6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Menta piperata si puterea ei vindecatoare

Menta isi datoreaza puterea tamaduitoare uleiurilor lor aromatice, asa cum este uleiul de menta piperata, care consta in cea mai mare parte din mentol.

Aproape toate uleiurile mentolate sunt germicide active. Unele descoperiri au aratat ca uleiul de menta piperata, in eprubeta, poate ucide:

  • virusii gripali de tip A;
  • herpesul simplex, sursa ulceratiilor reci si a herpesului genital;
  • streptococus aureus, streptococ ce cauzeaza sinuzita, pneumonia, endocardita;
  • virusul mumps;
  • candida albicans, care este cauza ciupercii vaginale;
  • pseudomonas acruginosa, ce cauzeaza mai multe infectii purulente.

Acestea si inca 30 de microorganisme ce pot fi foarte daunatoare organismului uman au fost distruse fara probleme de menta piperata. Ingredientul principal al mentei este mentolul (58-70%), care este un anestezic foarte puternic atunci cand este aplicat pe rani, arsuri, dureri de dinti, iritatii, opareala. Vaporii mentei pot calma guturaiul, astma, tusea, gripa, sinuzitele, congestiile nazale.

Menta usureaza digestia, elimina gazele, greturile si colicii. Studii recente rusesti si germane au aratat ca menta poate ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice, poate stimula fluxul biliar spre stomac, precum poate reduce junghiurile de foame.

Excelent remediu pentru afectiunile stomacale si migrene

Ceaiul de menta piperata calmeaza stomacul, se gaseste pudra si se beau 3 cani pe zi. Bomboanele de menta piperata sunt la fel de eficiente ca ceaiul, asta pentru cine nu are timp sa isi prepare ceai. Frunzele de menta se folosesc de secole in tratamentul calculilor biliari.

Alte studii germane au aratat ca uleiul de menta piperata ajuta la calmarea migrenelor, fara sa existe pericolul suportarii efectelor secundare, cum este posibil la medicamente precum aspirina. Se fac masaje la tample cu ulei esential de menta piperata sau se pun cateva picaturi pe frunte si se intinde pana la tample.

In cazul durerilor si infectiilor de dinti, uleiul de menta poate fi extrem de util pana se ajunge la stomatolog. De asemenea este un bun tratament al cavitatilor dentare. Ingredientele volatile ale mentei sunt ideale pentru inviorarea mintii, relaxarea unui sistem nervos tensionat. Ceaiul din frunze de menta piperata ajuta la degajarea oricaror congestii circulatorii existente, stimuland circulatia, intarind si calmand nervii. Studii facute pe studenti in perioada examenelor au demonstrat eficienta frunzelor de menta asupra rezultatelor mult mai bune.

Uleiul de menta piperata alunga greturile, fiind un aliat excelent pentru persoanele care sufera de rau de mare. O picatura de ulei de menta sub limba inainte de a merge cu avionul, masina, vaporul sau chiar si dupa o masa grea, va usureaza viata.

Preparat impotriva insomniilor cu menta piperata:

  • 30 de grame de menta tocata fin;
  • 15 grame de virnant (Ruta graveoleus);
  • 15 grame de cretisor.

Se amesteca bine ingredientele si se pune o lingura mare intr-o cana, peste care se toarna apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de minute, se strecoara si se bea inainte de culcare.

Menta piperata contine 9 ingrediente expectorante care subtiaza mucusul si ajuta la propulsarea lui afara din plamani. Pentru problemele si infectiile respiratorii, inhalatiile cu ulei de menta ajuta la distrugerea bacteriilor invadatoare. Se pot pune cateva de picaturi de uleu esential de menta piperata intr-un vas cu apa clocotita, apoi se inhaleaza aburii. Mentolul eliberat actioneaza ca un descongestionant nazal si bronsic, inlaturand neplacerile rinoreei si tusei.

Vezi si:

Menta indiana, o planta frumoasa, aromata, dar si sanatoasa

Uleiul esential de menta si intrebuintarile sale pentru sanatate si casa

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.  

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole