13.7 C
București
luni, septembrie 16, 2024

Ananasul, fructul care iti intareste oasele

Reprezentant de seama al bucatariei polineziene, ananasul a fost descoperit de europeni  cu ocazia calatoriilor lui Columb si, mai tarziu, ale lui Sir Walter Raleigh in Indiile de Vest.

Ananasul este considerat al doilea fruct exotic in topul preferintelor occidentalilor, imediat dupa banana, Acesta rezista la seceta, poate atinge o inaltime de 152 -243 cm, iar un singur fruct poate cantari pana la 3.5 kg. Ananasul este dulce si acid in acelasi timp si are o textura consistenta, data de pectina sub forma de fibre.

Ananasul contine o cantitate satisfacatoare de vitamina C si este o sursa bogata de mangan, usor de asimilat. Desi, in general, se stie ca pentru a avea oase sanatoase este nevoie de calciu, este mai putin cunoscut ca si manganul este la fel de important.

Ce spun studiile despre ananas

In studiile facute pe animale, deficienta de mangan a dus la osteoporoza, o boala a oaselor care afecteaza femeile dupa menopauza. Adaugand ananas si suc de ananas in dieta, te aperi contra bolilor sistemului osos.

Trebuie sa stii ca ananasul este sanatos pentru oricine, indiferent de varsta. Adultii profita de nutrientii din ananas pentru a-si intari oasele, iar copiii pentru o buna dezvoltare a acestora.

Ananasul proaspat contine bromelaina, o enzima care descompune proteinele (similara cu papaina). Bromelaina ajuta digestia, asa ca ananasul  este un desert foarte potrivit dupa orice mancare grea cu carne. Aceasta enzima folositoare este, de asemenea, un dusman al bacteriilor care se furiseaza in organismul nostru.

Un alt studiu a analizat capacitatile antiinflamatorii ale bromelainei din extractele de ananas. Cercetarile stiintifice au aratat o activitate puternic antiinflamatorie la bolile alergice cauzate de alergenii din aer. Cercetatorii au ajuns la concluza ca aceasta substanta ar putea fi un tratament eficient pentru astm, indiferent de cauza acestuia, genetica, alergica, infectioasa, alimentara sau din mediu.

De asemenea, bromelaina, obtinuta din ananas, poseda puternici compusi anticancer. Numeroase studii au fost desfasurate, insa unul, in special, a aratat ca celulele de cancer expuse la bromelaina au manifestat o crestere incetinita, au inceput sa se descompuna si apoi au murit.

Proprietati

O ceasca de ananas proaspat contine 70 mg de vitamina C si 95 mg de vitamina A, furnizand doza zilnica de vitamina C si aproximativ 1/5 din doza zilnica de vitamina A. Aceste vitamine protejeaza celulele sanatoase de amenintarea radicalilor liberi, ce favorizeaza aparitia cancerului, si vindeca celulele deteriorate.

Sfaturi utile:

Ananasul se gaseste in magazine tot timpul anului. Alege un fruct care este mai mare si mai carnos, nu moale si lovit.

Aspectul proaspat al frunzelor coroanei este un semn bun, la fel ca si „ochii” galbeni de la baza. Totusi, o culoare generala galbena nu este neaparat un semn al coacerii, deoarece unii ananasi copti pot avea o coaja verzuie.

O mireasma placuta insoteste intotdeauna fructul bine copt. In general, cu cat ananasul este mai mare, cu atat este mai probabil sa fie copt.

Ananasul conservat are un gust bun si este un produs din care merita sa ai cateva cutii in camara. Cel mai bun este ananasul conservat fara zahar.

Fructul conservat contine la fel de mult mangan ca si cel proaspat, dar nu si vitamina C – deci este de preferat ananasul proaspat.

Sucul de ananas si castraveti va ajuta sa va detoxifiati si sa slabiti in 7 zile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole