13 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Afacerea cu coarne – Ce presupune o asemenea plantatie si cati bani europeni poti obtine la inceput

Afacerea cu coarne poate fi una foarte profitabila, iar pentru cei aflati la inceput exista chiar si fonduri europene disponibile pentru a pune bazele unei plantatii.

Cornul este o planta iubitoare de lumina si caldura. Rezista cu bine la secete de lunga durata si rezista pe cele mai variate soluri. La noi in tara cel mai des cultivat soi este Bordo care poate sa ajunga la o inaltime de 3,2m. Fructul este mare, de culoare rosu inchis si are o greutate medie de 2.7 grame.

O afacere cu coarne se poate infiinta si pe bani europeni pentru preparate medicinale sau alimentare sau pentru exploatarea lemnului pentru articole decorative.

Afacere cu coarne – cum se poate exploata

De la corn se foloseste atat lemnul pentru diverse articole decorative, dar si scoarta, frunzele si fructele pentru diferite preparate medicinale sau alimentare.

Scoarta uscata si macinata se foloseste impotriva diareii, febrei sau erizipelului, in timp ce frunzele uscate recoltate primavara se folosesc la ceai. Printre altele, fructele de corn ajuta sanatatea avand efecte cicatrizante, dezinfectante si astringente. Coarnele sunt bogate in vitamine A, B1, B2, C dar si minerale, pectine, tanin, acizi organici, potasiu, magneziu, fier si calciu.

Afacere cu coarne – Cum se infiinteaza o astfel de plantatie

Pentru infiintarea plantatiilor de coarne sunt indicate terenuri adapostite de vanturi, langa perdele de protectie sau la poalele padurilor naturale. Terenul trebuie sa fie plan sau in panta de 10-15% pe versanti uniformi cu expozitie sudica, sud vestica sau sud-estica. Randurile se proiecteaza astfel incat lungimea lor sa nu depaseasca 200m.

Terenul trebuie eliberat de plante, se face o aratura adanca la 20-30m, se face si discuirea araturii, pichetarea terenului la distanta de 4m intre randuri si 3m intre plante pe rand. Plantarea se face fie cu material saditor obtinut prin altoire pe portaltoi de corn, fie cu material saditor obtinut pe cale generativa din biotipuri selectionate.

Plantarea propriu-zisa se face toamna sau primavara foarte devreme. La groapa

de plantare se administreaza cate 5kg de mranita, 40g de superfosfat si 30g de sare potasica.

Pentru a obtine tufa inca de la plantare se taie scurt astfel incat din lastarii ce apar la baza coletului se inlatura si se aleg 4 ramuri pozitionate simetric in primavara anului al 2-lea de la plantare. In anii urmatori fiecare tulpina se trateaza ca o singura planta pentru a se evita indesirea in exces a ramurilor.

Afacere cu coarne – Care e rata de profit

La un hectar sunt necesari 667 arbusti iar durata de exploatatie e de aproximativ 25 de ani. Valoarea investitie pentru aceasta suprafata se ridica undeva la 37.000 de lei, din care 24.400 sunt costuri reprezentate cu pregatirea terenului, infiintarea plantatiei, restul fiind cheltuielile pana cand plantatia intra pe rod.

Estimam o productie de 7 tone la hectar si un pret de vanzare de 2 lei pe kilogram, astfel ca veniturile obtinute la un hectar ar fi de 14.000 de lei, aducand un profit per hectar de 3.000 de lei.

Pentru infiintarea plantatiei se pot folosi fonduri europene, cornul fiind inclus pe lista arbustilor fructiferi pentru care sunt disponibile finantari cu 50% parte nerambursabila. Pentru o ferma mica, valoarea proiectelor poate sa se incadreze undeva intre 100.000 de euro si chiar si 900.000.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole