Probabil ati auzit termenul de inflamatie de multe ori si ati auzit de alimente etichetate negativ datorita proprietatilor lor inflamatorii. Orice de la zahar pana la omega-6 si stres poate provoca inflamatii, dar ce este mai exact? Uneori poate fi de fapt un lucru bun, dar cand suferiti de inflamatie pe termen lung, este timpul sa faceti ceva in acest sens si sa o luati in serios.
Un stil de viata nesanatos poate provoca inflamatii. Cu toate acestea, sunt cateva lucruri ce joaca un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni: un nivel ridicat de stres, prea mult alcool, carbohidrati rafinati, carne procesata si expunere la iritanti precum fumul de tigara. In plus, unele medicamente sunt cunoscute ca provocand inflamatii.
Exista doua tipuri principale de inflamatie: acuta si cronica.
Inflamatia acuta este inflamatia pe care o resimtiti dupa o sedinta brutala la sala. Totul doare, iar muschii sunt atat de durerosi incat abia va puteti misca dimineata dupa efort. Acest tip de inflamatie este temporar si nu dureaza mult timp pana cand corpul este readus la functionarea normala.
Inflamatia cronica este mai putin severa, dar poate provoca probleme pe termen lung. Adesea este cauzata de tulburarile autoimune, cum ar fi hipotiroidismul Hashimoto si artrita reumatoida, dar poate fi cauzata si de stresul pe termen lung.
De ce sa tratati inflamatia cat mai serios
Simptom al unei leziuni – inflamatia este un simptom al unei leziuni fizice. Este un raspuns corporal perfect sanatos, dar poate fi un semn ca ceva nu este in regula.
Poate deveni mai rau daca este lasata netratata – Daca aveti mai multi factori de stres, mintea este concentrata pe abordarea problemei si nu intotdeauna puteti observa inflamatia in intestin. Cu toate acestea, lasata neidentificata, poate deveni o problema de sanatate si mai mare.
Inflamarea cronica poate provoca boli – Desi bolile cronice pot provoca inflamatii, studiile au aratat ca inflamatia poate provoca de fapt unele boli, inclusiv:
- Diabetul legat de obezitate
- Cancer
- Depresie
- Boala Alzheimer
Atunci cand sistemul imunitar este declansat in lupta impotriva unei infectii, elibereaza citokine, care sunt o parte extrem de importanta a procesului de vindecare, dar, din pacate, unele dintre ele provoaca inflamatii si inrautatesc eficient bolile de mai sus.
Alimente care va ajuta sa scapati de inflamatie
Fructe de padure
Fructele de padure sunt unul dintre acele superalimente care va ajuta corpul sa faca o multime de lucrari necesare. Acestea contin un volum considerabil de antioxidanti, o linie esentiala de aparare in protejarea celulelor de daune.
Antioxidantii contin flavonoide, care reduc inflamatia. De fapt, artrita este una dintre cele mai complicate afectiuni inflamatorii. Dar studiile arata ca adaugarea in mod regulat a fructelor de padure in dieta poate ajuta in vindecarea acestei boli dureroase.
Fructele de padure contin, de asemenea, un nivel ridicat de vitamina C, ceea ce creste imunitatea. Cand aveti un sistem imunitar puternic, este mai putin probabil sa fiti „atacat” de germeni si, astfel, sa activati raspunsul la inflamatie.
Consumul regulat de fructe de padure ajuta la reducerea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Adaugati fructe de padure la dieta inclusiv sub forma de gemuri, proaspat culese sau ca desert pentru a va creste starea generala de sanatate.
Cereale integrale
Carbohidratii sunt unul dintre cele mai contestate „alimente de sanatate” pe care le puteti manca. Unii experti in dieta sfatuiesc ca ar trebui reduse complet, in timp ce altii sugereaza sa le consumati atat timp cat sunt integrale.
Cerealele integrale au un continut ridicat de fibre, ceea ce reduce inflamatia. De asemenea, contin multe alte beneficii antiinflamatorii. Cerealele integrale sunt pline de antioxidanti, vitamine si minerale precum vitamina B, vitamina E, magneziu si fier.
Consumati cereale integrale, precum:
- Ovaz
- Quinoa
- Secara
- Grau
- Orez brun si salbati
- Malai
In loc sa evitati carbohidratii in intregime, cautati-i pe cei facuti din cereale integrale. Corpul va functiona mai bine pe baza acestor alimente sanatoase!
Nuci
Ca si carbohidratii, grasimile sunt un alt subiect de sanatate dezbatut. Grasimile nesanatoase sunt peste tot, dar nu trebuie taiata toata grasimea din dieta. In schimb, adaugati alimentele sanatoase, care dau grasimi bune, precum nucile.
Colesterolul HDL se afla in sange pentru a ajuta inima sa functioneze bine. HDL reduce trigliceridele, care pot duce si la inflamatii. LDL este colesterolul de trebuie evitat – deoarece blocheaza arterele.
Grasimile bune, monosaturate si polinesaturate, ambele exista in nuci. Mancand multe din aceste alimente va ajuta sa reduceti riscul de boli de inima sau accident vascular cerebral si va reduce tensiunea arteriala.
Peste gras
Proteinele sunt pline de aminoacizi, care sunt elementele de baza ale corpului. Proteinele fac parte din par, piele, muschii si aproape toate celelalte parti ale corpului. Nu facem proteine in mod natural, asa ca trebuie sa ne asiguram ca le includem in dietele noastre.
Prea putina proteina sau, dimpotriva, prea multa, poate provoca inflamatii in organism. Puteti obtine toata proteina de care aveti nevoie zilnic intr-o portie de peste gras.
Adaugati proteina la o masa pe zi cu alimente precum:
- Somon
- Pastrav
- Ton
- Sardine
- Macrou
Proteinele sunt o modalitate excelenta de a va imbunatati sanatatea, atat timp cat monitorizati cat de mult primiti.
Ciocolata neagra
Antioxidantii abunda in acest aliment delicios, ceea ce il face usor de adaugat la dieta.
Flavanolii sunt ingredientul de baza al ciocolatei negre, care o ajuta sa fie un aliment sanatos. Dulciurile care reduc inflamatia, va vor imbunatati sistemul imunitar si veti combate si deteriorarea pielii in acelasi timp.
Ciocolata neagra este, de asemenea, bogata in minerale precum fier, cupru, zinc, magneziu si fosfor.
Totusi, ca orice, ciocolata neagra este cea mai buna cu moderatie! Este bogata in calorii si grasimi saturate, ceea ce poate avea efect opus asupra sanatatii daca este consumata in exces.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: