20.3 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024

5 state conduse de femei care au reusit sa tina sub control pandemia de coronavirus

In Taiwan, masurile de interventie timpurie au controlat pandemia coronavirusului atat de bine, incat acum exporta milioane de masti pentru a ajuta Uniunea Europeana si alte state. Germania a avut cel mai mare program de testare a coronavirusului din Europa, efectuand 350.000 de teste in fiecare saptamana, detectand astfel virusul suficient de devreme pentru a izola si trata in mod eficient pacientii. In Noua Zeelanda, premierul a luat actiuni timpurii pentru a suspenda turismul si a impus o blocare de o luna in intreaga tara, limitand victimele coronavirusului la doar patru decese. Toate cele trei state au primit premii pentru gestionarea impresionanta a pandemiei coronavirusului. Sunt state imprastiate pe tot globul: unul este in inima Europei, unul in Asia si celalalt in Pacificul de Sud. Dar toate au un lucru in comun: sunt state conduse de femei.

Femeile la putere in lupta internationala cu coronavirusul

Succesul acestora si a altor guverne conduse de femei in abordarea unei pandemii globale este cu atat mai demn de remarcat, avand in vedere ca femeile reprezinta mai putin de 7% din liderii mondiali. Aceste tari democratice cu mai multe partide si un nivel ridicat de incredere publica in guvernele lor au abordat pandemia prin interventii stiintifice timpurii.

Au implementat teste pe scara larga, au pus la dispozitie un acces facil la tratamente medicale de calitate si au impus restrictii dure la adunarile sociale. Taiwan, cu o democratie de aproape 24 de milioane de oameni ( aproximativ aceeasi populatie ca Australia), aflat in largul coastei de est a Chinei ar fi trebuit sa fie extrem de vulnerabil la o epidemie originara din China continentala.

Insa, cand presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a auzit despre un nou misterios virus care infecteaza cetatenii din Wuhan in decembrie anul trecut, ea a ordonat imediat ca toate avioanele sosite de la Wuhan sa fie inspectate. Apoi, a infiintat un centru de comanda pentru epidemii, a ridicat productia de echipamente individuale de protectie, precum mastile si a restrictionat toate zborurile din China continentala, Hong Kong si Macau. Primele masuri de interventie preventiva din Taiwan au limitat focarul la doar 393 de infectii confirmate si doar sase decese.

Germania, cu 83 de milioane de cetateni, a avut peste 132.000 de infectii, dar decese foarte mici, mult mai mici decat majoritatea celorlalte tari europene.

Germania a avut cele mai multe teste din Europa si a reusit sa stopeze infectarea pe scara larga

Germania are cele mai multe paturi de terapie intensiva si cel mai mare program de testare a coronavirusului din Europa. „Poate cea mai mare forta a noastra in Germania este luarea deciziilor in mod rational la cel mai inalt nivel de guvernare, combinata cu increderea populatiei in guvern”, a spus Hans-Georg Kräusslich, seful virologiei la Spitalul Universitar din Heidelberg, scrie New York Times.

Noua Zeelanda este o insula cu aproape cinci milioane de oameni, care se bazeaza foarte mult pe turism. Insa premierul Jacinda Ardern a inchis granitele Noii Zeelande vizitatorilor straini pe 19 martie si a anuntat blocarea tarii pe 23 martie, cerand tuturor sa ramana acasa, cu exceptia cumparaturilor alimentare sau a exercitiilor in apropiere. Tara a efectuat teste pe scara larga si a inregistrat peste 1.300 de cazuri de coronavirus, dar doar noua decese.

Noua Zeelanda este la jumatatea drumului, iar Ardern a spus ca nu se va termina prea devreme. „In fata celei mai mari amenintari la adresa sanatatii umane pe care le-am vazut de peste un secol, Kiwis a implementat in mod linistit si colectiv un zid de aparare la nivel national”, a spus Ardern intr-un discurs catre natiune joi.

Tarile nordice conduse de femei au raspuns cel mai bine la criza pandemiei

Patru dintre cele cinci tari nordice sunt conduse de femei. Fiecare tara are o rata a decesului mai mica din cauza coronavirusului comparativ cu restul Europei. De exemplu, premierul finlandez, Sanna Marin, in varsta de 34 de ani, este cel mai tanar leader din lume. Ea are un rating de 85% in randul finlandezilor pentru pregatirea sa in ceea ce priveste pandemia, cu doar 59 de decese la o populatie de 5,5 milioane de locuitori.

Primul ministru al Islandei, Katrín Jakobsdóttir, guverneaza o insula mica, de doar 360.000 de oameni. Insa testarea la scara larga, randomizata, pentru coronavirus ar putea avea raspunsuri multe pentru restul lumii. Acestia au constatat ca aproximativ jumatate din toate persoanele care sunt testate pozitiv pentru virus sunt asimptomatice. De asemenea, Islanda a intervenit timpuriu, punand in carantina cazurile suspecte de coronavirus.

In comparatie cu Suedia, singura tara nordica care nu este condusa de o femeie, in care premierul Stefan Löfven a refuzat sa impuna un blocaj si a tinut scolile si intreprinderile deschise, unde rata de deces a crescut mult mai mult decat in ​​majoritatea celorlalte tari europene.

Alti sefi de stat de sex feminin s-au facut, de asemenea, cunoscuti prin raspunsul lor dur la pandemia de coronavirus. Primul ministru Silveria Jacobs din Sint Maarten guverneaza o mica insula din Caraibe, de doar 41.000 de oameni, dar videoclipul ei adresat cetatenilor din tara „sa inceteze pur si simplu sa se miste” timp de doua saptamani a devenit viral in intreaga lume. „Daca nu aveti tipul de paine care va place in casa, mancati biscuiti. Daca nu aveti paine, mancati cereale. Mancati ovaz”, a spus aceasta.

La polul opus, tarile conduse de barbati incompetenti, unde coronavirusul a facut ravagii

La polul opus, se afla multe state conduse de barbati incompetenti, care prin masurile gresite au adus rezultate catastrofale in tarile pe care le conduc. Desigur, Moon Jae-in, presedintele Coreei de Sud, a primit in mod meritat laude pentru aplatizarea curbei infectiilor din tara sa, facand teste pe scara larga.

Epicentrul pandemiei este acum Statele Unite, unde presedintele Trump a acuzat initial partidul democrat ca a politizat virusul ca o „farsa” si nu a vrut sa asculte de avertismentele din partea oamenilor de stiinta de top timp de luni de zile. Acest lucru a dus la decesul a peste 25.000 de oameni din cauza coronavirusului si o jumatate de milion de infectari, care continua sa creasca in fiecare zi.

In mod similar, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a respins gravitatea crizei de sanatate publica si a refuzat sa introduca restrictii la adunarile sociale dupa ce alte tari europene erau deja blocate. Inainte de a fi internat cu Covid-19, el a spus reporterilor ca virusul nu-l va opri sa stranga mainile pacientilor din spital.

Coronavirusul nu s-ar fi raspandit in toata lumea la fel de rapid daca presedintele chinez Xi Jinping nu ar fi permis celor cinci milioane de oameni sa paraseasca Wuhan-ul inainte de a se bloca totul. Este nevoie de mai multe femei la conducere?

Exemplele de mai sus arata ca un numar disproportionat de mare de leaderi care au actionat timpuriu si decisiv au fost femei. Cu toate acestea, la 1 ianuarie 2020, doar 10 din 152 sefi de stat alesi erau femei, conform Uniunii Interparlamentare si Natiunilor Unite. Barbatii au constituit 75% dintre parlamentari, 73% din factorii de decizie manageriali si 76% din oamenii din mass media.

Asadar, numarul disproportionat de leaderi care reusesc sa controleze aceasta pandemie – pana in prezent – ar trebui sa ne arate ca egalitatea de gen este esentiala pentru sanatatea publica mondiala si securitatea internationala.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole