0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Hameiul, cel mai bun sedativ al sistemului nervos

Hameiul este o planta care se agata de garduri sau de arbustii pe care-i intalneste in cale. Hameiul este un ingredient nelipsit din compozitia berii, insa putini stiu ca aceasta planta medicinala are si beneficii nepretuite pentru sanatate.

hamei

In scopuri medicinale se folosesc conurile numite stiintific – Strobili Lupuli. Acestia au un miros puternic, placut aromat, iar gustul amar-astringent. Pentru a avea valoarea terapeutica maxima, florile de hamei trebuie sa-si pastreze culoarea verzuie si dupa uscare, sa aiba un miros puternic si sa nu prezinte brunificatii.

Datorita uleiului volatil pe care il contine, hameiul este un sedativ al sistemului nervos. Principiile amare (lupulona si humulona) dau conurilor de hamei proprietati tonice stomahice, marind pofta de mancare prin stimularea secretiilor gastrice, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in lucrarea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

In urma mai multor studii de specialitate, s-a demonstrat ca hameiul, mai ales in combinatie cu valeriana, este printre cele mai puternice si nenocive medicamente contra insomniei. Un experiment realizat pe pacienti din Germania a comparat efectele unui medicament de sinteza folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinatia de valeriana si hamei, cele doua tipuri de remedii fiind administrate 2 saptamani, in paralel, la doua grupe de pacienti cu insomnii puternice. Se administreaza seara 1-2 lingurite de combinatie, in proportii egale, de tinctura de conuri de hamei si de radacina de valeriana. Este un remediu foarte eficient pentru cei cu insomnie.

Ceaiul de hamei are si proprietati afrodisiace (calmant al excitatiilor sexuale). In medicina populara europeana, hameiul este foarte folosit in cazul problemelor sexuale. Cura cu hamei si-a dovedit eficienta in cazul hiperexcitabilitatii sexuale, atat la barbati, cat si la femei. Se administreaza sub forma de tinctura, cate 1-2 lingurite de trei ori pe zi, in cure de 1 luna, cu 2 saptamani de pauza.

Unii autori il recomanda ca diuretic, aducand efecte binefacatoare in guta, reumatism si boli de ficat. Hameiul actioneaza ca un puternic antiinflamator articular, iar in cazul crizelor reumatice, se recomanda o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau 3 cani pe zi de infuzie combinata de hamei.

De asemenea, cercetarile mai noi atribuie hameiului si proprietati bacteriostatice, in special in tuberculoza.

Infuzia facuta din 10 g conuri de hamei la 100 ml apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Folosit extern, hameiul este util in combaterea acneei si seboreei. Pentru acnee, se prepara o infuzie din 1 lingura de conuri de hamei la 100 ml de apa si se aplica comprese pe zonele afectate ori de cate ori este nevoie.

Totul despre cultura de hamei – Face parte din aceeasi familie cu Cannabisul si e subventionata de la stat cu peste 500 euro pe hectar

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole