Arborele Marula, copacul care imbata elefantii

marula-copacul-care-imbata-elefantii

Arborele Marula (Sclerocarya birrea) este unul dintre cei mai mari copaci indigeni africani. Apartinand familiei Anacardiaceae alaturi de mango, fistic si anacard, aceasta a facut intotdeauna parte din viata locuitorilor din regiunile sudice ale continentului african. Oamenii au stiut cum sa foloseasca resursele oferite de mama natura de mii de ani si inca folosesc proprietatile unice ale acestui copac care poate ajunge la aproape 20 de metri.

„Regele copacilor africani” atinge inaltimi de pana la 20 de metri

Cunoscut drept „regele copacilor africani”, arborele marula este un copac de dimensiuni medii, care are o inaltime intre 9 si 18 metri inaltime. Acest arbore cu o singura tulpina se gaseste in 29 de tari. Copacii de sex feminin fac pana la 500 de kilograme de fructe in fiecare an, in timp ce arborele masculin marula bucura vizual in fiecare an cu un peisaj floral delicat. Da, este adevarat, exista un arbore marula atat de sex masculin, cat si feminin.

Arborele marula este dioic, ceea ce inseamna practic ca fiecare copac are un sex specific. Acest lucru a dus la convingerea ca consumul unei infuzii facute din scoarta unui copac mascul duce la nasterea unui baiat, in timp ce a bea o infuzie din scoarta partii feminine ar avea ca rezultat nasterea unei fete.

Fructul suculent de marula apartine aceleiasi familii ca si mango, deci are proprietati similare. Are o coaja galbena, carne alba si un sambure mare in centrul sau.

Cu o istorie care dateaza de mii de ani, arborele marula traieste in Africa de foarte mult timp. Dovezi arheologice arata ca arborele a fost folosit ca sursa de hrana inca cu 10.000 de ani inainte de Hristos.

De-a lungul timpului, multe legende legate de pomul si fructul marula s-au dezvoltat in Africa. Localnicii au inceput sa se refere la arborele marula ca la „copacul elefantului”, deoarece au obervat ca elefantii se hranesc cu fructele suculente de marula pentru a se imbata.

Datorita istoriei si importantei sale in Africa, arborele marula este acum protejat de lege in Africa de Sud. Aproape fiecare parte a arborelui marula poate fi folosita intr-un fel.

Coaja acestui pom puternic contine un antihistaminic si este utilizata pentru a preveni malaria, fiind eficienta si in tratamentul problemelor stomacale. Masticarea scoartei poate ajuta, de asemenea, la facilitarea digestiei.

In ceea ce priveste samburele fructelor de marula, atunci cand sunt prajite, ele sunt cunoscute ca „hrana regilor” si sunt considerate o delicatesa. Frunzele arborelui marula sunt de asemenea folosite ca si condiment in salate.

Fructele arborelui marula pot fi consumate, fie crude, fie gatite si sunt utilizate in mod obisnuit la producerea gemului. Cand este lasat sa fermenteze, fructele marula pot fi folosite pentru a produce diverse bauturi alcoolice puternice.

In Regiunea Swaziland, acest alcool este folosit pentru a face o bere de casa numita Buganu. In Namibia se produce Ombike, iar in Mozambic fructele de marula fermentate sunt utilizate pentru a produce un vin numit Ucanhe.

Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu poate depasi ca popularitate crema de lichior cunoscut international, Amarula. Amarula este produsa in Africa de Sud folosind fructe de marula, alcool si smantana. Amarula este unul dintre cele mai vandute produse din lume in categoria cremelor de lichior.

Arborele Marula este cunoscut sub diferite denumiri:

• „Regele copacilor africani”, deoarece este rezistent la seceta si fiecare parte a fost folosita de indigeni de mii de ani.

• „Arborele elefantilor”. Gigantii se hranesc cu bucurie din ramurile si frunzele sale, dar sunt deosebit de indragostiti de fructele sale, mai ales atunci cand, fermentand in razele soarelui, dobandesc o tarie alcoolica care da o incantare speciala elefantilor!

• „Arborele casatoriei ca simbol al fertilitatii”. In traditia populara, femeile Bushmen insarcinate folosesc infuzii de scoarta pentru a alege sexul unui viitor copil: pentru un baiat – coaja copacului masculin; pentru o fata – femela scoarta de copac.

Ulei de marula, o vedeta noua in lumea frumusetii

Textura usoara si proprietatile sale bogate in umiditate au facut ca acesta sa fie un tratament popular pentru piele, par si unghii.

Uleiul de marula este folosit ca ingredient intr-o gama larga de produse cosmetice. Poate fi achizitionat si ca ulei esential. Printre componentele benefice se numara:

  • aminoacizi L-arginina si acid glutamic, care au proprietati hidratante, anti-imbatranire;
  • acizi grasi, inclusiv acizii palmitici, stearici, oleici si miristici, care au beneficii emoliente si hidratante;
  • antioxidanti, cum ar fi compusii fenolici si vitaminele E si C, care combat radicalii liberi si pot elimina deteriorarea pielii cauzata de razele ultraviolete ale soarelui si poluarea .

Deoarece uleiul de marula este usor, se absoarbe imediat. Acest lucru il face un hidratant eficient pentru pielea uscata sau imbatranita. Poate fi benefic pentru netezirea si inmuierea liniilor fine, prevenirea vergeturilor si mentinerea pielii hidratata si bine hranita. Este, de asemenea, un hidratant eficient pentru buze.

Nu exista dovezi stiintifice care sa indice ca uleiul de marula este benefic pentru afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si psoriazisul. Cu toate acestea, dovezi anecdotice indica capacitatea sa de a reduce iritatia, mancarimea si uscaciunea asociate cu aceste afectiuni.

Uleiul de marula poate ajuta la hranirea parului de la radacina pana la varf, fara a-l ingrasa. Uleiul are proprietati de hidratare, prevenind pierderea de apa, ceea ce il face benefic pentru parul uscat sau fragil. Se foloseste la fel de bine si pentru ingrijirea unghiilor, pentru intarire si reparare.

Sursa poza: en.wikipedia.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...