc sa ia liftul, prezinta o scadere a varstei creierului cu 0,58 ani. Alte studii au aratat ca practicarea exercitiilor fizice poate ajuta la imbunatatirea concentrarii, la sporirea creativitatii si ajuta si in ce priveste productivitatea la locul de munca.
  • Efortul duce la secretia de endorfine, iar orice exercitiu fizic stimuleaza do­pamina, acest neuro-trans­miattor esential al actiunii si bunei dispozitii.
  • Efortul fizic ajuta la o mai buna digestie. Cu cat alimentele se digera mai rapid, cu atat ai mai putine sanse sa eviti constipatia.
  • Tot mai multe studii arata ca, atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului, exercitiile fizice regulate constituie una dintre cele mai bune solutii. Studiile au descoperit ca femeile care se plimba cel putin 7 ore pe saptamana reduc riscul de cancer mamar cu 14%, in timp ce barbatii care merg pe o perioada de cel putin 3 ore pe saptamana reduc riscul aparitiei cancerului de prostata.
  • Mersul pe jos imbunatateste mobilitatea. Aceasta activitate scade durerea articulara si musculara si imbunatateste mobilitatea in cazul bolii arteriale periferice. Vezi si articolul: Exercitii recomandate pentru varice. Cele mai bune miscari
  • Practicarea exercitiilor fizice te ajute sa arati mai bine. In momentul transpiratiei, circulatia sanguina sporeste, iar cu cat mai mult sange ajunge la piele, cu atat corpul reuseste sa repare natural deteriorarea pielii.

Cititi si:

4 trasee cicloturistice din Romania. Vacanta in familie pe doua roti

Cele mai bune 3 remedii naturiste pentru a preveni imbatranirea

Remedii simple contra obezitatii

Sedentarismul si efectele sale asupra sanatatii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole