Initial s-a crezut ca este un mit ca apa de gura poate avea efecte impotriva transmiterii cu noul coronavirus, insa o echipa de cercetatori germani au reusit sa demonstreze ca s-ar putea ca acest obicei sa fie unul cat se poate de benefic.
Gargara cu apa de gura poate fi un mod simplu de a tine la distanta coronavirusul
Virusul Sars-Cov-2 poate fi inactivat folosind anumite ape de gura disponibile pe piata. Acest lucru a fost demonstrat in experimentele de cultura celulara de catre virologii de la Ruhr-Universität Bochum impreuna cu colegii din Jena, Ulm, Duisburg-Essen, Nuremberg si Bremen
Incarcaturile virale mari pot fi detectate in cavitatea bucala si in gat la unii pacienti cu Covid-19. Utilizarea spalarii bucale care este eficienta impotriva lui Sars-Cov-2 ar putea contribui astfel la reducerea incarcaturii virale si, eventual, la riscul transmiterii coronavirusului pe termen scurt. Acest lucru ar putea fi util, de exemplu, inainte de tratamentele dentare. Cu toate acestea, clatirea gurii cu apa de gura nu este potrivita pentru tratarea infectiilor cu Covid-19 sau pentru a va proteja impotriva virusului.
Potrivit studiului, publicat in Jurnalul de Boli Infectioase, incarcaturi virale mari pot fi detectate in cavitatea bucala si in gatul unor pacienti cu Covid-19.
Pentru a evalua eficacitatea spalarii bucale, echipa a tratat, de asemenea, suspensiile de virus cu mediu de cultura celulara in loc de apa de gura inainte de a le adauga la cultura celulara.
Cercetatorii au folosit opt tipuri de ape de gura cu diferite ingrediente disponibile in farmaciile din Germania intr-un mediu simulat pentru studiul lor. In timp ce toate spalaturile bucale din studiu au fost eficiente in reducerea cantitatii de coronavirus, trei au fost atat de eficiente incat virusul nu a mai putut fi detectat.
Aceasta constatare garanteaza un studiu suplimentar, au spus oamenii de stiinta, cu posibilitatea unui studiu clinic pentru a afla cat timp dureaza efectul apei de gura asupra coronavirusului la pacientii COVID-19 reali.
„Descoperirile noastre pledeaza clar pentru evaluarea formularilor selectate in context clinic pentru a evalua sistematic decontaminarea si sanatatea tesuturilor din cavitatea orala la pacienti si lucratorii din domeniul sanatatii pentru a preveni potential transmiterea virusului”, au scris oamenii de stiinta in studiu, scrie economictimes.indiatimes.com.
Unii cercetatori nu cred ca gargara cu apa de gura poate opri raspandirea
Unii cercetatori cred ca aceasta teorie este una pripita si lipsita de dovezi stiintifice puternice. Acestia cred ca chiar daca apa de gura a omorat temporar coronavirusul la nivelul gurii si al gatului superior, asta nu inseamna ca poate reduce raspandirea COVID-19.
Infectia cu coronavirus poate fi raspandita cu picaturi infectate ale unei persoane bolnave, dar persoanele care nu au simptome si chiar unele persoane care s-au recuperat inca elibereaza virusul atunci cand respira sau vorbesc. Expertii in sanatate publica sustin ca cele mai bune forme de orpire a transmiterii raman spalarea mainilor si evitarea atingerii fetei si ochilor.
„Desi toate aceste substante chimice pentru apa de gura pot avea activitate impotriva coronavirusului, niciunul nu protejeaza impotriva transmiterii”, a spus Wolff. „Daca va atingeti ochii sau nasul, apa de gura nu ajuta cu nimic.”, scrie inquirer.com.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: