13.6 C
București
miercuri, februarie 28, 2024

Albastrelele. Sfaturi naturiste pretioase culese de experti romani

Albastrelele. Vara este anotimpul florilor de camp frumos mirositoare, care reusesc sa impresioneze datorita rezistentei de care dau dovada, deoarece cresc peste tot si nu au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta, dar si datorita proprietatilor terapeutice pe care le detin. Dintre toate aceste flori de camp, astazi vom discuta despre albastrele.

Albastrelele (Centaurea cyanus) sunt flori cu tulpini firave si inalte, cu petale fine de culoare albastru intens, care creeaza o armonie coloristica perfecta cu galbenul spicelor si cu rosul minunat al florilor de mac.

Pe langa frumusetea de care da dovada, florile albastrelelor sunt considerate si un elixir pentru ochi si vedere, cu proprietati decongestive, antiinflamatoare si antiseptice oftalmice. In trecut, ele erau des folosite si in uz intern, ca remediu diuretic si drenoare hepatice, fiind indicate in eczeme, guta, hidropizie, boli de ficat, reumatism.

Cum se culeg albastrelele ?

Din luna iunie si pana in septembrie, se pot culege florile de albastrele, fara boboci, tulpina, frunze sau radacini. Se lasa la uscat, pe coli de hartie, apoi se pastreaza in pungi de hartie sau in saci de panza. 

Actiuni terapeutice albastrele:

-Intern: antidiareic mediu-slab, diuretic slab, drenor hepatic mediu-slab.

-Extern: antiinfectios general slab, antiinflamator oftalmic bun, antiseptic oftalmic mediu, decongestiv, tonifiant al firului de par.

Indicatii terapeutice:

Intern: 

-Diaree – se administreaza sub forma de pulbere; se poate administra si copiilor cu rezultate bune.

-Infectii renale, hepatita, eczeme – pulberea se ia sublingual, de 3-4 ori pe zi. Are rol adjuvant.

Extern:

-Blefarita, conjunctivita, cataracta in faza incipienta – macerat la rece pentru uz ocular. Se picura cu ajutorul unui tampon de vata sterila preparatul pe pleoapa si ochi. Pentru o actiune mai intensa se pune o compresa cu macerat la rece pe pleoape timp de 30-60 de minute pe zi.

-Edeme pe pleoape – se prepara un macerat la rece – se aplica comprese pe pleoape, de doua ori pe zi. Pentru amplificarea efectelor se pot adauga si flori de musetel si tei.

-Dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare (la persoanele care lucreaza la calculator, care conduc autovehicule pe timp de noapte, care au fotosensibilitate). Se face un macerat la rece pentru uz ocular: se pun 2-3 picaturi in fiecare ochi dupa care se clipeste rar si cu putere pentru a crea un usor masaj al globilor oculari.

-Miopie, hipermetropie, hemoragie conjunctivala – maceratul la rece izotonizat cu sare – are rol adjuvant.

-Intretinerea parului – la spalarea pe cap, ultima clatire se face cu infuzie combinata de albastrele.

Mod de preparare si administrare albastrele:

PULBEREA – planta se macina fin cu rasnita electrica, apoi se cerne prin sita. Se ia, de regula, o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 12 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.

MACERATUL LA RECE – 2 lingurite de flori uscate de albastrele se pun intr-o cana (250 ml) de apa si se lasa la macerat 10 ore, dupa care se filtreaza. Se bea preparatul rezultat.

MACERATUL LA RECE PENTRU UZ OCULAR – se obtine un macerat la rece dupa reteta de mai sus, cu precizarea ca se foloseste apa fiarta si racita, iar filtrarea se face de 2 ori, ultima oara prin vata sterila. Se obtin aproximativ 200 ml de extract, la care se adauga o lingurita rasa de sare de bucatarie, asa incat concentratia de sare sa fie mai aproape
de cea din lacrimile umane, iar aplicarea solutiei sa nu produca o usturime prea puternica.

Aplicatiile oculare se fac cu un tampon de vata care va fi inmuiat in solutie si cu care se vor sterge foarte bine pleoapele si toate regiunile afectate ale ochilor. Ulterior se poate picura cu o pipeta in fiecare ochi o cantitate de 2-3 picaturi (mai ales in cazurile de cataracta in faza incipienta sau de iritatii ale sclerelor).

In cazul inflamatiilor si infectiilor (blefarita, conjunctivita, urcior) se va pune o compresa pe ochi, ce va fi tinuta timp de 1 ora minim.

PRECAUTII:

Mai ales albastrelele folosite pentru zona oculara vor fi luate din unitatile de profil avizate, care desfac plante analizate microbiologic si chimic asa incat sa nu contina microorganisme sau substante de natura sa lezeze aceasta zona extrem de sensibila.

In cazul infectiilor si leziunilor oculare gravei aplicarea preparatelor din albastrele se va face numai cu recomandarea medicului specialist. 

Macul de camp. Beneficii pentru sanatate si frumusete cu petale de mac

Sursa: „Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei”, Tudor Ilie si Mihai Minoiu

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole