Barba caprei. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta atunci cand o intalnesti

barba caprei

Barba caprei (Aruncus dioicus) este o planta erbacee perena si decorativa, ce formaeaza tufisuri dense si bogate. O intalnim in padurile montane de pe intreg teritoriul Europei.

Pe vremuri, in medicina populara, se foloseau radacinile, semintele si toata partea aeriana, dar astazi, planta nu mai are niciun rol în medicina pe baza de plante, ci este folosita doar ca planta ornamentala.

Vezi si: Radacina de ghintura, adevarata „farmacie” din casa ta

Principalele aplicatii ale plantei erau pentru:
  • febra
  • stomac deranjat
  • dureri articulare
  • boli venerice
  • piscaturi de insecte
  • inflamatii 
  • boli venoase

Barba caprei are efect astringent, antipiretic, tonic si linistitor pentru stomac.

In urma unor studii, s-a constatat ca frunzele si tulpinile plantei contin cantitati mici de compusi cianogeni, astfel incat planta nu este recomandata pentru utilizare continua sau in cantitati mari.

Utilizarile plantei:

-Are un efect calmant asupra stomacului si reduce febra. Se prepara un ceai din: 1 lingurita planta la 250 m apa fierbinte, se lasa 5 minute la infuzat.

-In cazul piscaturilor de insecte, se utilizeaza radacina plantei sub forma de terci. Ceaiul din radacina: 1 lingurita radacina la 250 ml apa rece, se fierbe putin, apoi se lasa 15 minute sa traga. De asemenea, radacina ajuta impotriva sangerarii dupa nastere si a problemelor de stomac.

-Ajuta impotriva durerilor reumatice. Se folosesc compresele cu ceai din radacina de barba caprei.

-O baie cu ceai din radacina ajuta la picioare umflate.

Sfat! Utilizarea frunzelor ca legume nu este recomandata, deoarece contin un compus toxic. Totodata, femeile gravide si mamele care alapteaza nu ar trebui sa folosească planta deloc.

Vezi: Maslad, sursa picrotoxinei, compus otravitor cu proprietati stimulente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...