22.7 C
București
vineri, octombrie 11, 2024

9 obiceiuri pe care sa le adopti pentru a preveni dementa si Alzheimer

Dementa este o afectiune ce include mai multe probleme cognitive, inclusiv pierderea memoriei. Poate avea mai multe forme, printre care si dementa vasculara, boala Parkinson, boala Huntington si altele.

Factori care influenteaza dezvoltarea bolilor cognitive

Alzheimer apare in 60-80% din cazuri. Dementa se poate inrautati daca nu este eliminata cauza. Apatia, depresia si pierderea memoriei sunt cele mai comune simptome.

Iata cativa factori ce pot cauza aceste boli: lovituri la cap, disfunctionalitatea glandei tiroide, activitate psihica precara, malnutritie, carente de vitamine si minerale, colesterol mare, diabet, hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, alcoolism, fumat.

9 moduri de a preveni dementa si Alzheimer

1 – Lasati-va de fumat. Tigarile distrug toate partile organismului, mai ales creierul. Studiile au aratat ca fumatorii au un risc ridicat cu pana la 45% sa dezvolte Alzheimer comparativ cu ne-fumatorii si ex-fumatorii. In Romania, 80% din cancerele de plamani sunt dezvoltate de fumatori.

2 – Fiti mai activi. Stimularea fizica este una din metodele de prevenire a bolilor de inima si circulatie, care pot duce spre batranete la dementa.

3 – Consumati mai multa vitamina B. Pe masura ce imbatranim este important sa marim dozele de vitamine din complexul B, acestea previn bolile asociate cu varstele inaintate.

4 – Consumati mai multa vitamina D. Exista o legatura foarte stransa intre deficienta vitaminei D si afectiunile cognitive/ dementa. Este important sa faceti bai de soare, iar iarna sa consumati suplimente de vitamina D.

5 – Provocarea mentala. Persoanele bilingve au un risc mult mai mic de a dezvolta dementa spre deosebire de cele care vorbesc o singura limba. Este important sa avem provocari mentale pe toata durata vietii, sa citim, sa invatam alte limbi, etc.

6 – Protejati-va capul. Este important sa ne protejam de cazaturi, lovituri la cap. Purtarea castilor de protectie nu este un moft, este o necesitate.

7 – Consumati alcool cu simtul raspunderii. Consumul de alcool creste riscul dezvoltarii dementelor, asadar rariti consumul cu cat inaintati in varsta.

8 – Aveti grija la greutate. Este bine sa fiti atenti la greutate, colesterol si tensiunea arteriala odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta. Acestea sunt importante pentru functionarea buna a creierului.

9 – Socializare. Relatiile apropiate cu rude, prieteni sunt cruciale pe toata durata vietii. Fiti activi din punct de vedere social daca vreti sa fiti vesnic tanar si sanatos.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole