5.2 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Arnica montana, o planta utila in tratamentul contuziilor

Arnica montana este o planta medicinala ce creste in regiunile de munte, impodobind pasunile cu florile ei galbene-aurii, asemanatoare cu floarea-soarelui in miniatura.

Arnica montana infloreste in functie de altitudinea la care este situata, din iunie si pana la sfarsitul lui august.

De la planta se recolteaza doar floarea (fara radacina, frunze sau tulpina), care se recolteaza in zilele insorite, intre orele 11:00 si 13:00 si se foloseste in stare proaspata, nu uscata.

Florile de arnica contin multa apa si substante volatile, care ii dau un miros patrunzator, dar foarte placut.

Principala lor utilizare tera­peutica este cea de tratare a tuturor trauma­tis­melor (entorse, luxatii, fracturi sau vana­tai).

In urma mai multor studii de specialitate, s-a observat ca atat cataplasmele, compresele, cat si cremele cu arnica au un uimitor efect de accelerare a vindecarii articulatiilor, tendoanelor si a muschilor lezati. Specialistii din domeniul sanatatii au fost socati sa vada cate cazuri de luxatii sau chiar de fracturi au fost tratate cu aceasta planta si care s-au vindecat extrem de rapid.

Remediile homeopatice cu arnica sunt de un real succes in tratarea cazurilor de traumatologie si ortopedie. In caz de contuzii, cu aparitia de echimoze (vanatai), se indica medicamentul homeopatic cu Arnica si/sau Bellis perenis, acesta din urma fiind indicat mai ales in contuzii la nivelul trunchiului sau al glandei mamare. De asemenea, si in caz de lezare a partilor moi, cu prinderea unor vase cu lumenul mai mare si aparitia de hematoame, se poate indica Arnica, cu bune rezultate.

Arnica mai este considerata si un adevarat elixir al sistemului imunitar. Cei care se imbolnavesc usor, sufera de cistite sau infectii renale ar trebui sa faca din timp cure cu arnica. Se administreaza tinctura de arnica. cate 30-50 de picaturi, de 3 ori pe zi, diluate in jumatate de pahar cu apa, timp de 20 de zile, urmata de 10 zile de pauza. De regula, se fac 3 cure succesiv.

In cazul ranilor de orice fel, tinctura de arnica reduce riscul de infectie, favorizeaza cicatrizarea si refacerea rapida a tesuturilor. Totodata, ranile vechi care se vindeca greu, ulcerele varicoase, ranile care apar la persoanele imobilizate sau care nu raspund la niciun alt remediu se pot trata cu tinctura de arnica. Specialistii le recomanda persoanelor cu capacitate de regenerare extrem de redusa, sa combine tinctura de arnica cu cea de radacina de tataneasa, in proportii egale.

Si in caz de cicatrice, cicatrice cheloide si cancer de piele poti aplica comprese imbibate in tinctura de arnica.

Crema cu arnica pentru dureri musculare, varice si inflamatii articulare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole