1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Sunatoarea – Beneficii pentru depresie, sindromul premenstrual (PMS) si menopauza

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta medicinala cunoscuta de secole pentru proprietatile sale terapeutice. Ea este folosita in principal pentru tratarea depresiei usoare si moderate, dar si pentru alte afectiuni, precum sindromul premenstrual (PMS) si simptomele menopauzei.

Planta de sunatoare este originara din Europa si o gasim adesea prin zonele uscate de pe marginea drumurilor, pajisti si paduri. Florile de sunatoare sunt folosite pentru a face extracte, capsule si ceaiuri care poseda proprietati terapeutice. De asemenea, companiile farmaceutice, in special in Europa, pregatesc formulari standard ale acestei plante care sunt luate de milioane de oameni.

Sunatoarea este bogata in substante active, dar doi compusi gasiti in planta, hipericina si hiperforina, au cea mai mare activitate medicala. Alti compusi, inclusiv flavonoidele rutina, quercetina si kaempferol, par sa aiba, de asemenea, activitate medicala.

Sunatoarea – Beneficii pentru depresie, sindromul premenstrual (PMS) si menopauza

-Functioneaza ca un antidepresiv

Sunatoarea este cel mai des utilizata ca antidepresiv natural. De exemplu, multe studii arata ca planta poate ajuta la combaterea depresiei si anxietatii usoare pana la moderate si are mai putine efecte secundare decat majoritatea altor antidepresive, cum ar fi pierderea apetitului sexual.

Sunatoarea contine substante active precum hipericina si hipericina, care au fost asociate cu cresterea nivelului de serotonina, neurotransmitatorul cunoscut ca „hormonul fericirii”. Aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, inclusiv a tristetii, a lipsei de motivatie si a anxietatii.

Intr-o meta-analiza din 2017, care a inclus 27 de studii clinice si peste 3.800 de pacienti, cercetatorii au concluzionat ca sunatoarea are eficacitate si siguranta comparabile cu ISRS (un tip popular de antidepresiv pe care medicii il prescriu adesea mai intai pentru a trata depresia, cum ar fi Prozac, Celexa si Zoloft).

*Este important sa consulti un specialist inainte de a utiliza sunatoare in tratarea depresiei, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente.

-Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual (PMS)

Femeile care sufera de simptome neplacute asociate cu PMS, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea, schimbarile de dispozitie si durerile de san, pot beneficia de administrarea sunatoarei. Ea are proprietati antiinflamatorii si antispasmodice, care pot ajuta la reducerea disconfortului si a durerii. De asemenea, sunatoarea poate ajuta la reglarea hormonilor si la stabilizarea dispozitiei in timpul ciclului menstrual, arata studiile.

Pentru sindromul premenstrual, se ia zilnic 300–900 mg sunatoare pe gura, timp de doua cicluri menstruale.

-Imbunatateste starea de spirit in timpul menopauzei:

In timpul menopauzei, femeile pot experimenta o serie de simptome neplacute, cum ar fi bufeurile de caldura, insomniile, schimbarile de dispozitie si depresia. Sunatoarea poate fi benefica in tratarea acestor simptome. Studiile sugereaza ca aceasta poate ajuta la reducerea frecventei si intensitatii bufeurilor de caldura si poate imbunatati starea de spirit si calitatea somnului in timpul menopauzei.

De exemplu, un studiu publicat in Advance in Therapy si realizat la Berlin a investigat 12 saptamani de tratament cu sunatoare; 111 femei, cu varsta cuprinsa intre 43 si 65 de ani, au luat un comprimat de 900 mg de trei ori pe zi. Toate participantele au prezentat simptome caracteristice starii pre- si post-menopauza.

Rezultatul tratamentului a fost evaluat de Scala de evaluare a menopauzei. Pentru a testa rezultatele, incidenta si severitatea simptomelor tipice psihologice, psihosomatice si vasomotorii au fost inregistrate dupa cinci, opt si 12 saptamani de tratament. La final, s-a observat o imbunatatire substantiala a simptomelor psihologice si psihosomatice, iar plangerile de menopauza s-au diminuat sau au disparut complet la 76% dintre femei; In plus, bunastarea sexuala s-a imbunatatit si dupa tratament. Este unul dintre cele mai recomandate suplimente pentru menopauza.

Sunatoarea – Alte beneficii pentru notabile pentru sanatate

-Combate inflamatia si iritatiile pielii

Sunatoarea are proprietati antibacteriene si poate ajuta la combaterea inflamatiei cronice. Cand este aplicat local, amelioreaza simptomele asociate cu rani minore si iritatii ale pielii, functionand ca un tratament natural pentru eczeme, arsuri si hemoroizi.

Pentru psoriazis, foloseste unguent de sunatoare de doua ori pe zi pe piele timp de patru saptamani, iar pentru vindecarea ranilor, foloseste 20% sunatoare in vaselina pe pielea afectata de trei ori pe zi timp de 16 zile.

Vezi si: Unguent cu sunatoare pentru reumatism, dureri sciatice, guta si neurodermatita. Reteta

-Imbunatateste simptomele tulburarii obsesiv-compulsive

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare mentala in care oamenii efectueaza anumite rutine in mod repetat si nu sunt capabili sa-si controleze gandurile sau activitatile.

Un studiu realizat la Dean Foundation for Health Research and Education a analizat 12 pacienti care au fost diagnosticati cu TOC; participantii au fost tratati timp de 12 saptamani, cu o doza fixa ​​de 450 mg de 0,3% sunatoare, de doua ori pe zi. Studiul a inclus evaluari saptamanale care au fost efectuate cu Scala Yale-Brown Obsessive Compulsive,

Schimbari semnificative au avut loc in decurs de o saptamana si au continuat sa creasca pe tot parcursul procesului. La final, cinci dintre cei 12 pacienti au fost evaluati „mult” sau „foarte mult imbunatatiti” in ceea ce priveste CGI evaluat de clinician, sase au fost „minim imbunatatiti” si unul nu a avut „nicio schimbare”. Deoarece imbunatatirea a inceput la o saptamana si a crescut in timp, cercetatorii cred ca sunatoarea poate fi un instrument util in tratarea TOC si ar trebui sa aiba loc mai multe studii controlate cu placebo in viitor.

Pentru tulburarea obsesiv-compulsiva, se administreaza cate 450-900 mg pe gura pe zi, timp de 12 saptamani.

-Are proprietati anti-cancer

Cercetatorii au descoperit ca sunatoarea opreste cresterea celulelor tumorale si poate trata atat celulele canceroase cutanate nonmelanomice, cat si melanom. Totodata, datele dintr-un studiu din 2003 indica faptul ca hiperforina, un derivat gasit in sunatoarea, este un compus care interfereaza cu evenimentele cheie in angiogeneza – formarea si cresterea celulelor.

Bine de stiut!!!

Sunatoarea poate fi gasita sub mai multe forme, inclusiv capsule, tablete, tincturi, ceaiuri si lotiuni pentru piele pe baza de ulei. Majoritatea produselor sunt standardizate pentru a contine 0,3 procente de hipericina.

Trebuie sa stii ca nu vei observa efectele imediat. In general, este nevoie de cateva saptamani pana la cateva luni pentru a simti beneficiile sunatoarei, asa ca ai rabdare si nu este indicat sa maresti doza fara a te consulta mai intai cu medicul.

Un studiu care a implicat mai mult de 100 de copii cu varsta sub 12 ani a indicat ca sunatoarea poate fi o modalitate sigura si eficienta de tratare a simptomelor usoare pana la moderate de depresie la copii.

Pentru adulti, doza tipica sub forma de capsule este de 300 mg, de trei ori pe zi, in timpul meselor. Totusi, in cazul unei depresii severe, medicul poate recomanda o doza zilnica de 900 mg de sunatoare timp de opt pana la 12 saptamani.

!!!Administrarea sunatoarei nu este recomandata femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza; Cel mai probabil este sigur pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani, dar nu ar trebui sa-l ia mai mult de opt saptamani.

Sunatoarea – Metode de preparare

  • Extract de Sunatoare – se obtine din tinctura de parti aeriene de Sunatoare, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere brun-rosiatica, foarte concentrata in principii active. El contine de cateva ori sau zeci de ori mai multe principii active decat tinctura. Mai mult, aceste principii active sunt asimilate integral de organism, si nu doar in proportie de 12-25% ca in cazul simplei pulberi. Ca atare extractul este „medicamentul“ cel mai concentrat care se poate obtine din Sunatoare.
  • Decoct – pentru intretinerea tenului uscat, sensibil, pentru estomparea ridurilor este util decoctul din 2 lingurite de flori uscate la o cana de apa, fierte 5 minute la foc moderat, apoi spala bine fata cu un tampon de vata inmuiat in el. Se repeta tratamentul de cel putin 2 ori pe saptamana.
  • Tinctura – intr-un borcan, se adauga 500 ml alcool alimentar de 50 de grade si 20 de linguri de pulbere de Sunatoare. Se inchide recipientul ermetic, se lasa la macerat 12 zile intr-un loc calduros, apoi se filtreaza. Tinctura rezultata se pune in sticlute mici inchise la culoare si se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita de extract diluat in putina apa.
  • Cataplasme– se fac din infuzie preparata din 30 g planta la 1 litru de apa clocotita. Se lasa apoi vasul acoperit 20 de minute dupa care se strecoara si se aplica comprese pentru tratarea ranilor si a nevralgiilor. Sunt foarte utile si in cosmetica, avand o actiune stimulatoare in tenurile imbatranite si uscate.
  • Ulei de sunatoare – In 500 ml ulei se va pune 50 g planta maruntita care a stat timp de 8 ore in 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se pun plantele cu alcoolul si uleiul pe baia de apa si se fierbe timp de 2-3 ore, se mai lasa apoi 2-3 zile si apoi se strecoara. Se va pune la intuneric, in sticle bine inchise. Se pun plantele intr-o sticla fara sa fie indesate si apoi se pune peste ele ulei se lasa la soare o perioada de 4 saptamani dupa care se strecoara. Dupa strecurare este bine sa se tina ferite de razele soarelui. Se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa si se va administreaza cate o lingurita de ulei dupa fiecare masa in dischinezii biliare, hepatite, afectiuni neuro-vegetative, hepatite, boli biliare, gastrice, dureri reumatismale, contuzii, rani, etc.

Atentie! Este important sa mentionam ca utilizarea sunatoarei in tratarea acestor afectiuni trebuie facuta cu precautie si sub supravegherea unui medic sau a unui specialist in plante medicinale. Efectele secundare ale sunatoarei pot include sensibilitate la lumina solara, greata, uscaciunea gurii si interactiuni cu alte medicamente. De asemenea, nu este recomandata administrarea sunatoarei in combinatie cu antidepresive sau alte medicamente care pot influenta nivelul de serotonina.

Vezi si: 12 beneficii impresionante ale armurariului (ciulinul de lapte)

Vezi si: 10 beneficii ale musetelului pentru sanatate. O planta excelenta cu efecte antioxidante, antiinflamatoare si anticancer

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole