12.4 C
București
vineri, martie 1, 2024

9 beneficii ale seleniului pentru sanatatea ta

Despre seleniu nu se vorbeste atat de des pe cat ar merita. De aceea, ar trebui sa stii ca si el joaca un rol important in mentinerea sanatatii noastre, fiind un mineral esential in indeplinirea diverselor functii, cum ar fi asigurarea performantei corecte a metabolismului si satisfacerea cerintelor energetice ale vietii de zi cu zi.

Seleniul contine o gama larga de proprietati, acesta fiind derivat in principal din sol, apa si materiale vegetale. Desi este toxic daca il administrezi in doze mari, seleniul este necesar pentru anumite functii celulare. Asadar, includerea lui in dieta este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii si a bunastarii generale.

-Alimente bogate in seleniu

Pe langa suplimentele din farmacii, trebuie sa stii ca exista si alimente care contin seleniu, ca de exemplu: nucile braziliene (cea mai bogata sursa de seleniu), migdalele, semintele de floarea soarelui, semintele de chia, spanacul, ciupercile, fasolea, varza, lintea, orezul brun, pestele oceanic si fructele de mare, ouale.

Vezi si: 8 alimente bogate in magneziu

-Dozarea seleniului

Dupa cum am spus si mai sus, cand vine vorba de minerale, este important sa stii doza potrivita pentru o zi, deoarece un exces din acest mineral poate fi toxic pentru organism.

  • Copii sub varsta de 4 ani: 20 mcg/zi
  • Copii (4 – 8 ani): 30 mcg/zi
  • Copii (9 – 14 ani): 40 mcg/zi
  • Adulti (peste 15 ani): 55 mcg/zi
  • Femei gravide: 60 mcg/zi
  • Femei care alapteaza: 70 mcg/zi

Vezi si: 5 minerale esentiale pentru sanatatea ta

Seleniu – Beneficii pentru sanatate

1.Are proprietati antioxidante

Proprietatile antioxidante ale seleniului s-au dovedit benefice in protejarea impotriva stresului oxidativ, tinand astfel la distanta bolile. De exemplu, stresul oxidativ excesiv este legat de aparitia unor boli cronice precum cancerul, decesul metabolic si afectiuni cardiace. Asadar, acest mineral previne aceste boli si chiar te poate ajuta sa-ti pastrezi pielea tanara si sanatoasa prin reducerea imbatranirii celulare premature.

2.Are potential anticancer

S-a descoperit ca seleniul este bogat in antioxidanti si proprietati antiinflamatorii, iar aceasta include raspunsul organismului la activitatea canceroasa. De exemplu, un studiu din 2013 a aratat ca, pe langa potentialul sau ca agent de prevenire a cancerului, seleniul se poate dovedi si un element anti-metastatic, ajutand astfel in etapele ulterioare ale progresiei cancerului.

3.Ajuta la intarirea imunitatii

Cu totii stim ca sistemul imunitar ne protejeaza organismul de bacterii, virusi si paraziti. Dar stiai ca seleniul joaca si el un rol important in aceasta etapa? Ei bine, se spune ca acesta ajuta la stimularea acestor anticorpi, facand corpul rezistent in combaterea lor, astfel incat sa ramai sanatos si protejat pe tot parcursul vietii. Prin urmare, asigura-te ca alegi alimente bogate in seleniu de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a-ti asigura o sanatate generala buna (adultii au nevoie de cel putin 55 micrograme/zi de seleniu).

4.Protejeaza tiroida

Seleniul este important pentru performanta corecta a glandei tiroide. De fapt, tesutul care alcatuieste aceasta glanda contine o concentratie mai mare de seleniu decat orice alt organ din corpul tau. Acest lucru se intampla pentru ca glanda tiroida are nevoie de acest mineral pentru a produce hormoni tiroidieni, care regleaza metabolismul si controleaza performanta corpului.

De exemplu, deficitul de seleniu a fost asociat cu diverse afectiuni ale tiroidei, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau hipotiroidismul.

5.Ofera protectie inimii

Nivelurile scazute de seleniu au fost legate de un risc mai mare de a suferi de boli coronariene. Asadar, datorita acestui mineral, poti reduce atat inflamatia, cat si stresul oxidativ al corpului.

6.Imbunatateste sanatatea neurologica

Declinul cognitiv a fost asociat cu activitatea radicalilor liberi in cortexul neural, distrugand caile si inhiband buna functionare a impulsurilor nervoase. Astfel, conform studiilor, seleniul poate ajuta la prevenirea aparitiei Alzheimerului si la imbunatatirea sanatatii mintale.

7.Amelioreaza simptomele astmului

Un deficit de seleniu este considerat unul dintre motivele astmului bronsic, motiv pentru care suplimentarea poate fi folosita ca remediu pentru ameliorarea acestei afectiuni respiratorii.

8.Imbunatateste fertilitatea

Seleniul este asociat cu promovarea motilitatii spermatozoizilor si cresterea fluxului sanguin in organism. De exemplu, o cercetare din 2017 sugereaza ca acest mineral ar putea juca un rol in imbunatatirea sanatatii spermei si a fertilitatii masculine.

9.Ingrijirea parului

Studiile sunt inca la inceput, dar pana in prezent s-a observat ca seleniul poate reduce caderea parului si scalpul uscat excesiv care are ca rezultat matreata. De exemplu, intr-un studiu citat in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, samponul cu sulfura de seleniu s-a dovedit a fi eficient in tratamentul matretii.

Vezi si: Deficienta de zinc ne expune la infectii. Care sunt semnele carentei si cele mai bune alimente din care sa va luati acest mineral

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole