3.3 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Puterea nutritionala a smochinelor: Un superfruct cu proprietati anticanceroase, bogat in fibre si antibacterian

Smochinele, fructe dulci si aromate, nu sunt doar o delicatesa gustata in intreaga lume, ci si o sursa impresionanta de nutrienti esentiali si beneficii pentru sanatate. De la proprietatile lor anticanceroase pana la continutul bogat in fibre si efectele antibacteriene, smochinele merita cu siguranta sa fie integrate in dieta noastra zilnica.

Smochinele comune cresc pe arborele ficus (ficus carica), care este un membru al familiei dudului. Smochinele sunt de fapt dezvoltate din flori inversate numite siconiu. Pulpa de smochin este facuta din florile mature, care infloresc in interiorul pielii si, prin urmare, nu se vad niciodata.

Nutritia smochinelor:

In mod interesant, spre deosebire de multe alte fructe si legume, smochinele isi maximizeaza beneficiile pentru sanatate dupa ce sunt uscate. Ele devin o optiune delicioasa si nutritiva, perfecta pentru a fi consumate singure sau in combinatie cu carne si branzeturi.

Informatiile nutritionale pentru smochine sunt impresionante. O smochina mare (aproximativ 64 de grame) furnizeaza aproximativ:

Calorii: 47,4
Carbohidrati totali: 12,3 g
Fibre: 1,9 g
Zahar: 10,4 g
Grasimi totale: 0,2 g
Grasimi saturate: 0,04 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,04 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 0,5 g
Sodiu: 0,6 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Mangan: 0,1 mg

In plus, o jumatate de cana de smochine uscate (aproximativ 74,5 grame) furnizeaza:

Calorii: 186
Carbohidrati totali: 47,6 g
Fibre: 7,3 g
Zahar: 35,7 g
Grasimi totale: 0,7 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,3 g
Grasimi mononesaturate: 0,1 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 2,5 g
Sodiu: 7,5 mg
Cupru: 0,2 mg
Mangan: 0,4 mg
Magneziu: 50,5 mg
Potasiu: 505 mg
Vitamina K: 11,6 mcg
Calciu: 120,5 mg
Fier: 1,5 mg
Tiamina: 0,1 mg
Riboflavina: 0,1 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Fosfor: 49,9 mg
Zinc: 0,4 mg

Smochinele uscate sunt o optiune excelenta pentru a obtine nutrientii necesari intr-o forma concentrata si convenabila, iar aportul lor ridicat de fibre si minerale esentiale le face un adaos valoros pentru dieta oricui.

Benficiile smochinelor:

-Puterea anticanceroasa:

Smochinele contin compusi bioactivi, cum ar fi antioxidantii si polifenolii, care au fost asociate cu reducerea riscului de cancer, arata un studiu al Departamentului de Chimie Medicinala Naturala de la Universitatea Farmaceutica din China. Acesti compusi pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva deteriorarii oxidative, contribuind astfel la prevenirea dezvoltarii cancerului.

Totodata, se pare ca si frunzele de smochin sunt foarte bune furnizoare de compusi bioactivi care sunt excelente in combaterea daunelor radicalilor liberi. Drept urmare, unele studii au folosit informatii despre alcatuirea frunzei de smochin pentru a dezvolta forme mai bune de terapie fotodinamica pentru a trata anumite tipuri de cancer de piele.

-Bogate in fibre:

Smochinele sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, in special fibre solubile precum pectina si fibre insolubile precum celuloza. Consumul regulat de smochine poate ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la promovarea unei digestii regulate. Fibrele alimentare pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol din sange si la mentinerea unui nivel constant al zaharului din sange.

-Efecte antibacteriene:

Studiile au aratat ca smochinele pot avea proprietati antibacteriene puternice, datorita continutului lor de compusi activi precum flavonoidele si taninurile. Acesti compusi pot ajuta la combaterea bacteriilor patogene si la prevenirea infectiilor bacteriene in organism.

Vezi si: Care este diferenta dintre smochine si curmale?

Vezi si: Gem de smochine. Reteta aromata si hranitoare

Vezi si: De ce sunt considerate bananele verzi mai sanatoase decat cele coapte

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole