6 beneficii ale Ashwagandhei

Ashwagandha (Withania somnifera), o planta adaptogenica, a fost folosita mai mult de 2500 de ani. Este frecvent utilizata in medicina ayurvedica pentru o varietate de afectiuni. De exemplu, beneficiile ashwagandha includ tratarea anxietatii, imbunatatirea functiei tiroidei si ameliorarea oboselii suprarenale. Se poate trata cu ea, de asemenea, depresia, precum si combaterea mai multor forme de cancer. Iata cele mai importante 6 beneficii ale Ashwagandhei.

Beneficii ale Ashwagandhei – Planta ayurvedica cu super puteri

1. Imbunatateste functia tiroidiana. Una dintre avantajele unice ale ashwagandhei este capacitatea de a imbunatati atat hipotiroidia , cat si hipertiroidia. Aceasta planta puternica poate sustine o tiroida lenta la cei care au fost diagnosticati cu boala Hashimoto, precum si boala Grave. Cu toate acestea, cercetarea efectelor sale asupra hipertiroidismului este limitata.

Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara a publicat un studiu in 2017 care a examinat si beneficiile ashwagandhei. Participantii la studiu au avut diagnostice ale tulburarii tiroidiene, dar nu au avut simptome evidente ale deficientei tiroidiene. Grupul de tratament a primit 600 de miligrame de extract de radacina de ashwagandha in fiecare zi timp de 8 saptamani. Grupul de control a primit pilule placebo. In comparatie cu grupul placebo, cercetatorii au descoperit ca ashwagandha imbunatateste considerabil nivelurile de TSH si tiroxina. Ei au concluzionat ca aceasta planta poate fi benefica in normalizarea nivelurilor tiroide la pacientii cu hipotiroidism.

2. Imbunatateste oboseala suprarenala. Daca glandele suprarenale sunt suprasolicitate din cauza prea multor stari fizice sau psihice, puteti dezvolta o stare cunoscuta sub numele de oboseala suprarenala. Acest lucru poate afecta hormonii din corp, cum ar fi progesteronul, care poate duce la infertilitate, precum si la scaderea nivelului de DHEA. In acest caz, ashwagandha poate ajuta la echilibrarea hormonilor si la corectarea oboselii suprarenale. Vezi si: Obligeana, o planta ayurvedica excelenta pentru sanatate

3. Combate stresul si anxietatea. Un alt avantaj al acestei plante este capacitatea de a servi ca remediu pentru anxietate. PLOS One a publicat un studiu care a examinat si beneficiile ashwagandhei. Ei au descoperit ca aceasta planta medicinala este comparabila cu medicamentele uzuale lorazepam si imipramina, insa fara efecte secundare!

In plus, acest studiu a ampartit participantii in doua grupuri. Un grup a primit psihoterapie si o pilula placebo, in timp ce celalalt a primit ingrijire naturopata. Aceasta ingrijire a inclus un standard multi-vitamin, precum si ashwagandha de doua ori pe zi. De asemenea, a inclus exercitii de respiratie profunda si consiliere dietetica. Cei din grupul naturopatic au vazut o scadere a anxietatii cu 55%. Grupul placebo, pe de alta parte, a inregistrat o reducere a anxietatii cu 30,5%.

Beneficiile Ashwagandhei – O planta excelenta pentru depresie si anxietate

4. Lupta impotriva depresiei. De asemenea, pe lista beneficiilor ashwagandhei este capacitatea de a trata depresia. Aceasta planta imbunatateste rezistenta la stres si, prin urmare, poate imbunatati calitatea vietii. Un studiu a demonstrat ca, atunci cand este folosit pe sobolani, aceasta planta poate ajuta la stabilizarea starii de spirit atunci cand subiectii se confrunta cu „disperare comportamentala” si „neajutorare invatata”.

5. Ajuta la lupta impotriva cancerului. In special, aceasta ajuta la inhibarea proliferarii celulelor canceroase pulmonare, stomacale si de san, precum si a celulelor cancerului de colon. Expertii sugereaza ca acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta planta poate stimula imunitatea si are capacitati puternice antioxidante, de asemenea.

Alte studii arata ca aceasta planta poate ajuta la diminuarea efectelor secundare ale tratamentelor anti-cancer si poate, de asemenea, ajuta la cresterea celulelor albe din sange in organism.

6. Reduce degenerarea celulelor cerebrale si imbunatateste memoria. Datorita activitatii sale antioxidante puternice, beneficiile ashwagandhei includ, de asemenea, protejarea creierului de degenerarea celulara. Acest lucru se preteaza la lupta impotriva bolii Alzheimer, precum si a bolii Parkinson.

Stresul emotional, fizic si chimic poate avea efecte daunatoare asupra creierului si sistemului nervos. Cercetarile recente au demonstrat ca ashwagandha este mai mult decat un eliberator de stres, protejeaza de asemenea creierul de degenerarea celulelor, ceea ce poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.

Unul dintre principalele motive pentru care ashwagandha este atat de eficienta in vindecarea creierului este ca contine antioxidanti puternici care distrug radicalii liberi care provoaca imbatranirea. Mai mult, revista „Suplimentele Dietetice” a publicat un studiu in care cercetatorii au descoperit ca aceasta planta stimuleaza memoria pe termen scurt si lung la cei cu insuficienta cognitiva usoara.

Sursa foto: healthline.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...