10.4 C
București
marți, martie 26, 2024

8 cele mai bune plante medicinale pentru plamani si tractul respirator

Vremea schimbatoare, aerul poluat si multi alti factori externi pot cauza probleme plamanilor nostri. Stim cu totii ca plamanii sanatosi au un rol foarte important, deoarece ofera celulelor din corp oxigenul de care au nevoie si elimina dioxidul de carbon. Totusi, se intampla ca acumularea prea mare de toxine si infectii sa le afecteaze sanatatea, declansandu-se o serie de reactii negative care provoaca diverse boli.

Daca si voi va confruntati cu o infectie virala, la fel ca in cazul racelii si al gripei, trebuie sa stiti ca antibioticele au un efect redus, deoarece acestea efect asupra bacteriilor, nu si a virusilor. In schimb, plantele medicinale nu numai ca amelioreaza simptomele, ci si intaresc tractul respirator si chiar pot remedia leziunile existente ale plamanilor.

Mai jos, va prezentam cele mai bune plante medicinale care va pot imbunatati semnificativ sanatatea pulmonara.

1.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Salvia

Salvia este considerata una dintre cele mai importante plante medicinale din lume, fiind indicata in afectiunile respiratorii si febra. Aceasta este bogata in substante active cu rol antiseptic, antimicrobian si antiinflamator. In cazul racelilor persistente, decoctul de salvie intervine eficient: desfunda nasul, linisteste durerile de gat, reduce febra, calmeaza tusea, durerile musculare si grabesc eliminarea secretiilor bronsice, simptome specifice gripei. Totusi, salvia nu este recomandata in caz de tuse uscata, deoarece usuca membrana mucoasa.

Iata cum se prepara decoctul: se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai. De asemenea, se pot face si frectii cu otet de salvie pe tot corpul.

2.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Menta

Infuzia cu menta are efect dezinfectant si decongestionant la nivelul cailor respiratorii, fiiind recomandat in caz de astm bronsic de natura infectioasa. Ceaiul se prepara din 1 lingurita de frunze uscate la 150 ml de apa fiarta, se lasa sa stea timp de aproximativ 5 pana la 10 minute apoi se bea incet.

Extrem de eficient este si uleiul esential de menta (mentolul), care relaxeaza muschii fini ale cailor respiratorii, cu efecte antispastice si efect racoritor. Pentru a putea respira liber, sau in cazul unei raceli, uleiul esential se poate masa pe piept, (de ex. 1 picatura de ulei esential la 1 lingurita de ulei de nuca de cocos).

Atentie, nu trebuie sa se aplice menta sau uleiul es de menta la sugari si copii mici!

Vezi si articolul: Sirop de menta. Reteta racoroasa si sanatoasa

3.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Eucalipt

Eucaliptul este recomandat in boli ale tractului respirator si de plamani. Aceasta planta are rolul de a imbunatati starea tractului respirator si amelioreaza disconfortul din zona gatului. Totodata, eucaliptul este eficient si impotriva bacteriilor (Stapyhlococcus aureus), care au fost mult timp rezistente la antibiotice.

Cineolul, o substanta continuta in aceasta planta, este responsabil pentru efectul sau bun asupra sanatatii pulmonare. Acesta are rol expectorant, elimina blocajele la nivelul sinusurilor si calmeaza inflamatia in tractul respirator.

Ceaiul se prepara din 2 lingurite de frunze maruntite la 200 ml apa fierbinte, nu clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se bea cu inghitituri mici, pana la 5 cesti pe zi la boli acute. Specialistii recomanda, pentru un efect mai bun, combinarea eucaliptului cu cimbru si fructe de anason. Totodata, un remediu foarte bun este si uleiul esential de eucalipt, care se poate inhala.

4.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Cimbrul

Datorita uleiului volatil, cimbrul de cultura are actiune calmanta asupra tusei; de asemenea, este un tratament eficient si pentru bronsita, pentru eliminarea mucusului din plamani si stomac.

Se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se bea cate o cana la 2 ore. Totodata, simptomele bronsitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii si tusei pot fi reduse si cu tinctura de cimbru sau ulei volatil, cate 2-3 picaturi pe zi, timp de 2 saptamani;

5.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Podbalul

Podbalul este considerat un supresor ideal in cazul tusei, deoarece intareste plamanii si elimina excesul de mucus din plamani si bronhii. Totodata, studiile au dovedit ca planta are un efect calmant asupra membranelor mucoase, fiind utila in astm, tuse, bronsita si alte boli pulmonare.

Podbalul se foloseste sun forma de ceai sau tinctura.

Ceaiul se prepara din 1 lingurita frunze sau flori uscate la o ceasca cu apa fiarta, se lasa 10 min. Podbalul se consuma doar 4-6 saptamani si doar o singura data pe an. In timpul sarcinii si alaptarii, trebuie evitat complet si de asemenea la boala hepatica, motivul fiind alcaloizii de pirolizidina continuti in podbal.

In cazul unei tuse uscată, iritante, se prepara un amestec de ceai de podbal, lumanarica si lemn dulce.

6.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce este foarte utilizata, datorita efectului de ingrijire pentru membranele mucoase, mai ales pentru plamani si stomac. Lemnul dulce este foarte eficient in tratarea tusei uscate, iritativa si  in bronsita – se face gargara cu infuzie combinata de lemn dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile si are efecte exceptionale de calmare a tusei, de eliberare a cailor respiratorii de secretii si de marire a capacitatii de autoaparare a organismului.

Totodata, lemnul dulce te apara de gripa si raceala. Atunci cand sistemul imunitar este slabit si suntem predispusi la raceli si gripe, o cura cu extract de lemn dulce este excelenta. Se administreaza cate 8 capsule de extract de lemn dulce, vreme de 10-20 de zile, pentru a creste capacitatea de lupta a organismului contra infectiei gripale. Daca raceala este deja instalata, se iau cate 10 capsule pe zi, pana la disparitia simptomelor.

7.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Lumanarica

Datorita com­pozitiei chimice si a efectelor binefacatoare, lumanarica este un adevarat medicament natu­ral pentru durerile in piept si afec­tiu­nile plama­nilor.

Atat florile, cat si frunzele acestei plante sunt folosite pentru a produce extracte cu efect pozitiv asupra plamanilor.

-Ceaiul de lumanarica actioneaza asu­pra intreg aparatului respirator, datorita continutului de mucila­gii. Totodata, ceaiul ajuta si la fluidificarea secretiilor bronsice, contribuind eficient la calmarea tusei convulsive si ameliorarea simptomelor bronsice. Infuzia se obti­ne din 2 lingurite planta uscata adaugate in 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute si apoi se beau cate 2 cani pe zi, dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare. Cura dureaza 3 saptamani. Amestecat cu frunze de podbal si radacina de nalba, florile de lumanarica dau un ceai bun pentru tratarea raguselii. Din acest ceai se ia din ora in ora cate o lingura.

-Decoctul de lumanarica este indi­cat celor care sufera de bron­sita, dureri de piept, dureri de stomac, afec­tiuni ale vezicii urinare sau digestie dificila. Acesta se prepara astfel: 2 lin­guri planta uscata si maruntita se adauga in 250 ml apa cloco­tita. Se fierb timp de 15 minute, comple­tandu-se treptat lichidul care se eva­pora. Licoarea este consumata calduta, intr-o doza de 3 cesti pe zi.

8.Plante medicinale pentru plamani si tractul respirator – Iarba mare

Potrivit farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”, radacina de iarba mare se foloseste ca expectorant, favorizand eliminarea secretiilor in bronsitele acute, calmeaza spasmele bronhice, usurand tusea, in astm si tuse convulsiva aduce usurare. Radacina acestei plante are si o puternica actiune antiseptica, folosindu-se cu succes in toate afectiunile aparatului respirator. Iarba mare se poate combina si cu cimbru sau radacina de ciubotica cucului (raport de amestecare 4: 3: 1).

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita radacina planta maruntita, peste care se toarna apa fiarta, se lasa sa traga pana la racire apoi, poate fi usor incalzit. Se beau cate 3 cesti pe zi, pe o perioada de 2-3 saptamani.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole