20.3 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Beneficii mai putin cunoscute ale alunului de padure: fructe, frunze si scoarta

Alunul este un arbust ce creste mai ales la marginea palcu­rilor de pa­dure si are o lon­gevitate de 80-90 de ani. De la acesta, se intre­buin­teaza in scop terapeutic fructul, frunzele si scoarta.

-Fructele se recolteaza toamna, cand ajung la maturitate. Se pun la uscat cateva zile si se decojesc doar inainte de folosire. Pen­­tru a pastra nealterate principiile active, tempe­ra­tura de coacere nu trebuie sa depaseasca 150 de grade.
-Scoarta se recolteaza primavara, odata cu ince­putul ciclului vegetativ, cand se activeaza circulatia sevei. Se desprinde usor de pe ramurile si tulpinile de 2-3 ani. Se taie sub forma de fasii (5-10 cm) si se pun la uscat, fragmentandu-se groscior, inainte de utilizare.
-Frunzele se recolteaza in iunie-iulie, cand sunt inca tinere. Se usuca la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite.

Beneficii si remedii cu fructe, frunze si scoarta de alun

-Alunele sunt recunoscute ca foarte utile in tratamentul tuberculozei, reglarea sistemului hormonal, dizolvarea calculilor biliari si renali.

-Fructele alunului sunt o adevarata bomba de energie, avand o valoare calorica si nutritiva apropiata de cea a carnii, dar mult mai digerabile si cu o toxicitate mult mai mica. In plus, alu­na este foarte bogata in vitamine (A, B1, B2, C) si minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Atentie, pentru a beneficia de aceste proprietati, alunele se vor consuma crude, nu neprajite.

-Atat frunzele, cat si scoarta de alun se folosesc la prepararea unei infuzii facute din 2 lingurite frunze/scoarta zdrobite care se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara.

-Intern, infuzia cu frunze are efect depurativ pentru sange. Extern, se foloseste ca lotiuni sau comprese, contra ulceratiilor, plagilor atone si a pungilor de sub ochi; foarte buna este si infuzia din scoarta de alun.

-In caz de fragilitate ca­pi­lara – 2 lin­gu­rite cu frunze de alun ma­runtite si 50-100 g de alune cru­de consumate zilnic ajuta la intarirea caselor ca­pilare si com­bat ten­din­ta de in­­vi­netire ra­pida a o­bra­­zului.

-Extractul fluid din frunze de alun are actiune vasoconstrictiva (varice, edeme ale picioarelor). Se administreaza cate 60-80 picaturi pe zi.

-Decoctul scoartei de alun este folosit in tratamente externe la ulcere varicoase si alte boli dermatologice chiar atone.

-Pentru refacerea circulatiei sangelui sau in alte afectiuni, se mai foloseste si maceratul in vin: 50 g scoarta macinata se pune la 1 litru de vin alb si se lasa 8 zile la macerat, apoi se strecoara. Acest preparat poate fi folosit la rani atat intern cat si extern, ulcere varicoase, stomacale,  sau chiar rani vechi, etc. Se cate 50 ml de 3 ori pe zi.

-Contra starilor febrile se foloseste decoct din scoarta ramurilor tinere, 25 g la 1 litru de apa.

-In cazul afectiunilor anusului si rectului (hemoroizi, fisuri anale, prurit anal). Se face o fiertura de frunze/scoarta de alun (4 linguri la 1 litru de apa) facandu-se bai lo­cale. Apoi, se pot utiliza unguente, creme, supozitoare. De asemenea, se beau si cate 3 cani pe zi cu infuzie, indulcite cu miere sau tinctura (cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu).

-Preparatele din frunze si scoarta de alun sunt recomandate in curele de sla­bire. Se administreaza cate o cana de infuzie si o cana de decoct, inainte de mesele prin­ci­pale, ca terapie complementara, alaturi de o dieta hipo­calorica.

-Uleiul de alune, presat la rece, este foarte util contra teniei. In acest caz se va lua cate o lingurita pe nemancate cateva zile la rand. Tot acest ulei se mai foloseste si la diferite preparate cosmetice, deoarece ajuta la o mai buna hidratare a pielii (foarte eficient in cazul pielii uscate la ihtioza, psoriazis, etc.).

-Alunele de padure sunt excelente in caz de anemie. Continutul de fier si asimilatia usoara re­comanda alunele ca pe un antianemic puternic. Alu­nele sunt indicate mai ales in anemia hemolitica si favorizeaza coagularea, fiind un remediu excelent in tratamentul ane­miei care apare du­pa sangerari abundente. De asemenea. continutul de calciu, potasiu si fosfor fac din acest fruct un stimulent ideal pentru crestere la copii.

-Pietre la rinichi – consumul alune si ulei de alune din belsug, dar si cura cu ceai de ienupar si de merisor dizolva calculii renali si calculii din vezica uri­nara.

-In boli de inima (boala coronariana, angina pectorala, infarct miocardic, exces de colesterol). Preventiv, se consuma cate 10 alune de padure pe zi, ca atare sau ma­cinate. In cazul bolilor deja instalate, se recomandă 3 cani pe zi de infuzie sau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adau­gate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.

-In ateroscleroza, pentru preventie, se recomanda consumul regulat de miez de aluna macinat, cate 2 lingurite pe zi.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole