Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta perena cu o istorie bogata in utilizari medicinale si culinare. Cunoscut si sub numele de „iarba de absint”, pelinul este apreciat pentru proprietatile sale terapeutice si gustul sau distinct. In acest articol, vom explora 10 beneficii uimitoare ale pelinului si modurile in care poate fi utilizat pentru a sprijini sanatatea si bunastarea.
Pelinul este o planta erbacee perena, originara din Europa, care elibereaza un miros aromat si are un gust picant, amar. Aceasta planta a fost folosite pentru a elimina parazitii intestinali.
Este o planta extrem de puternica, fiind sursa ingredientului cheie pentru medicamentul pe baza de plante artemisinin, care este considerat cel mai puternic anti-malarie de pe piata. De asemenea, cercetarile stiintifice arata ca pelinul poate chiar ucide celulele canceroase, iar ceaiul de pelin poate fi folosit si pentru a ajuta la tratarea anorexiei, insomniei, anemiei, lipsei poftei de mancare, flatulentei, durerilor de stomac, icterului si indigestiei.
!!! In functie de tipul de pelin pe care il utilizezi, pot exista niveluri diferite de ingrediente active, cum ar fi tuyona, care poate provoca convulsii si alte probleme ale sistemului nervos atunci cand sunt consumate in concentratii mari. Totusi, exista si compusi benefici, taninuri si flavonoide, care ofera unele dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei plante, atunci cand sunt preparate si administrate corespunzator.
Cele mai importante beneficii ale pelinului
1.Malarie
Unul dintre ingredientele active din aceasta planta este o substanta numita artemisinin, care este bine cunoscuta pentru combaterea malariei in regiunile tropicale ale lumii. Functionand ca un antioxidant si distrugand peretii celulari ai parazitului malariei, utilizarea plantei in doze moderate poate ajuta impotriva acestei boli mortale. Natura anti-parazitara a acestei plante functioneaza si asupra altor paraziti nedoriti, arata studiile.
2.Combat parazitii intestinali
Unul dintre beneficiile remarcabile ale pelinului este capacitatea sa de a combate parazitii intestinali. Consumul regulat de pelin poate ajuta la eliminarea viermilor si a altor paraziti din tractul digestiv.
3.Stimuleaza digestia
Pelinul este cunoscut pentru proprietatile sale digestive si poate ajuta la stimularea secretiei de enzime digestive, imbunatatind procesul de digestie si reducand disconfortul gastric.
4.Imbunatateste pofta de mancare
Pelinul poate stimula pofta de mancare si poate fi folosit ca un tonic digestiv pentru a imbunatati apetitul si a promova o digestie sanatoasa.
5.Proprietati anticancerigene
Cercetarile au aratat ca ingredientul activ din pelin, artemisinina, este capabil sa induce apoptoza in celulele canceroase de san. De asemenea, este plin de terpenoide si flavonoide, despre care studiile au observat ca au avut un efect citotoxic asupra liniilor de celule canceroase umane.
6.Sprijina sanatatea ficatului
Pelinul este cunoscut pentru efectele sale hepatoprotectoare si poate ajuta la detoxifierea ficatului, sprijinind functia hepatica si promovand eliminarea toxinelor din organism.
7.Stimuleaza sistemul imunitar
Consumul de pelin poate stimula sistemul imunitar si poate ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si a bolilor, datorita continutului sau ridicat de antioxidanti.
8.Proprietati antiparazitare si antimicrobiene
Pelinul poate fi utilizat topic pentru a trata diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, acnee sau infectiile fungice, datorita proprietatilor sale antiparazitare si antimicrobiene.
De asemenea, dovezile anecdotice si moderne indica atat stimularea sistemului imunitar oferit de aceasta planta, inclusiv apararea specifica impotriva E. coli si Salmonella, precum si o varietate de infectii fungice, cum ar fi ciupercile care duc la infectii cu drojdie, Candida albicans.
9.Proprietati antiinflamatoare
Pelinul contine compusi cu proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu afectiuni precum artrita si reumatismul, dar si in cazul durerilor menstruale.
Vezi si: Vinul de pelin, un bun remediu pentru „bila lenesa”
10.Repelent pentru insecte
Uleiul de pelin poate fi utilizat ca un repelent natural pentru a ține la distanță țânțarii și alte insecte dăunătoare, datorită mirosului său puternic și proprietăților insectifuge.
Vezi si: Pelinul, insecticidul natural de care orice gradina are nevoie
Cum sa folosesti pelinul
Pelinul poate fi folosit in diverse forme, inclusiv sub forma de ceai, tinctura, capsule sau ulei esential de pelin. Este important sa consulti un specialist inainte de a incepe un tratament cu pelin si sa urmezi recomandarile acestuia pentru dozaj si utilizare corecta.
Efectele secundare ale pelinului
In ciuda beneficiilor pentru sanatate legate de aceasta planta, exista unele efecte secundare potentiale, in special daca exista un nivel ridicat de tuyona in pelin. Aceste efecte secundare includ: greata, varsaturi, insomnie, vertij, convulsii, tremuraturi, neliniste.
Vezi si: Beneficiile pelinitei (Artemisia Annua) depasesc oare riscurile sale? Ce spun studiile
Vezi si: Pelinul negru. Indicatii terapeutice si metode de preparare
Vezi si: Pelin alb. Ce proprietati medicinale are si cum se administreaza in functie de afectiune
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: