26.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

8 beneficii ale scortisoarei dovedite de studii

Cand auzim cuvantul scortisoara, gandul ne zboara direct la sarbatorile de iarna. Dar stiai ca pe langa aroma sa minunata, acest condiment aduce cu el si o multime de beneficii pentru sanatate, ca de exemplu: la gestionarea diabetului si la protejarea impotriva infectiilor fungice si bacteriene, printre altele? 

Scortisoara este facuta din coaja arborelui Cinnamomum verum (sau Cinnamomum zeylanicum) si este un condiment puternic, folosit in scopuri medicinale in intreaga lume de mii de ani. Totodata, mai multi cercetatori au descoperit ca acesta ocupa locul 1 din 26 in categoria celor mai populare plante si condimente din lume in ceea ce priveste nivelurile sale de protectie antioxidanta.

Beneficiile pe care le detine acest condiment sunt datorate unei compozitii de compusi speciali, inclusiv cinnamaldehida, acidul cinamic si cinamat. Scortisoara este plina  de antioxidanti protectori (inclusiv polifenoli, acid fenolic si flavonoide) care reduc daunele radicalilor liberi si incetinesc procesul de imbatranire. Ba mai mult, cercetatorii au identificat cel putin 41 de compusi de protectie diferiti gasiti in acest condiment. Totodata, s-a demonstrat ca are o putere antioxidanta mai mare decat cimbrul, usturoiul si rozmarinul.

Exista multe soiuri disponibile, dar cele mai folosite sunt: cassia si Ceylon. Totusi, se crede ca scortisoara de Ceylon este mai puternica si contine beneficii mai extinse pentru sanatate. Aceasta se poate folosi sub forma pulbere, ulei esential sau sub forma de extract.

Cele mai importante beneficii ale scortisoarei dovedite de studii

1.Stabilizeaza zaharul din sange, ajutand la gestionarea diabetului

Scortisoara este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune alimente pentru diabetici, deoarece exista multiple cercetarile care arata ca aceasta poate scadea nivelul zaharului din sange si poate imbunatati sensibilitatea la hormonul insulina, care ajuta la transportul zaharului din sange in tesuturi pentru a mentine nivelul de zahar din sange echilibrat. Prin urmare, ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza, prevenind astfel varfurile si scaderile drastice.

Ajutand la reglarea echilibrului insulinei si glucozei in organism, scortisoara poate fi atat o masura preventiva, cat si un tratament eficient pentru diabet.

2.Combate infectiile si virusurile

Scortisoara contine proprietati naturale antimicrobiene, antibiotice, antifungice si antivirale, iar uleiurile sale esentiale contin si compusi puternici de stimulare a sistemului imunitar. De aceea, acest condiment este folosit adesea pentru a ajuta in mod natural la combaterea infectiilor daunatoare si a virusilor. In special, uleiul de scortisoara poate proteja si impotriva infectiilor bacteriene, care pot provoca afectiuni precum raceala comuna, faringitii streptococi si pneumonia. De exemplu, mai multe studii aratat ca  scortisoara are o calitate naturala de incalzire, care ajuta la tratarea racelii comune si a gripei. Aceasta capacitate de incalzire poate ajuta, de asemenea, la eliminarea febrei si la prevenirea aparitiei frisoanelor sau a pneumoniei in cazurile de bronsita.

3.Amelioreaza inflamatia

Datorita antioxidantilor, scortisoara poate ajuta la ameliorarea inflamatiei, scazand astfel riscului bolilor de inima, cancer, declin cognitiv si multe altele. Totodata, cercetatorii au identificat multe tipuri de flavonoide in acest condiment, toate fiind eficiente in combaterea nivelurilor periculoase de inflamatie in intregul corp.

In plus, s-a mai constatat ca scortisoara reduce umflarea si previne inflamatia, fiind benefica si in cazul durerilor musculare, a durerilor menstruale si la diminuarea severitatii reactiilor alergice.

3.Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Conform unei lucrari de cercetare, scortisoara contine aldehida cinamica si aldehida cinamila, doua substante care pot preveni in mod activ raspandirea celulelor canceroase, mai ales in colon. Studiile arata ca poate imbunatati sanatatea colonului, ceea ce ar putea reduce riscul de cancer de colon.

Totodata, un studiu recent publicat în Science Heritage Journal a descoperit ca scortisoara ar putea ajuta si la combaterea celulelor umane canceroase de san, dar si in combaterea leucemiei, cancerului ovarian si cancerului pulmonar. 

4.Protejeaza sanatatea inimii

Studiile arata ca scortisoara are capacitatea de a imbunatati sanatatea inimii. In plus, s-a demonstrat ca aceasta reduce cativa dintre cei mai comuni factori de risc pentru bolile de inima, inclusiv nivelurile ridicate de colesterol, trigliceride si hipertensiunea arteriala, pentru a-ti pastra inima sanatoasa.

De asemenea, cercetarile arata ca scortisoara este un coagulant al sangelui, putand opri  sangerarea in exces si ajutand astfel organismul sa formeze cheaguri de sange.

5.Pastreaza functia creierului

Fiind bogat in antioxidanti, cercetarile arata ca acest condiment stimuleaza functia creierului si poate ajuta la apararea impotriva dezvoltarii unor tulburari neurologice, cum ar fi boala Parkinson si Alzheimer.

De exemplu, exista studii in vitro care arata ca scortisoara ajuta la blocarea acumularii unei anumite proteine ​​in creier pentru a reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer. De asemenea, s-a dovedit ca poate proteja neuronii impotriva stresului oxidativ pentru a reduce riscul de inflamatie si de deteriorare a celulelor, ceea ce poate ajuta la mentinerea functiei creierului si la prevenirea declinului cognitiv.

6.Este benefica pentru igiena orala

Cercetarile arata ca scortisoara este benefica pentru igiena orala, protejandu-te de bacterii care provoaca respiratie urat mirositoare, carii si infectii bucale. De exemplu, uleiurile esentiale din scortisoara au proprietati antibacteriene puternice care combat in mod natural bacteriile din gura. Tocmai din acest motiv, scortisoara mai este folosita si ca pudra de dinti si un remediu natural pentru durerile de dinti, problemele dentare si rani bucale.

7.Mentine sanatatea digestiva

Exista dovezi care arata ca scortisoara este un bun remediu pentru multe afectiuni digestive. De exemplu, acest condiment este folosit din cele mai vechi vreluri de catre asiatici, africani si europeni ca tratament pentru diaree.

Cercetarile arata ca datorita proprietatilor antifungice, scortisoara poate fi eficiente in tratarea si prevenirea cresterii excesive a candida in tractul digestiv. S-a demonstrat ca scad cantitatile de candida albicans periculoasa, care este drojdia care provoaca cresterea excesiva a candida si poate provoca o serie de probleme digestive si autoimune.

8.Beneficii pentru sanatatea pielii

Scortisoara poseda proprietati antibiotice si antimicrobiene, care pot ajuta la protejarea pielii de iritatii, eruptii cutanate, reactii alergice si infectii. De exemplu, un studiu indica faptul ca aplicarea uleiului esential de scortisoara direct pe piele poate fi utila in reducerea inflamatiei, umflaturilor, durerii si inrosirii. Totodata, exista si un remediu cu scortisoara si miere care poate imbunatati sanatatea pielii si mai mult si poate fi benefica pentru acnee, rozacee si alergii ale pielii.

Vezi si: Utilizari nestiute ale scortisoarei pentru un ten tanar si frumos

Atentie!!!

Administrarea unei doze prea mari cu scortisoara poate provoca simptome precum dificultati de respiratie, rani bucale, glicemie scazuta si probleme hepatice. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole