9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

9 semne ca ficatul este plin de toxine

Ficatul este o parte esentiala a sistemului digestiv, responsabil pentru curatarea toxinelor din sange, procesarea medicamentelor, producerea bilei, ajutand la digerarea grasimilor, stocarea glucozei si producerea proteinelor pentru coagularea sangelui, printre multe alte lucruri.

Este, de asemenea, un organ destul de iertator, capabil sa regenereze celulele pana la un punct, dar deteriorarea repetata a ficatului duce la inflamatii, cicatrici si ciroza. Acest lucru il face sa se micsoreze si sa se intareasca si schimba structura ficatului, impiedicandu-l sa functioneze bine. Un aport ridicat de alcool sau toxine, o dieta bogata in grasimi si unele infectii virale, cum ar fi hepatita, pot provoca leziuni ale ficatului.

Boala ficatului nu cauzeaza de obicei niciun simptom pana cand deteriorarea ficatului nu este destul de avansata.

Unele semne pe care ficatul plin de toxine le poate intampina sunt:

Oboseala. Medicii nu sunt siguri exact cum leziunile hepatice cauzeaza oboseala, dar este un simptom obisnuit.

Greata (senzatie de rau). Greata apare deoarece toxinele se acumuleaza in fluxul sanguin, datorita capacitatii scazute a ficatului de a-si face treaba de filtrare a toxinelor.

Scaune palide. Scaunele primesc culoarea lor inchisa de sarurile biliare pe care ficatul le elibereaza in mod normal. Daca scaunele sunt palide, aceasta poate indica o problema cu ficatul sau alta parte a sistemului de drenaj biliar. Scaunele negre gudronate pot aparea in cazul bolilor hepatice avansate si sunt cauzate de trecerea sangelui prin tractul gastrointestinal – acest lucru necesita asistenta medicala urgenta.

Piele sau ochi galbeni (icter). Icterul se datoreaza acumularii de bilirubina (un pigment biliar) in sange, deoarece nu poate fi procesata eficient. Pielea poate prezenta si mancarime din acelasi motiv.

Spider naevi (mici artere in forma de paianjen care apar in grupuri pe piele). Spider naevi arata ca un punct rosu cu vase de sange care radiaza din centru ca picioarele paianjenului. Ele pot fi frecvente la femeile sanatoase, dar atunci cand se gasesc in numar mai mare in jumatatea superioara a corpului sau la barbati pot sugera boli hepatice.

Invinetirea usoara. Este posibil sa va invinetiti usor datorita capacitatii reduse a ficatului de a produce factori de coagulare.

Palmele inrosite (eritem palmar). Aproximativ un sfert dintre persoanele cu ciroza hepatica dezvolta eritem palmar – o inrosire a pielii pe palme.

Urina inchisa la culoare. Urina care este portocaliu inchis, chihlimbar, de culoare cola sau maro poate fi un semn al bolii hepatice. Culoarea se datoreaza unei acumulari prea mari de bilirubina, deoarece ficatul nu o descompune in mod normal.

Abdomenul umflat (ascita). Ascita se intampla deoarece lichidul este retinut in abdomen. Picioarele si gleznele pot de asemenea sa se umfle datorita retentiei de lichide.

Un ficat sanatos contine de obicei o cantitate mica de grasime. Boala ficatului gras apare atunci cand exista exces de grasime in ficat, deci un ficat plin de toxine.

Un ficat cu prea multa grasime se va umfla si se va inflama. Aceasta inflamatie poate duce la ciroza (cicatrici), care poate deteriora permanent ficatul.

Exista doua tipuri de boli ale ficatului gras:

  • Boala alcoolica a ficatului gras se dezvolta ca urmare a consumului abundent pe termen lung.
  • Boala ficatului gras nealcoolic nu are o cauza clara, desi dieta poate juca un rol in unele cazuri.

Boala alcoolica a ficatului gras de obicei nu provoaca simptome in stadiile incipiente. Cu toate acestea, unii oameni sufera de dureri in partea dreapta a abdomenului.

Pe masura ce progreseaza, poate provoca, de asemenea:

  • febra
  • greata si varsaturi
  • icter

Multi oameni cu boli hepatice grase nealcoolice au, de asemenea, putine sau deloc simptome in stadiile anterioare. Dar, in timp, poate provoca:

  • slabiciune generala si oboseala
  • slabire inexplicabila
  • scaderea apetitului
  • icter
  • piele iritata
  • picioare si abdomen umflate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole