22.8 C
București
joi, septembrie 12, 2024

6 alimente care provoaca inflamatia si trebuie evitate

Inflamatia cronica este o reactie a sistemului imunitar care poate contribui la dezvoltarea unor afectiuni grave, precum bolile de inima, diabetul sau artrita, dupa cum arata cercetarile. Unul dintre factorii care influenteaza nivelul de inflamatie din organism este alimentatia. Anumite alimente pot stimula raspunsurile inflamatorii, iar evitarea lor poate fi un pas important catre mentinerea sanatatii pe termen lung.

Un sondaj din 2017 a constatat ca aproape un sfert dintre cei cu poliartrita reumatoida au raportat ca dieta lor a afectat severitatea simptomelor. 

Iata sase alimente care provoaca inflamatia si pe care ar trebui sa le evitati sau sa le consumati cu moderatie:

1. Zaharul si indulcitori artificiali

Zaharul adaugat, prezent in multe alimente procesate, poate duce la inflamatie cronica atunci cand este consumat in exces. Consumul de zahar provoaca eliberarea de citokine pro-inflamatorii si poate contribui la obezitate, un factor major de risc pentru inflamatie. In plus, zaharul poate duce la dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul de tip 2 si bolile de inima, care sunt asociate cu inflamatia.

Indulcitorii artificiali, precum aspartamul si sucraloza, sunt adesea utilizati ca alternative la zahar pentru a reduce aportul caloric. Cu toate acestea, studiile arata ca acesti indulcitori pot perturba echilibrul bacterian din intestin, cunoscut sub numele de microbiom. Un microbiom dezehilibrat poate duce la inflamatie cronica si la o serie de alte probleme de sanatate. In plus, consumul frecvent al acestor indulcitori poate creste riscul de intoleranta la glucoza si de rezistenta la insulina, factori asociati cu inflamatia.

Vezi si: 10 beneficii ale musetelului pentru sanatate. O planta excelenta cu efecte antioxidante, antiinflamatoare si anticancer

2. Carne procesata

Carnea procesata, cum ar fi mezelurile, sunca, carnatii si baconul, este cunoscuta pentru continutul sau ridicat de grasimi saturate, sare si conservanti. Aceste substante pot stimula inflamatia in organism. De asemenea, carnea procesata contine compusi numiti amine heterociclice si nitrozamine, care se formeaza in timpul procesului de gatire la temperaturi ridicate si sunt asociate cu inflamatia si cu un risc crescut de cancer, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

3. Alcoolul

Conform studiilor, consumul excesiv de alcool poate avea efecte inflamatorii asupra organismului. Alcoolul poate provoca iritatii si leziuni ale tractului digestiv, care pot duce la inflamatie cronica. In plus, alcoolul afecteaza ficatul, un organ esential pentru eliminarea toxinelor din organism. Un ficat suprasolicitat poate contribui la cresterea nivelului de inflamatie, afectand negativ sanatatea generala.

4. Carbohidrati rafinati

Carbohidratii rafinati, cum ar fi painea alba, pastele din faina alba si produsele de patiserie, au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca sunt digerati rapid si pot cauza cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange. Aceste cresteri rapide ale glicemiei pot declansa un raspuns inflamator in organism, dupa cum arata cercetarile. In plus, consumul frecvent de carbohidrati rafinati este asociat cu obezitatea, diabetul de tip 2 si alte afectiuni inflamatorii.

In schimb, studiile arata ca inlocuirea cerealelor rafinate cu cerealele integrale poate reduce inflamatia si poate proteja impotriva bolilor cronice.

5. Uleiuri vegetale rafinate

Uleiurile vegetale rafinate, cum ar fi uleiul de soia, uleiul de porumb si uleiul de floarea-soarelui, sunt bogate in acizi grasi omega-6. Desi omega-6 sunt esentiali pentru sanatate, un dezechilibru intre consumul de omega-6 si omega-3 poate contribui la inflamatie, conform cercetarilor. In dieta occidentala moderna, raportul dintre omega-6 si omega-3 este adesea dezechilibrat in favoarea omega-6, ceea ce poate amplifica raspunsurile inflamatorii.

6. Alimente prajite

Alimentele prajite sunt bogate in grasimi trans, un tip de acid gras nesanatos care a fost legat de o lista lunga de efecte secundare. Pe langa cresterea nivelului de colesterol si cresterea riscului de boli de inima, cancer si diabet, grasimile trans pot declansa, de asemenea, inflamatie, arata tot mai multe informatii.

De exemplu, potrivit unui studiu din Journal of Nutrition, consumul crescut de acizi grasi trans a fost asociat cu niveluri mai ridicate de markeri de inflamatie, inclusiv proteina C reactiva (CRP) si interleukina-6 (IL-6).

Vezi si: 7 cele mai bune bauturi antiinflamatorii

Vezi si: Afinele, superfructele care imbunatatesc vederea si scad inflamatia din organism

Vezi si: Dieta antiinflamatoare – Ce este, de ce este important sa o urmezi si cum sa o incepi 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole