20.2 C
București
joi, octombrie 31, 2024

Limba cerbului, „doctorul” padurii. Ce actiuni terapeutice are navalnicul, planta vesnic verde

Planta medicinala Limba Cerbului, numita si Navalnic, este o specie de feriga perena (mereu verde) care are numeroase proprietati benefice asupra organismului uman.

Aceasta prefera padurile de fag, cu zone umbroase, iar in scop terapeutic se folosesc doar frunzele, cu tot cu petiol. Cele mai multe principii active din aceasta planta se pierd prin uscare, de aceea este indicat sa fie folosita doar proaspata.

Frunzele de limba cerbului contin enzime, tanin, mucilagii si vitamine, care au efecte astringente, diaforetice (provoaca transpiratia) si diuretice.

Se spune ca, pe vremuri, aceste frunze erau folosite de Hipocrate pentru vindecarea diareei si a dizenteriei, datorita calitatilor astringente pe care le are.

Sfat: Inainte de a urma un tratament pe termen lung cu limba cerbului, se recomanda sfatul unui medic specialist deoarece contine tiaminaze, o substanta care distruge vitamina B1 din organism.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are limba cerbului si in ce afectiuni este recomandata:

Aceasta planta medicinala ajuta in tratarea problemelor digestive, estompeaza durerile provocate de guta, elimina pietrele din rinichi si fiere, vindeca racelile cronice si alergiile, si este bun in caz de dezechilibre hormonale sau hepatita. Folosit intern, aceasta specie de feriga ajuta respiratia, vindeca afectiunile de plamani, calmeaza tusea, opreste diareea, scade febra si ajuta la eliminarea bilei.

-Datorita efectului expectorant, navalnicul este indicat in tratarea bolilor de plamani si in calmarea tusei si degajarii cailor respiratorii.

-Datorita rlului sau de colagog, ceaiul de limba cerbului este recomandat ca adjuvant in obstructiile vezicii biliare, dar si pentru a inlesni evacuarea bilei in duoden.

-Planta ajuta la dizolvarea si eliminarea pietrelor de la rinichi si fiere: se bea ceai de limba cerbului, impreuna cu coaja de portocala timp de 2-3 luni (in loc de apa) – piatra se zdrobeste pe cale naturala si se transforma in nisip. Se toaca marunt frunzele plantei si se pun impreuna cu coji de portocala intr-un tifon care se leaga. Acest saculet de adauga intr-un vas si peste el se toarna apa fiarta, se acopera si se lasa la infuzat 5-7 minute. La final, se bea ceaiul rezultat cat este caldut, cu inghitituri mici, timp de 2-3 luni, dimineata si seara. Acesta este un remediu vechi folosit de parintele Arsenie Boca.

-Infuzia din frunze proaspete de limba-cerbului se foloseste cu succes in combaterea diareii, a febrei si in caz de diureza scazuta. 

-Limba cerbului fiarta în rachiu/tuica este indicata in caz de hernie. Se aplica sub forma de compresa pe spatele afectat de hernie pentru ameliorarea durerilor.

-Ceaiul de limba cerbului poate fi folosit si pe post de gargara, intarind gingiile si prevenind formarea placii bacteriene.

-Planta are proprietati antiinflamatoare. Aceasta planta are un puternic efect cicatrizant, grabind vindecarea ranilor si in tratarea eczemelor si a furunculelor. De asemenea, ajută si în cazul arsurilor uşoare. Rizomul mărunţit se leagă bine pe locul afectat.

-Utilizat extern, planta este recomanda si pentru scalpul seboreic, pentru diminuarea senzatiei de mancarime, inlaturarea seboreei si regenerarea parului. In acest sens, se clateste parul cu infuzie de limba cerbului.

Iata cum se prepara ceaiul de limba cerbului:

La o cana de 250 de ml de apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite de planta. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se lasa la racit. Se consuma 3 cani mici de ceai pe zi.

Contraindicatii 

Ceaiul de limba cerbului (navalnic) este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Coarnele, fructele de toamna care coloreaza padurile si au efecte terapeutice nebanuite

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole