15.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Alimente crude vs. alimente gatite

In timp ce unele alimente au o capacitate nutritiva mai mare atunci cand sunt consumate crude, altele necesita o anumita forma de preparare pentru a le face mai usor de digerat si asimilat.

Astfel, nu puteti manca orez sau grau crud, iar unele vegetale ce pot fi mancate crude, precum conopida sau broccoli, devin mai usor digerabile si mai nutritive cand sunt usor inabusite sau fierte.

Carnea isi pierde din valorile nutritionale cand este intens preparata

Dintre toate alimentele, carnea este cea mai afectata  din punct de vedere nutritiv in procesul de preparare. Expunerea indelungata la caldura intensa ii altereaza moleculele proteice, distrugandu-i mult din valoarea nutritiva. Prajirea sau fierberea exagerata distruge complet enzimele naturale proteolitice (care digera proteinele), facand carnea mai dificil de digerat decat pe cea cruda sau putin fiarta.

Asadar, daca preferati carnea, alegeti sa nu consumati deloc carne de porc, deoarece aceasta nu poate fi preparata in sange. Mancati carne de miel, vita sau vanat, facuta in sange, dar mai rar. Mult mai usor de digerat decat carnea preparata in sange este peste crud de apa adanca, care este si mult mai nutritiv.

Alimentele crude ar trebui consumate in proportie de 45-50% zilnic, mai ales pentru ca fructele si legumele sunt racoritoare, alcalinizante si depurative. In plus, legumele crude sunt de mare ajutor nutritional la mesele bazate pe carne sau cereale, pentru ca ele contracareaza efectele acidifiante ale acestor alimente si furnizeaza o cantitate mare de fibre proaspete ce ajuta continutul intestinal sa treaca mai rapid prin traiectul digestiv.

Metode de preparare a hranei pentru o digestie mai usoara

In ceea ce priveste metodele de preparare a hranei, cele mai indicate pentru o digestie buna si pentru un plus nutritiv sunt fierberea, inabusirea si prajirea usoara. Sunt rapide, retin substantele nutritive si umiditatea, evitand uscarea alimentelor.

Este bine de stiut ca gratarul si afumarea alimentelor elibereaza hidrocarburi aromatice proliciclice, acestea fiind carcinogene atat de puternice incat se folosesc pentru a induce experimental tumori canceroase la animalele de laborator. Asadar, incercati sa evitati pe cat posibil alimentele prajite pe carbuni sau afumate.

Mancarea poate fi preparata, de asemenea, si fara a se folosi metode termice, cum sunt fermentatia sau marinarea. In procesul de fermentare, microorganisme nepatogene ca drojdiile si lactobacilii distrug complexele proteice si hidratii de carbon, producand o predigerare a hranei pentru consumul uman.

Mai mult, alimentele fermentate promoveaza si sustin inmultirea florei intestinale normale si ajuta la mentinerea echilibrului corect al pH-ului in traiectul digestiv. Marinarea carnii si pestelui peste noapte in frigider cu otet tare sau suc de lamaie pastreaza toate substantele nutritive constituente si mareste digerabilitatea carnii.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Uleiul de soia are acizi grasi sanatosi care regleaza nivelul colesterolului. Prezenta acizilor grasi Omega-3 care ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Uleiul de soia are steroli, cum ar fi β-sitosterolul, care ajuta la scaderea colesterolului din intestin cu 10 pana la 15%. Scade sansele de ateroscleroza si probleme cardiace, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale si atacurile de cord. Vezi si: Alimente crude vs. alimente gatite […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole