-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024

Il folosim zilnic, dar ne distruge ficatul mai rau decat alcoolul

Toata lumea stie ca alcoolul consumat zilnic, in cantitati importante si pe o durata de timp mai lunga poate distruge ficatul. Interesant este ca aproape nimeni nu se gandeste ca acelasi efect il poate avea zaharul alb, rafinat, pe care il folosim zilnic la cafea sa in diferitele gustari, dulciuri pe care le mancam.

Cum distruge zaharul ficatul mai rau decat o face alcoolul

Pentru a intelege cum de zaharul poate produce asemenea probleme, trebuie sa intelegem mai intai intreg procesul. Inainte de a intra in sange, zaharul e descompus in doua substante simple: glucoza si gructoza. Fructoza este o substanta pentru care nu exista nici o nevoie fiziologica.

Fructoza poate fi metabolizata doar de ficat si acest lucru nu reprezinta o problema daca am consuma in cantitati reduse, de exemplu cea pe care o luam din fructe. Surplusul insa e depozitat in ficat ca glycogen, iar o cantitate ridicata din aceste depozite duce la transformarea fructozei in grasime.

Un ficat gras nu va mai functiona propice, iar persoanele sedentare pot fi supuse usor unor afectiuni de ficat din cauza consumului ridicat de fructoza.

Alte motive pentru care zaharul dauneaza foarte tare corpului

Zaharul contine o gramada de calorii, insa nu are nici macar un nutrient esential. Cu alte cuvinte, putem sa traim linistiti fara sa consumam deloc zahar si nu vom avea vreun deficit. In zahar se gaseste doar energie. Daca o persoana consuma intre 10% si 20% zahar din totalul meselor intr-o zi, pot aparea deficiente de nutritie si probleme serioase de sanatate.

In alta ordine de idei, toata lumea stie teoria conform careia zaharul distruge dantura. Teorie care este adevarata pentru ca zaharul se descompune in substante usor de digerat de catre bacteriile daunatoare aflate in cavitatea bucala si le furnizeaza energie.

Afectarea sistemului hormonal poate fi o problema mai delicata cauzata de zahar. Fiecare aliment are efecte diferite asupra creierului si hormonilor care gestioneaza acumularea de greutate.

O persoana care consuma o bautura sau alimente bogate in fructoza nu o sa simta ca s-a saturat, iar mesajul transmis creierului va fi ca organismul are nevoie de alimente. Consumul de fructoza va duce la nevoia de a consuma mai mult, lucru care in final va duce la acumularea kilogramelor in plus.

Nu in ultimul rand, zaharul produce o dependenta puternica pentru multi oameni. Zaharul duce la eliberarea de dopamina, o substanta care afecteaza zona creierului responsabila pentru sentimentul de rasplata, de bine.

‚Principala problema a zaharului si ale alimentelor de tip junk food este ca ne expun la o cantitate mai ridicata de dopamina comparativ cu alimentele naturale. Din acest motiv persoanele cu predispozitie ridicata la dependente de alte categorii pot fi mai sensibile la dependenta de zahar respectiv la cea de alimente procesate’, explica Ramona Alina Tomuta, consilier in nutritie, citata de Adevarul.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole