26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ardeiul gras, beneficii si utilizari in lumea intreaga

Ardeiul gras are o lunga istorie de cultivare si utilizare. A fost consumat de indienii din America de Sud si Centrala inca din anul 7000 i.Hr., iar planta a fost cultivata in campuri aproximativ 2000 de ani mai tarziu. Oaxaca, Mexic este unul dintre centrele de origine ale ardeiului gras, unde urmele arheobotanice dateaza din 600 pana in 1521 i.Hr. Este de remarcat faptul ca ardeii au facut parte din dieta mexicana de cel putin un secol.

Dupa perioada colonizarii spaniole timpurii a Americii, planta a fost adusa in Europa si apoi introdusa in alte tari tropicale, subtropicale si temperate. Acesta a fost raspandit in Europa Centrala de catre turci in perioada in care Imperiul Otoman s-a extins la nord de Ungaria. Se pare ca turcii l-au intalnit pentru prima data in 1513 la Hormuz, o colonie portugheza din Golful Persic.

Ardeiul gras cunoscut este considerat a fi originar din Mexic si nordul Americii Latine. A fost introdus in toata lumea, unde este acum cultivat pe scara larga la nivel mondial. Astazi, se poate gasi in crestere in zonele tropicale si temperate din intreaga lume, dar China este cel mai mare producator de ardei din lume, urmat de Mexic si Indonezia.

Incarcati cu minerale esentiale, vitamine si alti nutrienti, ardeii grasi au beneficii remarcabile pentru sanatate. Legumele in forma de clopot au un continut redus de calorii si un continut ridicat de apa. Veti gasi ardei gras in diverse culori precum verde, portocaliu, rosu si galben. Ardeiul gras ar putea fi consumat in mai multe moduri pentru a va imbunatati sanatatea.

Beneficiile ardeiului gras

Sanatatea ochilor

-Cele mai frecvente tipuri de deficiente vizuale sunt degenerarea maculara si cataracta, iar principalele cauze sunt batranetea si infectiile. Totusi, nutritia joaca un rol semnificativ in dezvoltarea acestor boli.

Ardeiul gras este format dintr-o cantitate mai mare de luteina si zeaxantina, carotenoide care pot imbunatati considerabil sanatatea ochilor atunci cand sunt consumate in cantitati suficiente. De fapt, protejeaza retina umana, peretele interior sensibil la lumina al ochiului, de deteriorarea oxidativa.

Cercetarile indica faptul ca un consum regulat de alimente bogate in aceste carotenoide ajuta la reducerea riscului de cataracta si degenerare maculara.

Prevenirea anemiei

-Anemia este o afectiune comuna descrisa prin capacitatea redusa a sangelui de a transporta oxigen. Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este deficitul de fier, iar simptomele principale sunt slabiciunea si oboseala.

Pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de fier, ardeii grasi sunt, de asemenea, exceptional de bogati in vitamina C, ceea ce creste absorbtia fierului din intestin. Un ardei rosu de dimensiuni medii poate contine 134% din portia zilnica recomandata (RDA) pentru vitamina C.

Absorbtia fierului alimentar este semnificativ crescuta odata cu consumul regulat de fructe si legume bogate in vitamina C. Din acest motiv, consumul de ardei gras alaturi de alimente bogate in fier, cum ar fi carne sau spanac, poate ajuta la cresterea depozitelor de fier din corp, scazand riscul de anemie.

Pierdere in greutate

-Ardeii grasi sunt foarte saraci in grasimi si calorii – aproximativ 1 gram de grasime si 29 de calorii pe cana – ceea ce ii face o optiune perfecta pentru o gustare sau un supliment excelent pentru o masa principala. Aceasta cantitate mica de grasime este suficienta pentru a asigura o pastrare fiabila a substantelor nutritive solubile in grasime.

Intareste sistemul imunitar

-Vitamina C prezenta in ardeiul gras este vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos si pentru construirea colagenului puternic pentru a sprijini pielea si articulatiile. Este util in reducerea riscului de artrita si reducerea inflamatiei. Este important pentru dezvoltarea oaselor puternice si pentru protejarea celulelor de deteriorarea oxidativa.

Intareste foliculele de par

-Ardeiul gras este destul de benefic pentru par, deoarece este sursa excelente de vitamina C, esentiala pentru sanatatea parului. Vitamina C ajuta la absorbtia corecta a fierului, asigurand astfel ca exista suficient fier in celulele rosii din sange pentru a transporta oxigenul in foliculii de par. Vitamina C este folosita si in formarea colagenului. Colagenul este necesar pentru foliculii de par, vasele de sange si piele pentru a ramane sanatos si pentru cresterea lor optima. Deficitul de vitamina C poate provoca parul uscat si despicat care se rupe usor.

Psoriazis

-Mai multe cercetari au aratat eficacitatea ardeiului gras pentru tratarea simptomelor fibromialgiei atunci cand se aplica topic. Cei care utilizeaza capsicum au declarat in mod direct efectele benefice in scaderea mancarimii si imbunatatirea somnului.

Alte utilizari traditionale si beneficii ale ardeiului gras

  • In medicina traditionala au fost utilizate diverse parti din Capsicum annuum.
  • Fructele sunt considerate a fi anti-hemoroidale, tonice, digestive, antiseptice si diaforetice, sialagogice, iritante, rubefaciente si antireumatice.
  • Este ingerat intern pentru tratamentul stadiului rece al febrei, debilitatea in timpul convalescentei sau batranetii, pentru astm, vene varicoase si tulburari de stomac.
  • Extern, este utilizat ca terapie pentru entorse, nevralgii si pleurezie.
  • Fructul de ardei rosu (namcho) este utilizat pentru a incalzi raceala corpului, pentru a activa functia stomacului, pentru a netezi organele interne blocate si este utilizat pentru a trata durerile de stomac, emesis, dizenterie si scabie in medicina traditionala coreeana.
  • Tulpina se numeste nalchogyung si este folosita pentru a trata reumatismul.
  • Radacina, numita nalchodoo, este folosita pentru a trata astenia membrelor.
  • Frunzele sunt folosite pentru tratarea emeziei, dizenteriei si scabiei.
  • Radacina a fost inregistrata ca decoct pentru tratarea gonoreei in Malaezia peninsulara.

Alte fapte interesante despre ardeiul gras

  • Unele culturi de ardei gras sunt cultivate ca ornamentale, in special cele care prezinta fructe in patru sau cinci culori pe aceeasi planta in acelasi timp, iar cele cu forme neobisnuite de fructe sau pentru frunzele lor dense si fructele colorate stralucitoare si pentru fructele lor rosii stralucitoare folosite ca decoratiuni in timpul sezonului festiv, cum ar fi Craciunul.
  • Fructele si lastarii cu fructe uscate sau proaspete sunt folosite ca coroane, decoratiuni pentru case si aranjamente florale.
  • Ardeii rosii maturi stralucitori sunt atarnati in siruri colorate (ristras) utilizate ca simbol al ospitalitatii din New Mexico.
  • Paprika si papore oleorezina, pe langa faptul ca sunt utilizate intr-o gama larga de alimente, medicamente si produse cosmetice, sunt de asemenea utilizate pentru imbunatatirea culorii penelor pasarilor flamingo din gradinile zoologice sau pestele koi din acvarii.
  • Extractele de ardei gras sunt utilizate in producerea armelor de autoaparare mai putin letale (LTL).

Uleiul de ardei iute. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicat

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole